网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
工业园区的转型,码头的游乐港湾第1张图片


Cruquius游乐港湾
Playtime Cruquius

由专筑网pilewyj,李韧编译

B+B事务所与Ruimte的Investeren公司合作在“Cruquius:公共空间的转型驱动力”主题竞标比赛中胜出,项目名称为“Speelruimte”。这次比赛由Platform Openbare Ruimte组织,希望能为需要重新规划的阿姆斯特丹东部码头区的Cruquius半岛提供创新的思路和规划策略。此次比赛共有55份竞标意向书,评审团从中选择了“Speelruimte”这一方案。

该方案为如何激发废弃工业用地的转型、如何通过对该地区特有的空间特性的解读提供了方向。在关键节点创造新空间,这些节点是这片区块中特殊的存在,在行车导航和道路指示标牌系统中也使用了黄黑相间的特殊标志。

Bureau B+B, in collaboration with Investeren in Ruimte, won the competition “Cruquius: Public space as the driving force for transformation” with its submission “Speelruimte”. Organized by the Platform Openbare Ruimte, the competition called for innovative ideas and strategies for the redevelopment of the Cruquius peninsula in Amsterdam’s Eastern Docklands. The jury unanimously chose the “Speelruimte ” strategy from the 55 submissions entered.
The plan outlines how to stimulate the transition of the outdated industrial terrain using a strong insight into the area’s essential spatial qualities. Space will be created in crucial places. The voids will be marked as extraordinary areas with the same yellow/black signage used in navigation and temporary road construction.

工业园区的转型,码头的游乐港湾第2张图片


这些新空间能为暂时性的活动或者演出庆典提供不错的场地,它们也能起到提升该地区活力的作用,让场地背后的特性充分显现出来。与此同时,这些空间也为当地企业和住房发展提供了契机。新元素的引入使该区域富有灵活性,更能迅速发展。

组委会评审团的评语如下:

“Speelruimte “是具有动态和适应性强的项目方案,该方案能够与城市区块的主要肌理相互协调,同时又能顺应时间的发展而不断变化。方案中的城市设计战略也值得圈点,该策略可以引导未来的发展方向,控制某些地方的密集程度。城市工业区转型过程在这个设计方案中展现了优越的影响力,让人们对城市的转型期和灵活性有了深度认识,“Speelruimte”是创新的方案,对整个规划领域的发展有着重要的贡献。

The space that will be produced offers opportunities for temporary events or programs that both activate Cruquius and bring to light its hidden qualities. At the same time, space activates a new dynamism for enterprise and (in time) housing. Space is created for the possibility to move or grow within the area. From the jury report:
“The jury praises “Speelruimte” for its fluid and adaptive plan that can accommodate developments over time without negatively affecting its principal structure and for the urban design strategy which can absorb future developments without becoming congested in places. The transformation process has been given an emphatic role and clear ideas about transition periods and flexibility.” And: “Speelruimte” is a new kind of plan, one tha tmakes an important contribution to the development of the entire profession.”

工业园区的转型,码头的游乐港湾第3张图片


场地现状

该区域周围环绕着栅栏、围墙和建筑,失去了与水之间的联系,河岸的使用状况也欠佳。

场地机遇

这座城市处在很好的位置,与通向Cruquius的自行车道和道路都有很好的连接,这为更多的活动提供了可能。工业园区遗留下来的葡萄酒酿造品和起重机是场地内的特色,为不同的活动提供了不同的氛围。

干预措施

设计师营造空间、拆除围栏、重新整合建筑物之间的关系,或将其涂成黑色,因此创造了灵活多变的新型公共空间。黑色方盒子将成为天际线的一大亮点。同时也实现了与滨水区和周边区域的连接。

Current
The area is locked of by fences, walls and buildings. There is no visual connection to the water and the river banks are poorly used.

Chances
The position in the city is fortunate, by connecting bike lanes and roads to Cruquius more activity will be triggered. The existing silo’s winecrates and cranes are characteristic to the site and provide diverse space for different events and activity.

Intervention
By making space, removing fences, demolishing buildings or painting them black, a flexible new public space is created. The black boxes become beacons in the skyline of transition. Connections to the waterside and the greater surrounding are achieved.

工业园区的转型,码头的游乐港湾第4张图片


通过重新规划Cruquius道路,种植草本植物,附着一些有趣的黄色标志,挂上夹子和插头,并粉刷黑色机库,项目场地被改造成全新的灵活公共场所,这里可以举办不同的公共活动。前往Sporenburg与 Zeeburgerisland的渡船从水域上和Cruquius构成了连接,而码头的使用也提升了该地区在转型时期的地位。

By reshaping the Cruquiusroad, planting herbs, applying yellow signage to the surface and installing clip-on’s and plug -in’s and painting black hangars a new flexible public space created where events of different natures can be organized. Ferries to Sporenburg and Zeeburgerisland connect Cruquius to a greater degree while the the temporary use improves the identity of this area in transition.

工业园区的转型,码头的游乐港湾第5张图片


该方案中创造了许多灵活的空间,全新的驳岸变得更加柔和,且更加绿意盎然。码头街区的小街最后都汇集于Entrepotdock,在这里,人们能看到阿姆斯特丹南部开阔的景致以及Cruquius与Nieuwe Vaart的连接。

The flexible space is guaranteed, the banks of the Nieuwe Vaart become softer and green. Small streets of the pier are focused on the Entrepotdock. The open landscape atmosphere on the south connects Cruquius to the Nieuwe Vaart.


项目信息:

项目位置: 荷兰,阿姆斯特丹
竞赛获胜时间: 2010年
项目委托方:Platvorm Openbare Ruimte
项目合作方:Investeren in Ruimte

Location: Cruquiusweg, Amsterdam, Netherlands
winner competition: 2010
Client: (Nederlands) Platvorm Openbare Ruimte
Partners: Investeren in Ruimte

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

景观 (572 articles)


公共空间 (166 articles)


码头 (37 articles)


荷兰 (404 articles)


阿姆斯特丹 (106 articles)


Bureau B+B (10 articles)


竞赛方案 (45 articles)


2010 (147 articles)