网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第1张图片

建筑师:莫哈克与合作伙伴
地点:文莱达鲁萨兰国,斯里巴加湾,Kiarong
面积:348平方米
年份:2010
摄影:马克•泰伊

Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第2张图片

房屋是在一个狭长的地段上建成,它坐落在道路末端一个多山的平台上。现存住宅的周围景色并不是真的令人感兴趣,但是这个地方是安静、私人的。

考虑到现存地的条件,Kiarong房屋的边界处种植着郁郁葱葱的绿树,这可以掩盖住那些并不是令人很感兴趣的景色。然而共同的生活空间会让人们享有开放和通风的好处,它和在房子边界处郁郁葱葱的植物以及远处自然植被连接在一起,并分享着这种令人放松的景色。

Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第3张图片

建筑的外部空间
房子设计的主题是如何将共同的家庭生活空间的地面和周围的绿地和自然结合在一起。设计的挑战是如何消除生活空间与自然之间的界限。

Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第4张图片

房子的所有组件结构,如墙壁,柱子,天花板和屋顶,不是像定义外壳那样简单的定义出来的。这种对所有这些结构元素和组成的研究,定义了房子中的底层空间,即空气自由流通,面向自然的地方。

Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第5张图片

内部的墙壁保持着简约的风格,单纯的服务于每一个房间的功能,保护着居民的隐私。天然石材的景观墙延伸到房子的外面,直接伸向自然绿地中的一片开阔地带。在边界范围之内,居民就可以欣赏到郁郁葱葱的绿色植物和一些边界以外的树木,以及更远处的绿色山丘。

Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第6张图片

倾斜的屋顶向上伸向天空,创造出了一种扩大外部视角的感觉。这些元素的目前组合,用一种流动性和连续性的感觉,扩散了边界,点亮了生活空间。

Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第7张图片

不同于以往支撑斜屋顶使用的大柱子,起居室和用餐区的屋顶是由一些超薄倾斜管支撑着,这便减少了视觉上的重量。同时,这些超薄倾斜管也支撑着水平的工字钢,所有的这些管子都沿着滑动的玻璃门和无框的玻璃窗,这便创造出了一个更加明亮更加通风的空间的感觉。

Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第8张图片

这个共同生活空间是有意识设计的,为了能够使居民体验到生活与自然混合的感觉。所有这些自然元素,如滑动吹过的海风;柔和的自然光穿过树丛,仿佛置身于森林一般;树叶沙沙作响的声音,鸟鸣声,雨滴声,所有的这些都是它们生活中的一部分。

Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第9张图片

Kiarong房屋用这种方式设计,为了创造出一种非常舒适放松的环境,在那里,居民会感到很安心,仿佛漫步于森林之中,被大自然所包围着。

Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第10张图片

生活方式(公共和私人生活空间的对比
Lifestyle (The contrast of common and private living space)


封闭的内部空间和家庭关系
和底楼的完整开放空间相比,一楼被设计成一个大的封闭的盒子,以确保家庭的隐私和安全。
                          
Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第11张图片

沿着长走廊、和卧室相对一面的位置上,摆放着镶有玻璃的橱柜。在卧室的一边,橱柜的功能是让个人家庭成员储存东西来用,然而在长走廊的一侧设计成了开放式的架子。开放式的搁置柜的主要目的是让家庭成员摆放和安置他们的物品,同时,在这里他们可以和别人分享他们的经历,兴趣和爱好。

Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第12张图片

Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第13张图片

一楼所有的卧室都不使用典型的旋转门(一种加快隔离个人家庭成员的设备),但是使用可以移动的间隔。

Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第14张图片


Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第15张图片


Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第16张图片

当不需要个人隐私的时候,这些可以移动的间隔可以沿着走廊打开。当每一个房间打开的时候,沿着走廊发生的活动将渗透到每一个房间中,并且使家庭成员之间产生一种亲密的互动。这有助于加强家庭成员之间的联系。
打开的窗口能够让自然光进入到生活空间中来,并且产生一种很美丽的效果,好像“居住在洞穴中”——并有助于创造一个安全稳定的生活外壳的感觉。


Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第17张图片


Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第18张图片

Kiarong房屋的底层生活空间被设计成一个完全向自然开放的区域,人们可以生活在这里,并享受优美的自然环境。与底楼的概念相反,一楼被设计成一个封闭的空间,在这里,家庭成员的隐私是被保护的,同时,这促进了一种可以加强家庭之间的联系的生活方式。

Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第19张图片

总平面图  Site Plan

Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第20张图片

平面图 Plan

Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第21张图片

平面图 Plan

Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第22张图片

立视图 Elevation

Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第23张图片

局部图 Section

Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第24张图片

局部图 Section

Kiarong房屋/莫哈克与合作伙伴  Kiarong House / Moh Hack & Partners第25张图片

局部图 Section


特别鸣谢翻译一组4号 李鹤 提供的翻译,译稿版权归译者所有,转载请注明出处

Architects: Moh Hack & Partners
Location: Kiarong, Bandar Seri Begawan, Brunei Darussalam
Area: 348 sqm
Year: 2010
Photographs: Marc Tey


Located on a hilly platform at the end road, the house is built on a narrow and long site. The surrounding views of existing residences are not really interesting, but the area is quiet and private.
        
By considering the existing site condition, the Kiarong House boundary is planted with lush greenery to obscure the less interesting views. Whilst the common living space enjoys an open and airy aspect that connects with and shares relaxing views of the planted greenery within the house boundary, as well as out onto further distanced natural greenery.

Architecture as external space
The main theme of the house design is how to merge the ground floor of family common living space with surrounding greenery and nature. The design challenge is how to take away the isolation boundaries between the living space and nature.

All components structure for the house, such as, walls, columns, ceilings and roofs, are not used simply to define enclosures. A study of all these structural elements and composition defined the ground floor space in the house, as free flowing and open to nature.

The internal walls are kept as minimalist, to purely serve the function of each room and to protect the residents’ privacy.

The natural stone landscape wall is extended to outside of the house, directing towards an open area of natural greenery area. Within the site boundary, residents can enjoy a view of lush planted greenery and a number of trees outside the boundary, plus green hills in the further distance.

The slanted roofs are raised up towards the sky creating an expanded angle of view towards the outside. The present combination of these elements diffuses the boundaries and lightens up the living space, with a sense of flow and continuity.

Instead of using big columns to support the slanted roof, the living and dining area roof are supported by a few slim slanted pipes to erase the weight visually. At the same time, these slim slanted pipes are also supporting the horizontal steel I-Beam, all along the sliding glass door and frameless glass window, to create a space with a lighter and more airy feeling.

The common living space is consciously designed to enable residents to experience a life blend with nature. All these natural elements such as smooth passing breezes; soft natural light passing through tree branches, as if in a forest; the sounds of rustling leaves, chirping birds and rain drops, are all as part of their life.

Kiarong House is therefore designed in such a way, so as to create a very comfortable and relaxing environment, where the residents will feel at ease, as if walking through a forest, enclosed by nature.

Enclosed interior space and the family bond
In contrast with a complete open space on the ground floor, the first floor is designed as a big enclosed box to secure the family privacy and security.

The cabinets, which incorporate the windows, are placed along the long hallway and on the opposite side of bedrooms. On the bedroom side, cabinets function as storage for individual family members, while the long hallway side is designed as open shelves. The open shelved cabinets are mainly designed for family members to display and arrange their belongings and also as a place where they can share and express their experience, interest and hobbies with others.

All bedrooms on the first floor do not using typical swing doors (a device which accelerate the isolation of individual family members), but instead use movable partitions.

These moving partitions can be kept open along the hallway when no privacy is needed. When every bedroom is open, the activities happening along the hallway will penetrate into every room and creates a close interaction with family members. This should help to strengthen the bond between family members.

The window openings allow natural light to pass through into the living space and create a beautiful effect, as if ‘living in a cave’ – and so helping to create a feeling of a safe and secure living enclosure.

The ground floor living space of Kiarong House is designed as an area that is completely open to the nature, where people can live and enjoy the natural environment splendidly. In contrast with the ground floor concept, the first floor is designed as an enclosed space, where the privacy of family members is protected, and at the same time, promoting a lifestyle that should help to strengthen the family bond.

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10698 articles)


居住建筑 (3261 articles)


住宅 (2686 articles)


2010 (147 articles)


石材 (524 articles)


玻璃 (1789 articles)