网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
内院式住宅/ APOLLO Architects & Associates第1张图片
Courtesy of APOLLO Architects & Associates

来自专筑编辑邱媚,刘庆新的报道。客户是一对丁克夫妇,对建筑设计有深刻的认识,在川崎有一处幽静的居民住宅地——想要一个凸显其个人品味和设计趣味的内院式住宅。红漆雪松木条覆盖的外墙、深棕色木地板及二楼突出的白色体量让外部设计给人留下深刻印象。

From the architect. Our client, a DINKS couple with profound knowledge of architectural design, acquired a lot within a quiet residential are in Kawasaki-city, Kanagawa--for realizing their own residence with a patio space by reflecting their own taste and interest in its design. The contrast between the exterior wall covered with red cedar strip flooring pieces in dark brown color and the white volume stuck out at the second floor level promotes striking impression of the exterior design.

内院式住宅/ APOLLO Architects & Associates第2张图片
Courtesy of APOLLO Architects & Associates

与局促的外部表达相反,一个通风透光的内庭将内部空间解放出来,作为内部的中心。内庭空间在入口处铺设榻榻米垫子的日式房间和透过庭院与之对应的主卧室之间建立了一个轻松休闲的通道。一个开放性的护理房在浴室旁边,形成向开放空间的过渡,能提供放松氛围的独特空间,同时为家务工作提供流畅的动线。

In contrast to the exterior with confined expression, an airy patio space filled with natural light rests inside as the core of the interior spaces. This patio space enables easy and casual access between the Japanese-style room with tatami mats adjacent to the entrance, and the main bedroom situated opposite to the Japanese-style room across the patio. A Body-care room is provided continuous to the open area next to the bathroom, in order to provide a unified space with relaxing atmosphere as well as a smooth circulation for housework.

内院式住宅/ APOLLO Architects & Associates第3张图片
Courtesy of APOLLO Architects & Associates

内院式住宅/ APOLLO Architects & Associates第4张图片
Floor Plan/平面图

从中央的木条板楼梯拾级而上,俯瞰庭院种植的山茶花,能直观一个由松木条建的八字形天花板。玻璃面反射庭院内的自然光,照下中庭空间,在天屋顶平面上产生动人的光影。

Going up the strip stairs at the center overlooking the stewartia monadelpha planted in the patio, an impressive slanted ceiling surface constructed with SPF timber becomes visible. The glass surface reflects the natural light from the patio space, producing attractive shades on the ceiling surface.

内院式住宅/ APOLLO Architects & Associates第5张图片
Courtesy of APOLLO Architects & Associates

起居室内的固定家具用来放书和作为主人爱好的刻桌,大倾斜门用来协调整片区域包括外部起居室的风格。厨房用餐区在一块被抬高的地板后面,将厨房和起居空间逐渐分层,同时产生剧院效果。

Built-in furniture is provided next to the living space for storing books and record disks for hobby use, while large sliding doors are installed for the unity of this area with the exterior living area. The dining kitchen area is situated on a raised floor, allowing gradual separation of the dining kitchen from the living area, along with some theatrical aspect of the space.

内院式住宅/ APOLLO Architects & Associates第6张图片
Floor Plan/平面图

内院式住宅/ APOLLO Architects & Associates第7张图片
Courtesy of APOLLO Architects & Associates

厨房外的一个额外空间用来打发时间——阅读或者从事有兴趣的活动,在夜晚非直射的灯光营造效果和白天富层次化的天花板灯光下,让住宅的主人充分享受无拘束的乐趣。

An extra space is provided next to the dining kitchen area for spending spare time--reading or working on hobbies--which helps residents to fully enjoy their lives without limiting where they may be Indirect lighting at night gives a different atmosphere from daytime by illuminating the ceiling with gradation of light.

内院式住宅/ APOLLO Architects & Associates第8张图片
Courtesy of APOLLO Architects & Associates

内院式住宅/ APOLLO Architects & Associates第9张图片
Courtesy of APOLLO Architects & Associates

内院式住宅/ APOLLO Architects & Associates第10张图片
Courtesy of APOLLO Architects & Associates

内院式住宅/ APOLLO Architects & Associates第11张图片
Floor Plan/平面图

建筑设计:APOLLO Architects & Associates
地点:日本 神奈川县 川崎
设计负责人:Satoshi Kurosaki
面积:114.0平方米
项目年份:2015年
摄影:Courtesy of APOLLO Architects & Associates
结构工程师:Masaki Structure (Kenta Masaki)
机械工程师:Naoki Matsumoto
照明设计:Sirius Lighting Office
场地面积:175平方米

Architects: APOLLO Architects & Associates
Location: Kawasaki, Kanagawa Prefecture, Japan
Architect In Charge: Satoshi Kurosaki
Area: 114.0 sqm
Project Year: 2015
Photographs: Courtesy of APOLLO Architects & Associates
Structural Engineer : Masaki Structure (Kenta Masaki)
Mechanical Engineer : Naoki Matsumoto
Lighting Design: Sirius Lighting Office
Site Area: 175 m2

出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

  • 盖里008
  • 2015.07.05 02:08
    想问一下一层的那个WIC是什么意思?women infant children?还是什么?
    • 0
    没有了...
    评论加载中,请稍后!

    建筑 (11940 articles)


    居住建筑 (3512 articles)


    住宅 (2917 articles)


    日本 (993 articles)


    神奈川 (16 articles)


    APOLLO Architects & Associates (5 articles)


    2015 (798 articles)


    木材 (2924 articles)