网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第1张图片


天空洞穴之家/诊所
Sky Cave House & Clinic / IKAWAYA Architects

由专筑网Cortana,小R编译

来自建筑事务所的描述:在东京市中心的火车站前的场地,有着宁静、舒适和光明。

Text description provided by the architects. Welcoming calmness, comfort and light to the north garden in front of the railway station in central Tokyo.

洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第2张图片


洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第3张图片


洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第4张图片


洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第5张图片


场地毗邻东京目黑区的火车站,东边是高架铁路,西边是邻近的建筑物。在站前路的北面,有一片只能在车站周围看到的森林。穿过了森林,就可以看到涉谷市,再往前就是新宿。对于这个底层是诊所,上层有两户人家的住宅,建筑师决定设计三种不同形式的花园。

The site is adjacent to a railway station in Meguro ward, Tokyo. There is an elevated railway to the east and a neighboring building to the west of the site. To the north, across from the front road of the site, there is a forest, which you merely see around stations. Beyond the forest, you would see the city of Shibuya and further to Shinjuku. The two-family house has a clinic on the ground floor and two floors above for each family. We decided to plan three gardens of different characters.

洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第6张图片


进入一楼诊所的大门,迎面而来的是一片落叶树和石板铺就的花园。抬头望去,只见晴空万里,落叶树巧妙地遮住了周围的环境,让人感觉眼前的仿佛是一座单层建筑。这座花园为访客提供了轻松的氛围,而不是给人一种恐惧感。

Entering the gate to the clinic on the ground floor, a garden of deciduous trees and stone paving welcomes the visitor. As you look up, all you would see is the clear sky as the deciduous trees cleverly hides the neighboring elements. You would feel as if you are visiting a single-story building. This garden provides a relaxing atmosphere to the visitor instead of giving a sense of intimidation.

洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第7张图片


二楼是老人的居住空间。为了阻挡火车的噪音和邻近建筑的视线,空间被规划为面向南面的庭院花园,花园被6米高的墙体包围。院子的外墙用涂料或木板装饰,噪音在墙面上反射后扩散,达到一定的隔音效果。

The second floor is a residential space for their grandmother. In order to block noise of trains and views from the neighboring buildings, the residential space was planned to face the courtyard garden to the south which is surrounded by 6m high walls. The exterior wall of the courtyard wall is finished roughly with paint or wood planks which the noise diffuses as it reflects off the wall, achieving a certain level of quietness.

洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第8张图片


洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第9张图片


洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第10张图片


三楼主要是年轻家庭使用。由于北面是一片森林,从这里可以远眺涩谷和新宿的景色,所以建筑师设计了一个宽阔的开口和一个面向森林的露台。但是,为了阻挡火车的噪音和邻近建筑物的视线,建筑师需要用隔墙和深檐将露台围起来。但另一方面,通过把屋檐加长,建起围墙,建筑自身也会为森林笼罩上一层阴影。为了让自然的阳光能够照射到森林,建筑师修整了建筑边缘。因此,建筑的内部变成了一个洞穴般的空间,仿佛是在拥抱着你,使空间充满了安全感。从技术上来说,修整建筑边缘提高了可见的天空比例,这减少了人们从前面道路向上看建筑时的恐惧感。

The third floor is mainly used by the young family. With a forest that spreads to the north and a view of Shibuya and Shinjuku far out beyond, we planned a wide opening and a terrace that faces the forest. However, we were required to enclose the terrace with partition walls and a deep eave in order to block the noise of trains and views from neighboring buildings. On the other hand, by extending the eave and erecting a wall, we would ourselves cast a shadow to the forest. To enable natural sunlight to reach the forest, we filleted the edges of the building. As a result, the building’s interior became a cave-like space, which embraces you and fills the space with a sense of security. Technically, the filleted shape raises the visible sky ratio, which reduces the sense of intimidation of the building when looked above from the front road.

洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第11张图片


洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第12张图片


洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第13张图片


洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第14张图片


洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第15张图片


洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第16张图片


洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第17张图片


洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第18张图片


洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第19张图片


洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第20张图片


洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第21张图片


洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第22张图片


洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第23张图片


洞穴中的天空之眼——日本多功能住宅第24张图片


建筑设计:IKAWAYA Architects
类型:多功能建筑/诊所
面积:452 m2
时间:2020年
摄影:Akinobu Kawabe
主创建筑师:IKAWAYA Architects
设计团队:Atsushi Ikawa, Jin Kitazawa, Yuki Imada
结构工程:yAt Structural Design Office
机械工程:Zo Consulting Engineers
花园设计与建造:SOLSO
建造方:EIKO CONSTRUCTION
国家:日本

MIXED USE ARCHITECTURE, CLINIC, HOUSES
JAPAN
Architects: IKAWAYA Architects
Area: 452 m2
Year: 2020
Photographs: Akinobu Kawabe
Architect In Charge: IKAWAYA Architects
Design Team: Atsushi Ikawa, Jin Kitazawa, Yuki Imada
Structural Engineer: yAt Structural Design Office
Mechanical Engineers: Zo Consulting Engineers
Garden Design And Construction: SOLSO
Construction: EIKO CONSTRUCTION
Country: Japan

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (11837 articles)


居住建筑 (3497 articles)


住宅 (2904 articles)


诊所 (13 articles)


日本 (990 articles)


2020 (331 articles)