网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
与城市相互融合的桥梁办公大楼第1张图片


The Bridge Office Building / G8A Architecture & Urban Planning

由专筑网飞鱼,小R编译

来自建筑事务所的描述:这座桥梁办公楼反映了越南现代城市的社会经济背景,以及城市空间。该建筑入驻OpenAsia集团旗下的多家奢侈品品牌,这部分位于仓库与后勤服务区之间。该建筑位于驻立在越南首都河内市中心,建筑由两个核心混凝土体量支撑一系列出挑平台,其中一个包含交通空间和主要的服务区,另一个体量则包含其他功能,名曰“记忆墙”。

Text description provided by the architects. The Bridge embodies a design solution responding to the context of the spatial and socio-economic landscape of urban Vietnam. Housing the teams of the several luxury brands that make up the OpenAsia Group, typologically located between the warehouse and the logistic service buildings, the structure will stand enigmatically in the middle of Old Hanoi. The proposal envisioned the office building as a series of platforms lifted by two cores of concrete; one containing the circulation paths and main services, the second being the support for all documentation so-called “the memory wall”.

与城市相互融合的桥梁办公大楼第2张图片


在体量之间有自由开放的大空间,大厅中没有柱子,两侧采用大片的玻璃幕墙,形成全面的通透效果。这一空间赋于建筑独特性,层叠的平台朝向景观,与周围环境形成强烈对比,为使用者带来开敞的区域。这些大面积的办公空间代表协同合作和公开透明,给使用者以最大的使用自由。

In-between can be found an open space, free of any columns, open widely on both sides to large windows creating unobstructed panoramic rooms across each floor. This sensation of space brings forth the particularity of the building, in stark contrast to the surrounding density the platforms open to the environment offering users a rare context of open space. These sweeping office areas represent synergies and transparency, allowing for a maximum of flexibility for any future use.

与城市相互融合的桥梁办公大楼第3张图片


与城市相互融合的桥梁办公大楼第4张图片


与城市相互融合的桥梁办公大楼第5张图片


在这里,建筑师通过结构与立面上的穿孔来分散建筑的体量感,建筑中的消隐入口好像是人行道的延伸,大楼的北部和南部分别设有室外阳台,自由的立面处理与周边建筑有机结合,同时也给未来的扩建留下空间。入口一侧的网状立面和建筑背立面的绿色区域不仅具有遮阳的效果,同时看上去更加亲切。

Here G8A proposes to diverge density with a structural and visual porosity, the door-less entrance of the building seemingly an extension of the sidewalk and the building’s north-south exposure permitting an open platform. Facades are placed voluntarily in recess to absorb the potential construction of surrounding buildings, in anticipation of further growth in the coming years. The mesh net on the entrance side and green façade cabling at the rear of the building provides passive shading and brings a sense of intimacy.

与城市相互融合的桥梁办公大楼第6张图片


与城市相互融合的桥梁办公大楼第7张图片


与城市相互融合的桥梁办公大楼第8张图片


在建筑的后面,开放的通高空间给建筑带来采光和通风,让阳光洒向建筑。在建筑内部,人们可以感受到材质从原始逐步转换向精致,例如混凝土粗糙的纹理与光的色调、以及抛光青铜之间的联系,这表达了粗狂到细腻的转变。

In the back of the building, the open vertical space allows the site to generate its own light and ventilation, a soft filter from the nearby chaos. Upon entering the building, we are met with cues of materiality that embody the OpenAsia philosophy “the transformation of raw material to fine product”. A prevailing use of the brut texture of concrete in relation to light hues and fine polished details of bronze communicates the idea of transforming rough to precious and brut to polished.

与城市相互融合的桥梁办公大楼第9张图片


使用者从交通区域来到开放区域的过程,能够感受到空间感的变化,在这里,建筑师在古老内河密集城市中应用了“可持续性延续”的发展模式,这一模式曾经应用于Hao-Lac高科技园区。该理念提出高适应性建筑系统,强调建筑的基础本质,优先考虑气候、空间关系、外部结构逻辑,同时注重建筑具有适应性的形式特征。

This precedes another sense of contrast as the user moves from the defined areas of circulation to the panoramic open workspaces. Here, G8A applies an adaptation of the “sustainable ruin” philosophy in the urban density of old Hanoi, a concept previously developed in the High-Tech Park of Hao-Lac. The ideology proposes creations of highly adaptable structural system underscoring the robust infrastructural nature of the building. Prioritizing the climatic answer, the spatial relationships, the exoskeleton constructive logic but also a strong identity expression that allows for future adaptation.

与城市相互融合的桥梁办公大楼第10张图片


与城市相互融合的桥梁办公大楼第11张图片


与城市相互融合的桥梁办公大楼第12张图片


与城市相互融合的桥梁办公大楼第13张图片


与城市相互融合的桥梁办公大楼第14张图片


与城市相互融合的桥梁办公大楼第15张图片


与城市相互融合的桥梁办公大楼第16张图片


建筑设计:G8A Architecture & Urban Planning
位置:越南,河内
面积: 400.0 ㎡
项目时间:2019年
摄影:Khoo Guo Jie (Studio Periphery)
合作方:Atelier VUUV

Architects: G8A Architecture & Urban Planning
Location: Hanói, Hoàn Kiếm, Hanói, Vietnam
Category: Office Buildings
Area: 400.0 ㎡
Project Year: 2019
Photographs: Khoo Guo Jie (Studio Periphery)
Collaborators: Atelier VUUV

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10653 articles)


办公建筑 (584 articles)


办公楼 (272 articles)


越南 (124 articles)


河内 (20 articles)


2019 (333 articles)


G8A Architecture & Urban Planning (2 articles)


混凝土 (2502 articles)


青铜 (12 articles)