网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第1张图片

Sezin私立学校的屋顶开敞空间
Private Sezin School Open Roof Space / ATÖLYE Labs

由专筑网朱王倩,韩平编译

来自建筑事务所的描述。Sezin私立学校的屋顶开放空间是一个“超越教室”的教学空间,一个可以举行会议、手工制作、学习和工作等空间混合使用的项目。这个项目的关键问题是,ATOLYE建筑事务所如何将一所进步的K12学校转变为21世纪技能化的教学实验室。

From the architect. Private Sezin School Open Roof Space is a ‘beyond-classroom’ pedagogical space with a spatially hybrid program that fosters meeting, making, learning and working. The key question in this project was how ATOLYE could transform a progressive K12 school towards a pedagogical laboratory for 21st century skills.

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第2张图片
© Yerçekim

项目为了实现这个目标,借用Fuller的trimtab概念,以一种轻量级但有效的方式进行了干预,并选择了原先无用的屋顶空间,在15,000平方米的范围内,测量了大约1700平方米。这种规模的差异可以进行实验,同时为多样化的项目提供足够了的空间。

To this end, borrowing from Fuller’s trimtab concept, the project intervened in a lightweight yet effective manner and chose the formerly dormant empty rooftop space of the existing building, measured at approximately 1,700 m2 within 15,000 m2. This scale difference allowed for experimentation while offering sufficient room for a critically diverse program.

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第3张图片
© Yerçekim

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第4张图片
图解/Diagram

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第5张图片
图解/Diagram

ATOLYE团队为Sezin学校首先提出了一个战略性的空间规划,其中包括通常较大的教师区域、灵活的活动场所、公共会议室用于教育性非政府组织创建伙伴关系,三个部分(媒体实验室、木材店、生物实验室)组成的创客实验室,以及方便家长老师对话的舒适的小休息室。这样的战略规划确保了新颖的结果将区别于常规的设计元素。此外,这些不同区域的布局和邻近度来源于诸如日光、视觉隐私、隔音和基于个人的活动路径等需求的参数。

ATÖLYE team first developed a strategic spatial program for Sezin Schools, which included an unusually large teachers’zone, a flexible events venue, a public meeting room dedicated to educational NGOs to foster partnerships, a makerlab with three sections (media lab, wood shop, bio lab) and small lounge booths for comfortable parent-teacher dialogue. Such strategic programming ensured that the outcome would be novel independent from formal design elements. Furthermore, the layout and proximity of these different zones were informed by parameters such as need for daylight, visual privacy, acoustic isolation and persona-based circulation paths.

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第6张图片
© Yerçekim

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第7张图片
© Yerçekim

随着下一步的发展,建筑系统与众多技术专家紧密同步的发展,带来了高性能和综合设计。在不同的学习环境中,天花板上放置着生态木羊毛嵌板,以减少混响和增加清晰度,同时为能源高效的目标服务。所有照明系统都指定为可调光的低开尔文发光二极管,支持灵活的学习,同时减少能源使用。从日光的角度来看,一个覆盖着吸音、低耗能、轻量多碳板的中心庭院,为空间提供了充足的光线,而室内狭窄的窗户形成了可移动的有利位置。机械系统被选为最高的本地可用效率层级,同时通过颜色区分新鲜空气和排气系统,从而成为儿童的教育场所。此外,新空气系统的设计目的是利用热交换器从封闭的庭院中捕捉多余的热量。一套完善的楼宇自动化系统,通过集成地热、VRV冷却、机械通风和可开启的窗户提高效率。

As the next step, architectural systems were developed in close synchrony with multiple technical specialists, leading to a high performance and integrated design. Ecological wood wool panels were placed across the ceiling surface to reduce reverberation and increase intelligibility in different learning settings, while serving energy efficiency goals. All lighting systems were specified as dimmable low-Kelvin LEDs, supporting flexible learning while reducing energy use. From daylight standpoint, a central atrium covered with sound-absorbing, low-embodied energy, lightweight polycarbon panels provide ample daylight to spaces while narrow windows punctuate the surface creating shifting vantage points. Mechanical systems were selected with highest locally available efficiency ratings, while separating fresh air and exhaust air systems by coloring, thus serving as an educational vessel for children. Furthermore, the fresh air system was designed to capture excess heat from the enclosed courtyard using heat exchangers. A well-tuned building automation system was designed to capture the efficiency gains by integrating underfloor heating, VRV cooling, mechanical ventilation and operable windows.

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第8张图片
© Yerçekim

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第9张图片
© Yerçekim

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第10张图片
© Yerçekim

该项目以参与方身份加入,建立了一个本地的例子。从2014年的设计思维研讨会开始,项目的种子可以追溯到深度合作。在整个研究和计划设计阶段,多次基地调研,观察会议,访谈和设计批判确定了设计策略的优先次序。在设计阶段,ATOLYE事务所还参与了由非政府组织NGO领导的教育改革计划,从而引发了机构合作,这将有助于扩大这个空间对其他学校的影响。与此同时,会议空间中的照明系统与挑选的学生教师合作,进行设计、雏形化并生产,从而为“参与式设计”提供了一个明显的例子。最后在施工期间,项目组决定在家具和机器基础设施方面留下部分不完整的空间,因此从最初的6个月开始学习并启用循环过程。

The project has set a local example in terms of stakeholder engagement. Starting with a design thinking workshop in 2014, the seed of the project can be traced back to deep collaboration. Throughout the research and schematic design phase, frequent site visits, passive observation sessions, interviews and design crits ensured proper prioritization of design tactics. ATÖLYE also engaged a leading NGO, Education Reform Initiative, in the design phase, thus sparking institutional collaborations which will help scale this space’s impact to other schools. Meanwhile, the lighting system in the event space was designed, prototyped and manufactured in collaboration with a select student-teacher group, thus setting a visible example of ownership-via-participatory design. Finally, during construction, the project team decided to leave the space partially incomplete in terms of furniture and machine infrastructure thus learning from its first six months and enabling an iterative process.

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第11张图片
© Yerçekim

Sezin学校的开放屋顶空间是影响所有体验者教育习惯的独特机会。ATOLYE事务所的业务范围很可能会延伸到使用状况评价,包括事件管理、设计反馈的研究、创客研究操作和新家具的制造,从而快速循环并持续改进。

Altogether Sezin School Open Roof Space has been a unique opportunity to affect educational habits for all actors. ATÖLYE’s scope will likely extend towards post-occupancy, including event curation, design feedback research, makerlab operation and new furniture manufacturing, thus enabling rapid iteration and continuous improvement.

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第12张图片
© Yerçekim

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第13张图片
© Yerçekim

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第14张图片
© Yerçekim

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第15张图片
© Yerçekim

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第16张图片
© Yerçekim

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第17张图片
© Yerçekim

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第18张图片
© Yerçekim

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第19张图片
© Yerçekim

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第20张图片
© Yerçekim

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第21张图片
© Yerçekim

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第22张图片
© Yerçekim

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第23张图片
© Yerçekim

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第24张图片
© Yerçekim

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第25张图片
平面图/Floor Plan

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第26张图片
平面图/Floor Plan

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第27张图片
平面图/Floor Plan

屋顶下的趣味书屋|土耳其Sezin学校的教学实验室第28张图片
图解/Diagram

建筑设计:ATÖLYE Labs
地点:土耳其,伊斯坦布尔/Cekmekoy
主持建筑师:Berna Erenoğlu
设计团队:Berna Erenoğlu, Engin Ayaz, Nesile Yalçın, Begüm Ural, Elif Karaköse
面积:1700.0平方米
项目时间:2017年
建筑摄影:Yercekim

Architects: ATÖLYE Labs
Location: Çekmeköy/Istanbul, Turkey
Architect in Charge: Berna Erenoğlu
Design Team: Berna Erenoğlu, Engin Ayaz, Nesile Yalçın, Begüm Ural, Elif Karaköse
Area: 1700.0 m2
Project Year: 2017
Photographs: Yerçekim


出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

室内 (1406 articles)


教育空间 (16 articles)


实验室 (40 articles)


土耳其 (84 articles)


伊斯坦布尔 (47 articles)


2017 (562 articles)


ATÖLYE Labs (2 articles)


木材 (2062 articles)