网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
蜿蜒走廊串起的森林日托中心第1张图片


芬兰赫尔辛基Lauttasaari日托中心 / Arkkitehtitoimisto Luutonen Oy
Daycare Center Lauttasaari / Arkkitehtitoimisto Luutonen Oy

由专筑网沈17,小R编译

来自建筑事务所的描述。总述:Lauttasaari日托中心将容纳250名儿童,其功能性目标一方面在于支持小型团体活动,另一方面则是为自由玩耍和创造性活动提供可能性。设计过程的出发点是小型团体的活动,但也可按需为不同规模团体安排活动。双语日托中心是集合了早教、学前教育和赫尔辛基当地教育部的项目。12338号总平划为项目地块使用,于2016年2月17日获批。工程计划于2017年秋天开工,预计2019年初完工。

Text description provided by the architects. General Description The Lauttasaari Day Care Center is going to host places for 250 children. The functional aim for the premises is to support on the one hand the small group activities, on the other hand, to offer possibilities for spontaneous play and creative activities. The starting point for the design process has been activities in small groups, yet it is also possible to arrange activities for various group sizes according to need. The bilingual daycare center is a collective project of Early and Preschool Education and Helsinki Local Education departments. The zoning plan No. 12338 made for the plot has been ratified on 17.2.2016. The construction is planned to begin during autumn 2017 and the project is estimated to be completed in early 2019.

蜿蜒走廊串起的森林日托中心第2张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第3张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第4张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第5张图片


周边干扰。Isokaari街道交通引起的噪音部分超过了附近街区允许的最大噪音值(55分贝)。在地块的布置上特别考虑到这一点,通过将建筑与Isokaari街平行对齐,使之形成一道抵抗噪音的天然屏障。地块位于一片云杉林旁,森林连接了Myllykallio 和Länsiulapanniemi地区。云杉林作为Lauttasaari森林地区间的连接和生态走廊具有特殊意义。

Surrounding disturbances The noise caused by traffic on Isokaari street partially exceeds the required maximum noise level (55 dB) close to the Isokaari street area. In the arrangement of the plot, the noise has been taken into account by aligning the building with the Isokaari street, running parallel to it and thus forming a natural barrier against the traffic noise. Natural Environment The plot is situated next to a small spruce forest connecting Myllykallio and Länsiulapanniemi districts to each other. The spruce forest has a specific significance as a connector and an ecological corridor between the forested areas of Lauttasaari.

蜿蜒走廊串起的森林日托中心第6张图片


新的日托中心保持与走廊的联系。基于建筑物的功能性目标和建筑场地的品质,两层建筑体量就位于靠近Isokaari街侧的地块边界上。在东侧立面和场地边界之间只留下一条狭窄的带状空间,覆盖着植被,作为厨房服务入口空间。南端的建筑框架和辅助冷库空间都与街道对齐,为操场遮蔽噪音。此外,北端的停车场通过储物区与庭院隔开。设计理念旨在高效利用空间、结构合理和技术策略。在相对较深的建筑体量内部,通向不同组团的走廊被整合成一条蜿蜒的中心区域。

The new daycare center does not disconnect the corridor. The Building The architecture is based on the functional targets of the building and the specific qualities of the building site. The two-storied building volume is located next to the plot border on the side of Isokaari street. Only a narrow strip for vegetation and space for service entrance for the kitchen has been left between the eastern facade and the plot border. The building frame and ancillary cold storage space at the south end are both aligned with the street and shield the playgrounds from the traffic noise. Also, the parking lot in the north is separated from the courtyard with a storage extension. The design concept aims for efficient use of space and sensible structural and technical solutions. Within the relatively deep building mass hallways to the different group areas are integrated into a meandering central corridor.

蜿蜒走廊串起的森林日托中心第7张图片


多功能的团体房间布置在街侧,通过移动门彼此连接,朝向中心走廊部分设有玻璃墙。在庭院侧,特别为处理脏衣物、浴室和小团体房间设计了前厅,就沿着上文提到的群体房间而布局,位于中部的公共区域和技术房间划分了长长的建筑体量,三处使用瑞典语的儿童群体占据了建筑北端的两层,五处使用芬兰语的儿童群体则占据了南部两层。

On the streetside are located multi-functional group rooms that can be joined together by communicating doors and have partial glass walls towards the central corridor. On the courtyard side are vestibules specifically designed for handling dirty outdoor clothes, bathrooms, and small-group rooms, alongside the aforementioned group rooms. Common spaces and technical rooms in the middle divide the long building: three Swedish speaking children's’ group area entities are located in two stories in the north end of the building, and five Finnish speaking children’s group areas in two stories in the south.

蜿蜒走廊串起的森林日托中心第8张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第9张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第10张图片


首层中间的晚间使用区域可与儿童区域分开。建筑主要建在基岩上,下面设有矮矮的架空层,外墙设混凝土结构,内芯则作为支撑结构。包括基础层的楼板结构由混凝土柱支撑的空心板形成。

The evening use area in the middle of the ground floor can be separated from the children's’ group areas. The building is founded mainly on bedrock and has a crawlspace underneath. Outer walls have a concrete structure with the inside core acting as the supporting structure. The facades are brick-clad. The structure of floors, including the base floor, is formed by hollow-core slabs supported by concrete pillars.

蜿蜒走廊串起的森林日托中心第11张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第12张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第13张图片


艺术和视觉艺术家Maija Luutonen。他的艺术品分为多个部分,延伸到日托中心的内部,延伸到楼梯,延伸到庭院周围。中心部分是位于宴会厅的纺织墙,可平铺下来供睡眠使用。位于混凝土墙的艺术品尺寸为3X7米。艺术品的主题是动态而平静的表面,伴随有变化和分离,各种形状的粒子在艺术品的表面移动,在观赏时慢慢析出。

The Percent for Art, Visual Artist Maija Luutonen The artwork has multiple parts: it spreads to the interior of the daycare center, into the stairways, and around the courtyard. The central piece is a wall textile located in the banquet hall, which is also used for sleeping. The artwork is located on a concrete wall with dimensions of three by seven meters. The topic of the artwork is a dynamic yet calm surface with changes and secessions happening within. Particles of various shapes move on the surface of the artwork and start to stand out slowly while watching the piece.

蜿蜒走廊串起的森林日托中心第14张图片


开始移动的分离粒子被一阵风吹走,最终散落在场地周边。墙的纹理是一种地图,展示着分离的粒子围绕地块以各种形式不断重复的路径。一组重要的元素是庭院四周留下许多冰川的漂移碎片。庭院位于日托中心的南侧,拥有各种自然条件,包括基岩、生长着松树等当地树种的冰碛石地貌,庭院的自然条件为儿童游戏区的布置带来便利。

The idea is that detached particles that have started to move are blown in the air by a gust of wind and end up around the site. The wall textile is a kind of a map from which detaching particles are repeating in different forms around the plot. An important set of elements are the many glacial erratic blocks left standing around the courtyard. Yard The courtyard is located on the south side of the daycare center and has varying natural conditions of both bedrock and moraine terrain where local trees, mainly pines grow. The natural conditions of the yard are utilised in the arrangement of play areas for the children.

蜿蜒走廊串起的森林日托中心第15张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第16张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第17张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第18张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第19张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第20张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第21张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第22张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第23张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第24张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第25张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第26张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第27张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第28张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第29张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第30张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第31张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第32张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第33张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第34张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第35张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第36张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第37张图片


蜿蜒走廊串起的森林日托中心第38张图片


建筑设计:Arkkitehtitoimisto Luutonen Oy
类型:日托中心
面积:2500 m2
年份:2020年
摄影:Tuomas Uusheimo, Antti Luutonen
制造商:STENI, Deutsche FOAMGLAS®, Siparila, Abloy Oy, Alavus Ikkunat Oy, Alfacom, Ecophon, Fakro Oy, Kone Oy, Lännen betoni Oy, MASTERTOP 1326, Ruukintiili Punainen
主创建筑师:Antti Luutonen
建筑师:Eva Knif
室内设计师:Anu Halme
Bim建模:Anton Kiiski
结构工程师:A-Insinöörit Suunnittelu Oy
暖通空调设计:Sitowise Oy
电气设计:Insinööritoimisto Leo Maaskola Oy
景观建筑:MA-arkkitehdit Oy (Sitowise Oy)
防火顾问:L2 Paloturvallisuus Oy
主承包商:Stara Rakentamistekniikka
项目经理:Rakennuttajatoimisto Valvontakonsultit Oy
Bim 合作:Tietoa Finland Oy
能源设计:Wise Group Finland Oy
城市:赫尔辛基
国家:芬兰

DAY CARE, HELSINKI, FINLAND
Architects: Arkkitehtitoimisto Luutonen Oy
Area: 2500 m2
Year: 2020
Photographs: Tuomas Uusheimo, Antti Luutonen
Manufacturers: STENI, Deutsche FOAMGLAS®, Siparila, Abloy Oy, Alavus Ikkunat Oy, Alfacom, Ecophon, Fakro Oy, Kone Oy, Lännen betoni Oy, MASTERTOP 1326, Ruukintiili Punainen
Lead Architect: Antti Luutonen
Architect: Eva Knif
Interior Designer: Anu Halme
Bim Modeling: Anton Kiiski
Structure Engineer: A-Insinöörit Suunnittelu Oy
Hvac Design: Sitowise Oy
Electrical Design: Insinööritoimisto Leo Maaskola Oy
Landscape Architect: MA-arkkitehdit Oy (Sitowise Oy)
Fire Consultant: L2 Paloturvallisuus Oy
Main Contractor: Stara Rakentamistekniikka
Project Manager: Rakennuttajatoimisto Valvontakonsultit Oy
Bim Coordinator: Tietoa Finland Oy
Energy Design: Wise Group Finland Oy
City: Helsinki
Country: Finland

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (12029 articles)


教育建筑 (768 articles)


日托中心 (11 articles)


芬兰 (85 articles)


赫尔辛基 (38 articles)


2020 (348 articles)


Arkkitehtitoimisto Louekari (2 articles)