网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
优化相爱的空间,记录更美好的时光第1张图片

日本河内蘑菇住宅
Mushroom House / SPACESPACE

由专筑网缕夕,李韧编译
  
来自建筑事务所的描述。这座住宅的业主是一对上班族夫妻,他们只在每天早上和休息时一起吃饭。

他们都有自己的时间安排,而这些时间安排并不总一致。所以建筑师希望能够放大他们的相处时光。

Text description provided by the architects. We designed this house for a dual-career couple who have meals together only on every morning and their day off.
All people have their own timetables and these aren’t always accord with each other. So we think about the house which amplify the joys of life at the intersection of their time.

优化相爱的空间,记录更美好的时光第2张图片

优化相爱的空间,记录更美好的时光第3张图片
平面图/Floor Plan

这座建筑位于一个小山脉的山脚下,在山坡平缓地带,当地的居民们居住于此,这里的地形并不似城市中平整。

建筑师的目的是让这座建筑结合地区传统街景的古老民居的布置方式,并且在立面中使用混合砂浆。

This house is situated at the foot of a small mountain range where old folk dwellings line along the gently‐sloping topography unlike the new residential area leveled with rollers.
We aimed to let this house to participate in the row of old folk dwellings having formed this area’s traditional townscape, by plastering its exterior walls with the india ink mixing mortar having been used at those.

优化相爱的空间,记录更美好的时光第4张图片

这个五角形场地从最近的车站延伸向社区道路的末端,并且在地形边界的中心立有一根电线杆。

如果在南面建造花园、北面建造停车场,那么电线杆就会在建筑的主立面上。因此,建筑师将建筑体量环绕电线杆排布,其中一侧垂直于道路,另一侧则微微旋转,这样使用者可以享受到早晨的阳光,同时在房间里也可看到景色。

This deformed pentagonal shape site is situated at the end of a sloping community road extending from the nearest station, and a telegraph pole is in the center of boundary line.
If we make the south garden, the north parking space, then a telegraph pole will overlap in the center of its facade. So we bifurcate the house volume around the pole, and one is located alongside the axis of the urban environment which is consist of city blocks and electric wires, and the other is steered to the axis of the natural environment (due east) for taking the morning sun and the scenery into the room.

优化相爱的空间,记录更美好的时光第5张图片

优化相爱的空间,记录更美好的时光第6张图片

优化相爱的空间,记录更美好的时光第7张图片

优化相爱的空间,记录更美好的时光第8张图片
剖面图/Section

优化相爱的空间,记录更美好的时光第9张图片

住宅底层有一个大型厨房,因为烹饪和饮食是他们生活的交集中心,在这个空间的旁边有种植水果和药草的花园,他们也可以附近的农场中种植食材。
由泥土制成的夯土物体用作围栏、长凳、花坛和楼梯,让外部区域也成为他们的活动空间。

建筑师还将二层的私人空间与一层活动区域相连接,让建筑场所与城市空间结合,而不是将使用者的生活视线限定在室内。

There is a comparatively large kitchen in the ground floor because the act of cooking and eating is the center of their life and those ingredients are grown in the south garden used as a fruit and herb garden or in the near rental farm.
A rammed earth object which is made of the soil generated by construction is defined as a fence, bench, flower bed and stair extend their activities to exterior space.
This object also connects 2F private space to ground floor activities in the circulation pathway, and makes three dimensional diversified connection involving urban space unlike the interior wellhole which makes only visual connection.
  
优化相爱的空间,记录更美好的时光第10张图片

优化相爱的空间,记录更美好的时光第11张图片

优化相爱的空间,记录更美好的时光第12张图片

优化相爱的空间,记录更美好的时光第13张图片

优化相爱的空间,记录更美好的时光第14张图片

优化相爱的空间,记录更美好的时光第15张图片

优化相爱的空间,记录更美好的时光第16张图片

优化相爱的空间,记录更美好的时光第17张图片
场地平面图/Site Plan

优化相爱的空间,记录更美好的时光第18张图片
绘图/Drawing

建筑事务所:SPACESPACE
项目位置:日本,河内,长野
主创设计师:Takanori Kagawa, Junko Kishigami
设计团队:SPACESPACE
建筑面积:71平方米
项目年份:2018年
摄影:Koichi Torimura
结构:Kohatsu Co.,Ltd.
场地面积:110.75平方米

Architects: SPACESPACE
Location: Kawachinagano, Japan
Design: Takanori Kagawa, Junko Kishigami
Design Team: SPACESPACE
Area: 71.0 m2
Project Year: 2018
Photographs: Koichi Torimura
Construction: Kohatsu Co.,Ltd.
Site Area: 110.75m2


出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9002 articles)


居住建筑 (2777 articles)


住宅 (2237 articles)


日本 (876 articles)


河内 (16 articles)


2018 (170 articles)