网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第1张图片


越南河内Sentia 学校
Sentia school / 1+1>2 Architects

由专筑网苏一,李韧编译

来自建筑事务所的描述。学校位于越南河内,地形不对称,而且周围环绕着许多塔楼。学校包括幼儿园、小学和中学。它不仅有按年龄划分的游乐场,还有适合所有人游玩的普通游乐场。为了适应不对称的场地并分别创建游乐场,建筑师呼应场地设计了锯齿形状,另外,还创造了一系列连续空间,如环形灵活的桥梁走廊系统,营造了一系列的变化氛围,并同时创造了特别的景观。通过这种设计,教室面向北方和南方,因此可以最大限度地收集自然光而且有利于通风。运动场、体育馆和食堂放置在风向末端,有效地减少了噪音。

Text description provided by the architects. The site of school is located in Hanoi, which is asymmetric and surrounded by lots of tower blocks. The school comprises a kindergarten, primary, and secondary school. It not only has separated playgrounds divided by ages but also a common playground, which could be used by everyone.   To fit in the asymmetric site and create playgrounds separately, the school is designed with a zigzag form through the site. Series of continuous spaces which like a loop combined with a flexible bridge corridor system creating serial changes and unexpected views for the users. By this design, classrooms are oriented to the North and South and maximize collecting of natural light and ventilation. The sports field, gymnasium and canteen are placed at the end of wind direction, as a result noises are effectively reduced.

“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第2张图片


“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第3张图片


“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第4张图片


“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第5张图片


建筑物的形状象征着孩子的成长历程,主要功能对应着不同年龄。流线的起点是一个为幼儿园服务的体块,之后的体块下半部分是小学,上半部分是中学。五楼用来进行艺术、音乐活动和研究。另外,还有一系列花园位于学习区和屋顶花园之间,植物种类繁多,不仅有助于激发学生对生物学的兴趣,而且可以有效优化空气质量,以及调节气温。

The shape of the building represents the growth journey of a child and main functions are arranged by the path which is appropriated with the age. The start of the path is a block serving for kindergarten. The following block is for primary school in the lower floors and secondary school in the upper floors. The fifth floor is served for artistic activities, music and research. A series of playful gardens are interposing between study blocks and rooftop garden with diversified type of plants, not only help to stimulate pupils’ interest in biology but also can be considered as an effective solution for heat-insulating and air filter.

“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第6张图片


“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第7张图片


为了形成有吸引力和活泼的学校形态,建筑师在立面窗户系统设计了不同的大小和颜色,它们随机排列,因此看上去有趣且儿童化。此外,每个窗户上方都有彩色遮篷系统,可以产生阴影并防止教室受到阳光的照射。学校的颜色是中性的白色和棕色。此外,游泳馆和食堂外的百叶窗系统的欢快色彩也为外观增添了俏皮感和创造力。

With the purpose of forming an attractive and lively school, the window system on the facade are designed in different size and colors. It is also arranged randomly making an interesting and childlike look for the pupils. Additionally, there are colorful canopy system above each window which create shadow and prevent classrooms from oblique sunlight. The color of the school is in a neutral white and brown. Furthermore, the cheerful colors of the louver system outside the swimming hall and canteen also add playfulness and creativity to the appearance.

“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第8张图片


“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第9张图片


“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第10张图片


此外,体块之间的主要游乐场不仅有助于通风采光,还可作为噪音的缓冲区。通过屋顶花园和绿色游乐场,学校看起来像是周围塔楼中的绿色中心,构成了引人注目的景观形态。

Besides, the main playground in between the blocks not only helps to collect natural light and ventilation but also play as a buffer zone for noises. With the roof garden and green playground, the school looks like a green center among surrounding tower blocks, creates an eye-catching point of view from the above.

“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第11张图片


“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第12张图片


“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第13张图片


“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第14张图片


“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第15张图片


“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第16张图片


“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第17张图片


“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第18张图片


“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第19张图片


“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第20张图片


“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第21张图片


“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第22张图片


“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第23张图片


“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第24张图片


“彩窗”学校,俏皮感和创造力油然而生第25张图片


建筑设计:1+1>2 Architects
地点:越南,河内
类别:可持续发展建筑
主创建筑师:Hoang Thuc Hao
其他参与人员:Do Minh Duc, Nguyen Xuan Ngoc, Nguyen Ba Duc, Nguyen Nam Duong
面积:3826.0 m2
项目时间:2018年
照片拍摄:Do Minh Duc
制造商:Toto, Xingfa Aluminium

Architects: 1+1>2 Architects
Location: Trung Van commune, Tu Liem district, Hanoi, Vietnam
Category: Sustainability
Lead Architects: Hoang Thuc Hao
Other participants: Do Minh Duc, Nguyen Xuan Ngoc, Nguyen Ba Duc, Nguyen Nam Duong
Area: 3826.0 m2
Project Year: 2018
Photographs: Do Minh Duc
Manufacturers: Toto, Xingfa Aluminium

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10643 articles)


教育建筑 (654 articles)


学校 (193 articles)


越南 (124 articles)


河内 (20 articles)


2018 (882 articles)


屋顶花园 (68 articles)


可持续发展 (97 articles)