网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
松山包裹式住宅/ APOLLO Architects & Associates第1张图片
© Masao Nishikawa

来自专筑编辑Brick,刘庆新的报道。广告公司的美术设计师,获得一块视野良好的山顶土地,委托我们设计一座空气流通的开放式住宅。

From the architect. The client of this project, working in an advertising agency as a graphic designer, acquired a piece of land on a hilltop with a good view-then requested the design of a residence with airiness and openness.

松山包裹式住宅/ APOLLO Architects & Associates第2张图片
© Masao Nishikawa

露石混凝土装饰的墙壁带有雪松形状的面板图案,建筑表面采用镀锌钢板,这些形成了清晰而宁静的对照,产生了有序的建筑外观。从外部无法看到室内,只有大开口暴露出建筑的木质结构。

The exposed concrete finish wall with cedar form panel pattern and the galvanized steel panel of the building surface create a clear yet tranquil contrast, producing an orderly exterior appearance of the building. It is not possible to grasp the interior condition from the outside, except the part revealing the wooden structure of the building through a large opening.

松山包裹式住宅/ APOLLO Architects & Associates第3张图片
© Masao Nishikawa

木门里是门厅,以钢筋混凝土墙包围,在晚上用间接照明迎接主人。艺术楼梯采用悬臂式钢结构,位于入口大门的后面。柔和的散射光线从格栅照下来,照亮了紧邻浴室的庭院空间,浴室位于住宅内部。所有的一楼空间,包括私人房间和浴室,都朝向内部庭院。正面用日本紫茶树来突出,树木种植在儿童房外的庭院里,成为住宅的标志。

Inside of the wooden gate door is the entrance court enclosed by the reinforced concrete wall, greeting the owner with its indirect illumination at night. Art piece-like staircase in cantilevered steel frame is situated behind the entrance door. The soft diffused light coming down from the grating illuminates the court space next to the bathroom located at the inner part of the building. All the spaces on the ground floor, including private room and bathroom, are facing toward the inner courtyard. Front facade is accentuated by a piece of Stewartia monadelpha tree planted in the outer courtyard of the child room, standing as the symbolic tree of this residence.

松山包裹式住宅/ APOLLO Architects & Associates第4张图片
© Masao Nishikawa

松山包裹式住宅/ APOLLO Architects & Associates第5张图片
© Masao Nishikawa

走上楼梯,结构体逐步展现,它统一了二楼的墙壁和天花板。重复的三角形结构由SPF木材和单板层积材构成,从地板升起,通过以三级联结集成墙壁、天花板和屋檐,连续形成没有立柱的壳状空间。

By going up the staircase, the structural body unifying the walls and the ceiling of the second floor is gradually revealed. Repetitive triangular structures composed of SPF timber and laminated veneer lumber rise up from the floor to continuously form a column-free, shell-like space by integrating the wall, the ceiling and the eaves in three-stepped couplings.

松山包裹式住宅/ APOLLO Architects & Associates第6张图片
© Masao Nishikawa

松山包裹式住宅/ APOLLO Architects & Associates第7张图片
© Masao Nishikawa

二楼的开口包括四个大型滑动木门,获得了高度开放的空间,通过用于阳台的钢化玻璃的透明栏杆来完成。内置式家具位于山墙端,包括厨房和生活区的多种功能,通过白色装饰和结构体形成了对比。内置照明灯安装在不同位置,在晚上,内置灯的间接光照亮动态结构体,展现了夜晚的氛围,提供了妙不可言的空间。

The opening on the second floor consists of four large wooden sliding doors, achieving a highly open space, completed by the transparent banister with tempered glass for the balcony. Built-in furniture at the gable end contains multiple functionalities of the kitchen and the living areas, contrasting with the structural body by its white-color finish. Evening atmosphere is revealed when the dynamic structural body is illuminated by the indirect light of the built-in lighting fixed at various positions, providing a space beyond any description.

松山包裹式住宅/ APOLLO Architects & Associates第8张图片
© Masao Nishikawa

松山包裹式住宅/ APOLLO Architects & Associates第9张图片
© Masao Nishikawa

松山包裹式住宅/ APOLLO Architects & Associates第10张图片
© Masao Nishikawa

松山包裹式住宅/ APOLLO Architects & Associates第11张图片
Roof Plan/顶层平面图

松山包裹式住宅/ APOLLO Architects & Associates第12张图片
First Floor Plan/一层平面图

松山包裹式住宅/ APOLLO Architects & Associates第13张图片
First Floor Plan/一层平面图

建筑设计:APOLLO Architects & Associates
项目位置:日本,爱媛县,松山市
总建筑师:Satoshi Kurosaki
项目面积:113.0平方米
项目时间:2015年
摄影:Masao Nishikawa
机械工程:Naoki Matsumoto
照明设计:Sirius Lighting Office
结构工程:Low fat structure inc. (Taro Yokoyama)
占地面积:132平方米

Architects: APOLLO Architects & Associates
Location: Matsuyama, Ehime Prefecture, Japan
Architect In Charge: Satoshi Kurosaki
Area: 113.0 sqm
Project Year: 2015
Photographs: Masao Nishikawa
Mechanical Engineering: Naoki Matsumoto
Lighting Design: Sirius Lighting Office
Structural Engineering: Low fat structure inc. (Taro Yokoyama)
Site Area: 132 sqm

出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (11335 articles)


居住建筑 (3413 articles)


住宅 (2845 articles)


日本 (969 articles)


2015 (795 articles)


APOLLO Architects & Associates (5 articles)


混凝土 (2609 articles)


镀锌钢板 (7 articles)