网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
红色绿洲——砖的艺术气息第1张图片


The Red Oasis / PMA madhushala

由专筑网小R编译

印度Pune的郊区目前有着大量的经济适用房,这是城市中人口密集的地区,开发商们都在不断开发,形成了拥挤的居住环境,在这样的空间之中,客户希望打造理想的居住环境,因此他建议在开放空间中建造住宅综合体,形成光线充裕、通风良好的场所,除此之外,他还希望这个开放空间能够成为生命的绿洲。

Text description provided by the architects. Pune's suburbs now account for massive spread of thick affordable housing developments. In one of these growing and densely populated areas of the city, all developers were hustling for expansion, constructing unpleasant and haphazard habitats to live in. Amongst all this chaos, the client was determined to develop an ideal habitable environment for his users. He proposed midrise residential complexes built around a large open space in order to deliver well lit and airy habitats. Additionally, he also envisioned the open space as a breather to its surrounding and thus aspired transform it into an oasis of life.

红色绿洲——砖的艺术气息第2张图片


红色绿洲——砖的艺术气息第3张图片


红色绿洲——砖的艺术气息第4张图片


项目场地形态奇特,面积为715平方米,周围有着密集的建筑,建筑师了解了周边的建筑及其使用者的生活方式,最终确定了设计方案,周边的公寓较为紧凑,且没有理想的社区空间,因此建筑师设计了综合方案,其中包含有封闭区域、开放活动场所、儿童图书馆、休息座椅区、步行道,以及寺庙。

The site is shaped oddly with a total area of 715sq.m and is overlooked by buildings from all sides. The design program was carefully carved out by understanding the lifestyle of the end user living in the surrounding apartments, which were compact and deprived of ideal community spaces. Accordingly, an associative program was developed/ comprised together consisting of an enclosed area, an open playground, a small library for kids, seating spaces, walking pathway and a temple.

红色绿洲——砖的艺术气息第5张图片


红色绿洲——砖的艺术气息第6张图片


设计方案最初保留了中央开放空间,其他功能环绕周围,模块化的庙宇放置在公共区域,靠近道路,构成了开放区域,除此之外,多功能空间与场地边缘对齐,位于场地之下,而这里受到了Pataleshwar庙宇的影响。

The design was initiated by retaining the central open space and wrapping all the functions around it. A modular temple was placed at a common node and closer to the approach road for easy access as well as to obtain a large undivided open ground. Subsequently, the multipurpose space is aligned with the site margin and is taken lower into the ground influenced by the Pataleshwar temple of Pune.

红色绿洲——砖的艺术气息第7张图片


红色绿洲——砖的艺术气息第8张图片


红色绿洲——砖的艺术气息第9张图片


在进入地下时候,这里就构成了显著的微型环境,与周边的空间相互分离开,整个场地宅独立的模块和材质,保留了完整的感受,砖石的选择原因多样,比如价格经济、功能通用,以及质感,除此之外,场地的金属材料应用在门、屋面,家具之中,整个场地的砖石肌理和环境也构成了显著的对比。

When taken lower into the ground, a distinct micro environment is formed detaching the user from the surrounding built chaos.  The whole site is covered in a single module and material to impart a sense of wholeness. Brick is selected for its many reasons namely affordability, versatility, availability and earthy texture. In addition, metal scrap from the site is used for doors, roof and furniture. Monolithic brick textures throughout the site strikingly contrast the mundane surroundings with a distinct character.

红色绿洲——砖的艺术气息第10张图片


红色绿洲——砖的艺术气息第11张图片


公共大厅的建筑空间垂直划分为两个功能,即小型图书馆和多功能活动空间,这座建筑的排列方式使得其墙体成为了中央开放空间的功能背景,墙体由9英寸厚的砖石砌筑而成,并且通过弯曲来平衡重心,也构成了砖石的体量感,除此之外,一系列的拱门穿过墙体,结合钢筋形成额外的支撑,同时构成开口,看起来沉重的屋面放置在墙体上,有着悬浮的效果,整个体量经过精心设计,营造了精致的艺术氛围。

The built space of the common hall is divided vertically into two functions – a small library and a common space for multiple activities.  The building juxtaposition is in such a way that its wall acts as a functional backdrop to the central open space. The walls are made of 9 inch thick brickwork and are curved to balance the center of gravity with the volume of bricks. Additionally, a series of arches run across the wall with reinforcement to provide additional support, while creating dramatic openings. A visually heavy roof is placed upon the thin walls giving a levitating effect. The built mass is crafted thoroughly, creating an artistic setting for the space.

红色绿洲——砖的艺术气息第12张图片


红色绿洲——砖的艺术气息第13张图片


红色绿洲——砖的艺术气息第14张图片


红色绿洲——砖的艺术气息第15张图片


红色绿洲——砖的艺术气息第16张图片


红色绿洲——砖的艺术气息第17张图片


红色绿洲——砖的艺术气息第18张图片


红色绿洲——砖的艺术气息第19张图片


红色绿洲——砖的艺术气息第20张图片


红色绿洲——砖的艺术气息第21张图片


红色绿洲——砖的艺术气息第22张图片


红色绿洲——砖的艺术气息第23张图片


红色绿洲——砖的艺术气息第24张图片


红色绿洲——砖的艺术气息第25张图片


红色绿洲——砖的艺术气息第26张图片


红色绿洲——砖的艺术气息第27张图片


红色绿洲——砖的艺术气息第28张图片


建筑设计:PMA madhushala
类型:酒店/住宅/社区
面积:150 m2
时间:2020年
摄影:Hemant Patil
施工方:Ankit Soni
设计团队:Naresh Shivakoti , Prasanna Morey
客户:Ankit Soni
视频音乐:Tajdar Junaid
建筑设计:PMA madhushala
结构设计:Subduction Zone Consultants
城市:Pune
国家:印度

HOSPITALITY ARCHITECTURE, HOUSING, COMMUNITY
PUNE, INDIA
Architects: PMA madhushala
Area: 150 m2
Year: 2020
Photographs: Hemant Patil
Builder: Ankit Soni
Design Team: Naresh Shivakoti , Prasanna Morey
Client: Ankit Soni
Music In Video: Tajdar Junaid
Architects: PMA madhushala
Structural Designers: Subduction Zone Consultants
City: Pune
Country: India

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (11940 articles)


公共建筑 (147 articles)


住宅 (2917 articles)


社区 (46 articles)


图书馆 (342 articles)


印度 (176 articles)


2020 (343 articles)


砖石 (113 articles)