网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
日本Gaze住宅/ APOLLO Architects & Associates第1张图片

Gaze house in Japan also contains a gallery for displaying the client's art collection

由专筑网韩平,杨帆编译

Apollo Architects & Associates建筑事务所完成了日本爱知县的这栋头重脚轻的建筑。该建筑包含了艺术画廊和家庭住宅两项功能。

Apollo Architects & Associates has completed a top-heavy building in Japan's Aichi Prefecture containing both an art gallery and a family residence.

日本Gaze住宅/ APOLLO Architects & Associates第2张图片

位于名古屋南侧的这栋三层住宅叫做Gaze(凝视)。它是由日本的建筑设计公司所设计,建筑底层为一间小型的当代艺术画廊,上面两层为业主的生活空间。

但是业主计划在未来也将建筑的其他部分转变为画廊空间,所以给Apollo建筑事务所创始人Satoshi Kurosaki提出的设计总则就是创建一系列尽可能灵活的空间。

Located south of Nagoya in Obu, the three-storey property is named Gaze. It is designed by the Japanese firm to house a small contemporary art gallery on the lower level, with two floors of living space above.
But the client also has plans to convert other sections of the building into galleries at a later date, so the brief given to Apollo founder Satoshi Kurosaki was to create a series of spaces as flexible as possible.

日本Gaze住宅/ APOLLO Architects & Associates第3张图片

这座125㎡的建筑从外观上看好像垒起来的三个盒子——底部是一个混凝土框架的小小的玻璃盒子,上部是两个金属盒子。

由于建筑师们都试图在这种尴尬的场地上实现空间的最大化,这种堆叠的设计手法变得越来越流行。为了达到这一目标,Gaze住宅采用了木材混凝土结构并结合了悬臂梁结构。

Externally the 125-square-metre building looks like a stack of three boxes – a small glass one at the bottom, framed by concrete, and two larger metal ones one top.
This stacking technique is becoming more and more popular with architects trying to maximise space on awkward sites. To achieve it, Gaze has a combined timber and concrete structure that integrates several cantilevers.

日本Gaze住宅/ APOLLO Architects & Associates第4张图片

“该建筑是由混合结构构成的,底层是由钢筋混凝土的矮墙和玻璃组成的,另两层采用了装备式木盒子结构,而且该结构置于底层矮墙之上,”Kurosaki解释说。

“随着楼层的升高,楼层的面积也逐渐扩大。”他补充道。

"This building consists of a hybrid structure, with a podium on the first level composed of reinforced concrete and glazing, and wooden boxes configured in two floor levels and placed on top of the podium," explained Kurosaki.
"The floor area becomes larger as it goes up in higher levels," he added.

日本Gaze住宅/ APOLLO Architects & Associates第5张图片

为了在上两层创建黑色的金属饰面,这些体块都包裹了铝锌合金镀层——这是一种镀有铝锌合金的钢板。它与一层的小画廊的透明玻璃和裸露的清水混凝土形成对比。

To create the dark metal finish on the two upper levels, these blocks are clad with Galvalume – a type of steel sheet that is coated with an aluminium and zinc alloy. It contrasts with the clear glass and raw exposed concrete on the smaller gallery level.

日本Gaze住宅/ APOLLO Architects & Associates第6张图片

画廊中,从墙面、天花板到地板上,所有的混凝土表面完全暴露出来。建筑的其它部分则相对比较朴素,尤其是顶层的开放式起居空间,白色的墙面与深色的地板砖相搭配。

Concrete surfaces are left exposed in the gallery, forming the walls, ceiling and floor. Finishes are more plain elsewhere in the building, particularly in the open-plan living space on the top floor, where white-painted walls are paired with dark tiled flooring.

日本Gaze住宅/ APOLLO Architects & Associates第7张图片

住宅中为数不多的颜色注入,就是来自钢板楼梯的暖色调的木质踏板。

One of the few injections of colour comes from the steel staircase, which features warm-toned wood treads.

日本Gaze住宅/ APOLLO Architects & Associates第8张图片

“家庭房的室内设计和家具都选择了最简单的色彩,特意采用的单色调,这是为了便于未来主人将这个空间从起居空间转变为另一个用来展示艺术品的画廊空间。”Kurosaki说。

"The interior finish and furniture of the family room is intentionally given monotonous colours with the utmost simplicity, allowing this space to be converted from the living space into an alternative gallery space in the future to exhibit the art collection of the client," added Kurosaki.

日本Gaze住宅/ APOLLO Architects & Associates第9张图片

开放式的起居空间占据了整个楼层。厨房与餐桌相连位于一侧,另一侧则是朝向隐蔽式阳台开放的休息区。

“它可以成为一间观景房,将起居和艺术展示相结合,同时也不会失去隐私,”建筑师补充道。

This open-plan living space occupies the entire upper storey. The kitchen counter and dining table, both connected, are located at one end, while the lounge space opens out to a secluded balcony at the other.
"It will be a viewing room, for living together with art without losing the sense of privacy," added the architect.

日本Gaze住宅/ APOLLO Architects & Associates第10张图片

中间层有三间卧室,一间浴室、卫生间和洗衣房。

Three bedrooms are located on the middle floor, along with a bathroom, toilet and washroom.

日本Gaze住宅/ APOLLO Architects & Associates第11张图片

为了使建筑既是画廊也是住宅,建筑师设计了可以直达上层的第二个入口。顶层的天窗保证这个区域可以有充足的光照,也创造出了Kurosaki所说的“柔和的氛围”。

To allow the building to function as both a gallery and residence, there is also a second entrance leading straight to the upper floors. A skylight overhead ensures this area has plenty of light, to create what Kurosaki describes as "gentle atmosphere".

日本Gaze住宅/ APOLLO Architects & Associates第12张图片

Kurosaki于2000年创办了Apollo Architects & Associates建筑事务所,现在工作室在日本、中国和韩国都有分公司。事务所其他的项目有:Noah's Ark住宅和一位时尚摄影师的住宅兼工作室设计。

摄影:Masao Nishikawa

Kurosaki founded Apollo Architects & Associates in 2000, and the firm now has offices in Japan, China and South Korea. Other projects by the architect include a house named after Noah's Ark and a house and studio for a fashion photographer.
Photography is by Masao Nishikawa.

日本Gaze住宅/ APOLLO Architects & Associates第13张图片
底层平面图/Ground floor plan  

日本Gaze住宅/ APOLLO Architects & Associates第14张图片
一层平面图/First floor plan

日本Gaze住宅/ APOLLO Architects & Associates第15张图片
二层平面图/Second floor plan  

日本Gaze住宅/ APOLLO Architects & Associates第16张图片
剖面图/Sections

项目概况:
建筑设计:APOLLO Architects & Associates – Satoshi Kurosaki
结构工程:Nomura Structure – Nomura Motoi
机械工程:Naoki Matsumoto
照明设计:Sirius Lighting Office

Project credits:
Architecture: APOLLO Architects & Associates – Satoshi Kurosaki
Structural engineer: Nomura Structure – Nomura Motoi
Mechanical engineer: Naoki Matsumoto
Lighting design: Sirius Lighting Office


出处:本文译自www.dezeen.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (7305 articles)


居住建筑 (2321 articles)


住宅 (1798 articles)


日本 (794 articles)


爱知县 (11 articles)


APOLLO Architects & Associates (4 articles)


混凝土 (1942 articles)


木材 (1833 articles)