网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs第1张图片


Container Park

由专筑网韩平,刘庆新编译

来自事务所的描述:21世纪以来,人们逐渐意识到在教育、调研和工业间形成了新的生产关系,因此iDEEGE 高新科技园 A. Ş.邀请Atolye Labs在土耳其北部新兴的大都市伊兹密尔中心的科技园设计了一个用于培养跨学科交流合作的公共设施建筑。该项目最后呈现的是校园内由35个改装的二手集装箱形成的新的充满活力的研究交流中心,该中心将作为伊兹密尔和爱琴地区的艾杰大学引进人才的主要活力中心。

From the architect. Recognizing that the 21st Century promises new productive relationships between education, research, and industry, iDEEGE Technopark A. Ş. approached Atolye Labs about a facility to foster interdisciplinary collaboration and anchor the emerging technopark in the heart of Izmir, a bustling cosmopolis in Western Turkey. The resulting project repurposes 35 second hand shipping containers to form the centerpiece of a new, vibrant research community on the campus as well as to function as a creative magnet for talent in Ege University, Izmir and Aegean region at large.

土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs第2张图片
© Yerçekim Photography

土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs第3张图片
Floor Plan/楼层平面图

1000㎡的科技园将为大土耳其国际公司提供独立的研究发展设施场所,这是一家致力于生物、能源、材料和软件研究的公司。这个项目是提高该社区所有成员间的互动和潜在合作的战略性的“催化剂”。

The 1000m2 technopark facility will house independent R & D facilities of large Turkish and International companies focusing on biotechnology, energy, materials and software research. This program is coupled with strategically situated “catalysts” to increase interaction and collaboration potential among all members of this community.

土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs第4张图片
© Yerçekim Photography

土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs第5张图片
Diagram/图解

这个项目非常独特,不仅因为其快速的研究、设计和施工过程(所有的项目在紧凑的九个月内完成),还因为项目本身很简明清晰,基地和各个设施都是由设计团队自己开发和改进的。此外,针对性的、环保的、适应未来发展的主要基地设计原则有助于为土耳其乃至整个世界其他的相似的机构设计创建一个设计模板。

The project was unique not only in terms of its fast-paced research, design and construction process (all in all in a tight 9-month schedule), but also because the project’s brief, site and program was developed and refined by the design team itself. Furthermore, key design principles of site-specificity, ecology and future proofing helped create a role model for similar institutions in Turkey and beyond.

土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs第6张图片
© Yerçekim Photography

下面是设计原则的一些细节。

因地制宜的设计:

该项目起始于大学校园内一座堆放建筑拆毁残渣基地的发现。通过对12公里以外伊兹密尔港提供的二手集装箱的再利用,设计团队可以利用未充分利用的建筑材料来升级改造一个未充分利用的基地。

Here are the details of these design principles.
Site-specific design:
The project started with the discovery of a dormant site with the rubble of a demolished building amidst the large university campus. By repurposing locally acquired second hand shipping containers located 12km away in Izmir port, the design team was able to upcycle an underused site with underused construction materials.

土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs第7张图片
© Yerçekim Photography

调查了基地、太阳朝向、校园路线流通现状、风向、树荫区域和前面建筑的轮廓,都有助于建立一个有意义的在财政上可行的程序统筹、体积组织和满足最基本的使用的循环系统。将使用者间交往可能性的场景串联起来有助于在艺术、设计和技术上的交流以催化提升整个进程。此外,一个垂直的“灯塔”集装箱,包含一个室内庭院,狭窄的十字交通走廊和充足的座椅,这为研究和休息以及自发的偶遇和玩耍提供了场所。

Looking into the site, solar orientation, existing campus circulation  routes, wind angles, tree shaded areas and the contours of the previous building helped craft a meaningful and financially viable programmatic division, volumetric arrangement and ultimately a fluid user circulation. Storyboard of possible user interactions helped communicate the importance of catalyst programs around art, design and technology. Meanwhile, a vertical ‘beacon’ container, an inner courtyard, narrow cross-circulation corridors, and ample seating spots enable spaces for prospect and refuge, as well as spontaneous encounters and play.

土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs第8张图片
© Yerçekim Photography

生态设计:

除了使用了大量的循环和再利用材料,该项目还展现了其范围广泛的生态策略。在集装箱的摆放上,将较宽的一面南北向布置,狭窄面东西向布置,这样可以使被动式太阳能和自然通风两个生态策略发挥到最大化。

Ecological Design :
Aside from an exceptional amount of material recycling and reuse, the project exhibits a wide gamut of ecological strategies. By placing container modules with maximum north-south exposure and narrow cross sections, the design maximized the ability to use passive solar strategies coupled with natural ventilation.

土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs第9张图片
© Yerçekim Photography

利用现存的树木作为最佳的遮阳设施可以让阳光从南向窗户洒进房间,另外,厚厚的绝缘设计,高效的空调、如软木塞的自然材料的利用和LED照明系统都有利于将建筑对自然的影响降到最小。

Existing trees, optimally designed shading devices, solar coated southern windows, thick insulation, efficient air conditioning, natural materials such as cork, and LED lighting systems all helped minimize the building’s environmental impact.

土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs第10张图片
© Yerçekim Photography

土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs第11张图片
Diagram/图解

可持续设计:

从长远来看,建筑核心和外壳的适应性和弹性设计是其最大的资产,该项目突出了多种技术细节,比如梁柱的暴露、可见的电子托盘、充足的插座、高容量的通风设备、局部可控的制热制冷系统和有利于未来建造分隔墙的支撑性子结构系统。所有这些系统都有利于随时修改空间系统。

Future-proofed Design:
Given that adaptability and resilience of a core & shell building is its biggest asset in the long term, the project features multiple technical details such as exposed beams and columns, visible electrical trays, abundant plugs, high-capacity ventilation, locally controllable heating-cooling systems and supporting sub-structure to help build separators in the future. All these systems help easily modify spatial programs over time.

土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs第12张图片
© Yerçekim Photography

在基地程序化地交叉放置催化剂似的交流场所,家具采用了可自行布局的模块化的家具。为了便于拆迁和搬迁,我们希望这个项目在伊兹密尔乃至整个世界,成为刺激活力并存的杰出的社区的建筑原型。

Programmatically, by placing interaction catalysts across the site, designing alternative layouts and modular furniture, envisioning sections of the container facades as a workable canvas for muralists and designing for easy dismantlement and relocation, the project becomes a manifestation of a building as a prototype, one that entails galvanizing a talented community in Izmir and beyond.

土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs第13张图片
© Yerçekim Photography

土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs第14张图片
© Yerçekim Photography

土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs第15张图片
© Yerçekim Photography

土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs第16张图片
© Yerçekim Photography

土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs第17张图片
© Yerçekim Photography

土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs第18张图片
Site Plan/总平面图

土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs第19张图片
Floor Plan/楼层平面图

土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs第20张图片
Sketch/略图

土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs第21张图片
Diagram/图解

土耳其集装箱公园/ ATÖLYE Labs第22张图片
Diagram/图解

建筑设计事务所:ATÖLYE Labs
地点:土耳其,伊斯坦布尔
设计团队:Engin Ayaz (所有者), Nesile Yalçın (项目经理), Nujen Acar (建筑师), Begüm Ural (室内设计)
项目年份:2015年
摄影:Yerçekim Photography
设计范围:35个二手集装箱设计的核心区和办公室外壳(建筑设计+景观设计+工程设计)
设计团队:ATÖLYE Labs (战略顾问, 可持续顾问, 景观设计, 项目管理, 基地控制), Antre Design (施工图), Venta Mühendislik (机械), Sinapsen Elektrik 电气), Methal Mühendislik (静态分析), Parça Proje (照明顾问), Yerçekim Photography (建筑摄影)
业主:İDEEGE Teknopark A.Ş.
建筑项目:办公室、实验空间、画廊、咖啡店、入口餐厅、展示空间、画廊、室外露台和花园
面积:建筑面积1000㎡,景观面积800㎡

Architects: ATÖLYE Labs
Location: Istanbul, İstanbul, Turkey
Design Team: Engin Ayaz (owner), Nesile Yalçın (project manager), Nujen Acar (architect), Begüm Ural (intern)
Project Year: 2015
Photographs: Yerçekim Photography
Scope: Core & shell office building (architecture + landscape architecture + engineering) designed with 35 second-hand shipping containers
Team: ATÖLYE Labs (strategic consulting, sustainability consulting, landscape design, project management, site control), Antre Design (construction documents), Venta Mühendislik (mechanical), Sinapsen Elektrik (electrical), Methal Mühendislik (static analysis), Parça Proje (lighting consulting), Yerçekim Photography (architectural photography)
Client: İDEEGE Teknopark A.Ş.
Program: Offices, laboratory space, gallery, cafe, eatery restaurant, showroom, gallery, exterior terrace and garden
Area: 1000 m2 total floor area, 800m2 landscaping

出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。</f
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (7848 articles)


科研建筑 (60 articles)


科技园 (12 articles)


土耳其 (79 articles)


伊斯坦布尔 (46 articles)


2015 (755 articles)


集装箱 (67 articles)