网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第1张图片

建筑商:Rajiv Saini & Associates事务所
摄影师:Sebastian Zachariah

Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第2张图片

Rajiv Saini & Associates事务所设计了一座位于印度喜马拉雅山脉的混凝土住宅。

Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第3张图片

来自Rajiv Saini & Associates事务所的描述
客户与我们接洽(他们大多是我们的朋友,并且多年来我们曾合作过很多项目),我们为其建造一个度假屋,使得他们可以在长假期间离开新德里,和朋友来这里休闲娱乐。


Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第4张图片

地址位于私人拥有的山上,坐落在Kasauli镇兵站附近的喜马拉雅山脊之中。从Chandigarh市北部开车前往,需要2个小时。

Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第5张图片


Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第6张图片

山是一片狭窄的线性延伸的纵贯南北的土地(测量大约5英亩),山脚下三面均有盘绕的小路。不想在住宅周围见到车队(通常会有度假随行人员)。

Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第7张图片


Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第8张图片

我们沿着一条可行驶汽车的道路上山,上到大约四分之三处,我们走进一个像嵌在山中的洞穴一样的停车场。

Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第9张图片


Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第10张图片


Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第11张图片

在下部的西边耳房有两间卧室,一个多媒体间,商店和一个按摩及蒸汽房。每个耳房的卧室以及浴室都是独立的,并从山坡中悬挑出来,伸展到木质平台上。

Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第12张图片


Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第13张图片

在这人们可以走木楼梯,或者开发的液压升降平台(那些在新德里炎热的夏天里也想来此住宅度假的老年人可以使用),它们均可以将人们带到木支架人行桥上,从而通往住宅前门。

Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第14张图片


Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第15张图片

由于可建筑的平地面积非常有限,所以我们的挑战是满足客户需求,在8000平方英尺的建筑面积内建造带有4个卧室的房子。

Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第16张图片


Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第17张图片

我们不想在这片原始的自然环境中建造双层建筑,所以我们将想法集中于建造一个山的东部长度的耳房,再建一个西部长度的耳房,处在同一水平面上,这样西边耳房的屋顶将成为上面东边耳房的平台板。

Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第18张图片


Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第19张图片

两部分重叠的小区域可以建一个楼梯,方便上下两层楼。如此一来,当你在山间开车行驶时,首先将看到悬挑的位于上部的东边耳房,只有你向北端转弯时,才可以看见底部的西边耳房。

Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第20张图片


Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第21张图片

再一次视为单层建筑。倾斜的混凝土平面,以及其上的混凝土屋顶(灵感来自周围的山脊)将上部区分开来,包括入口北部的入口大厅、两间卧室,以及入口南部的餐厅、厨房、员工及公用设施。

Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第22张图片


Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第23张图片

整个房间的地板均由柚木木材铺成,当地的印度灰石板将环形走廊表面排列成线,与暴露的灰色混凝土天花板以及前面浑然一体。

Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第24张图片


Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第25张图片

位于中部的独立壁炉以及铜烟囱将生活区及用餐区区分开。当房顶坡度不够,造成雨水在中部区域聚集时,同样的铜质管道也用来将雨水引至别处。

Rajiv Saini & Associates事务所设计的位于喜马拉雅山脉的住宅第26张图片

一个大型的木质观望平台,比住宅高一点,可以让人们看到山的最北端积雪覆盖的极美景色。

特别鸣谢翻译一组10号 张晓丽 提供的翻译,译稿版权归译者所有,转载请注明出处。



Architecture: Rajiv Saini & Associates
Photography: Sebastian Zachariah
.Description from Rajiv Saini & Associates
Rajiv Saini & Associates designed a concrete house in the Himalayas of India.

We were approached by clients (who were more friends by now, having worked on multiple projects together over the years) to build for them a holiday house they could enjoy with friends over long weekends, away from Delhi, where they lived. The site is a privately owned hill, located amidst the Himalayan ranges near the cantonment town of Kasauli, which is a two hour drive from the northern city of Chandigarh (designed by Corbusier).

The hill is a narrow linear stretch of land (measuring around 5 acres) running north to south, with a road winding around its foot on three sides. Not wanting to see the sight of a fleet of cars (that would normally accompany the holidaying entourage) around the house, we took a motorable road up the hill to about three fourths the ascents, where we tucked a cave like car park into the hill. From here one can either take the timber stairs, or the open hydraulic platform lift ( a concession for the elderly parents who equally use the house in Delhi’s harsh summers) that takes one to the wooden cantilevered walkway bridge leading to the front door.
Working with a very limited area of flat land to build upon, the challenge was to create for the client the 4 bedroom house he desired spread around 8000 square feet of built up area. We clearly did not want a two storey structure come up in this pristine natural environment, so we zeroed in on the idea of creating a wing running along the eastern length of the hill, and a wing running the western length, displaced by a level, such that the roof of the western wing becomes a terraced deck for the upper eastern wing. A small area of overlap of the two volumes allows for a staircase to facilitate vertical movement between the two floors. As a result of this you drive around the hill first encountering the houses cantilevering upper eastern volumes, and only as you turn around the northern tip, does the lower western side become visible, reading as a single storey once again . A geometry of inclined concrete planes capped by an origami like concrete roof ( inspired by the hilly mountain ranges all around) defines the upper volume which encloses the entrance lobby and two bedrooms to the north of the entrance and the living dining, kitchen, staff and utilities to the south of the entrance.
In the lower western volume are located 2 bedrooms, a Multimedia room, stores and a small massage and steam room. Bedrooms and bathrooms in each wing are arranged as a series of independent volumes cantilevering out from the hill slope, with all of them opening out onto wooden decks.
Teak timber has been used for floors throughout the rooms while local Indian grey slate lines the surfaces of the interstitial circulatory corridors, continuing the grey of the exposed concrete ceilings and walls. A free-standing centrally located fire place with a copper chimney delineates the living from the dining area. Similar copper pipes have also been used to channel rainwater elsewhere, when negative ceiling slopes cause water to collect in central areas.

A large cantilevered wooden viewing deck, a couple steps higher than the house, offering stunning views of the snow capped peaks has been created on the northernmost tip of the hill.

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

  • jessica
  • 2013.02.02 14:14
    看点进来的效果图第一反应是扎哈的维特拉消防站。。石头,混凝土没有亲切感
    • 0
  • xiaoyuanmao626
  • 2012.12.31 18:05
    我喜欢对着平面看效果图
    • 0
  • wangyu136249
  • 2012.12.31 10:41
    好的作品总是对细节有很多的考究!
    • 0
  • monkey豪豪
  • 2012.12.30 23:34
    喜马拉雅山脉应该挺冷吧
    • 0
  • wubinjt
  • 2012.12.30 21:15
    这 。。完全看不懂,没有平面图,几个角度都不能表达方案啊
    • 0
    没有了...
    评论加载中,请稍后!

    建筑 (11094 articles)


    居住建筑 (3366 articles)


    住宅 (2796 articles)


    印度 (163 articles)


    喜马拉雅山 (4 articles)


    混凝土 (2580 articles)


    木材 (2799 articles)