网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第1张图片

建筑设计:Kongats Architects
地点:加拿大,多伦多
项目建筑师:Alar Kongats
项目经理:Danielle Lam-Kulczak
设计团队:Philip Toms, David Sasaki, Sukie Leung, Alessia Sopplesa, Dieter Janssen, Andrea Ling, Tyler Walker, Derek McCallum, Eric Van Ziffle
构造设计:海沙联合有限公司
机电维护:克罗西工程公司
客户:多伦多大学
面积:6000平方米
年份:2011
摄影:Shai Gill

多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第2张图片

多伦多大学泰伦斯唐纳里健康科学联合中心(TDSHC)包含为密西沙加校区新成立的医学院准备的教学和研究设施。这个校区以其与美丽的自然环境的密切关系和前瞻性的设计而著称。

多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第3张图片

TDSHC的功能项目服务于三种基本用户群体:新密西沙加医学院,生物医学信息部和法医和人类学部。安排的功能包括视频会议报告厅,教室,研究室,员工和管理办公室,教学和研究实验室。

多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第4张图片

三个学院的用户群体每个之间都有着独特的空间、界线和一致的需求。一系列堆叠的“盒子”,在层与层之间缩小或扩张,最好地适应项目需求,同时达到视野最大化,充分享受阳光。堆叠的盒子之间创造的室外空间提供了可以俯瞰花园中植物自然生长的平台。教学办公室和实验室漂浮在绿叶之间。

多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第5张图片

TDHSC坐落于从校园外的环形路上升起的坡地上,并标志着预设的学术广场的入口处。多变的地平强调了东南和西方的柔和景观,建筑的北立面的垂直统一性向学术广场提供了有条理的立面。切割不锈钢立面捕获了自然光和人工光源,保证了它的标志性外观节点比例为24/7。

多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第6张图片

不锈钢板的构造是由算法决定的结果,四种角度排列(15,30,60,90)组合成多变的外观,利用校园的自然环境,并使装上玻璃幕墙的区域吸收的太阳能最小化。不锈钢板反射的特性和它们的构造组合对生态环境大有裨益;在夏天将阳光从建筑的外表反射出去,在冬天吸收板间的暖空气,在建筑外表形成一张保温毯。

多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第7张图片

为了多伦多大学的可持续大楼的委托一致,健康科学中心特意通过了绿色能源与环境设计金质认证。

多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第8张图片

以下是重要的可持续的设计特点:
健康中心可以直接通向公共通道。在未来,建筑场地北部现存的地面停车场将被拆除,改建为预设的学术广场

多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第9张图片

健康中心由中心区电厂提供能源,减少了对独立的锅炉、制冷机和冷却塔的要求。区域能源供给同时减少了建筑的物质和碳足迹,还有场地上邻近一个外部冷却塔的校园主要公共区域的噪音等级。

多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第10张图片

多伦多大学密西沙加校区坐落在祈德河流域内。该大学已表明承诺将通过一系列澄清池有效管理祈德河的雨水径流。健康中心的雨水处理设计将进一步减小建筑对已有雨水径流基础设施的影响,利用屋顶植被控制雨水径流,利用雨水蓄水池为所有卫生间提供中水。

多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第11张图片

健康中心将使用消费后物质和后工业材料回收量超过15%的建筑材料建造而成。这个项目还将超过75%的建筑垃圾转化为再循环设施。

多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第12张图片

健康中心的外壳层被设计为双表皮系统;一层绝缘和水密性原生表皮和一层独立的第二层外表皮减少热量吸收,利用不锈钢板反射热量,安装百叶窗板遮挡玻璃幕墙。

多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第13张图片

健康中心的每层平面确保所有永久使用的办公室都有可开启的窗户可以自然通风。所有的报告厅,教室,实验室,会议室和公共走廊都有直接或间接的自然采光。所有使用的空间都配备单独的照明传感器和开关。所有已使用上的空间都将拥有单独的供热和制冷开,关健康中心的设备可以从所有机械产生的废气中回收热量,包括实验室废气。

多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第14张图片


多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第15张图片


多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第16张图片


多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第17张图片


多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第18张图片


多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第19张图片


多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第20张图片


多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第21张图片


多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第22张图片


多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第23张图片


多伦多大学健康科学中心/Kongats建筑事务所第24张图片


特别鸣谢翻译一组9号 王一宁提供的翻译,译稿版权归译者所有,转载请注明出处。



Architects: Kongats Architects
Location: Toronto, Mississauga, Canada
Project Architect: Alar Kongats
Project Manager: Danielle Lam-Kulczak
Design Team: Philip Toms, David Sasaki, Sukie Leung, Alessia Sopplesa, Dieter Janssen, Andrea Ling, Tyler Walker, Derek McCallum, Eric Van Ziffle
Structural: Halsall Associates Limited
M & E: Crossey Engineering Ltd.
Client: University of Toronto
Area: 6,000 sqm
Year: 2011
Photographs: Shai Gill

The Terrence Donnelly Health Sciences Complex at the University of Toronto Mississauga accommodates teaching and research facilities for the new medical school to be based at the Mississauga campus. The campus is known for the intimate relationship it has with its beautiful natural setting and its forward-thinking design.
The functional programming of TDHSC supports three primary user groups: the new Mississauga Academy of Medicine, the Department of Biomedical Communications and the Department of Anthropology and Forensics. The program at TDHSC includes video conference-ready lecture theatres, classrooms, seminar rooms, faculty and administrative offices, and instructional and research laboratories.

Each of the three user groups has very distinct space, adjacency and identity requirements. A series of stacked ‘boxes,’ where each ‘box’ shrinks or enlarges from floor to floor to best facilitate desired program adjacency requirements while maximizing views and access to daylight. The outdoor spaces created between the stacked ‘boxes’ accommodate accessible terraces overlooking gardens of indigenous planting. The teaching office spaces and laboratories float in greenery.
The TDHSC will be provided with direct access to public transit. In the future the existing surface parking on the north portion of the construction site will be eliminated and replaced by the proposed Academic Quad.
The TDHSC is serviced by a central district energy plant eliminating the requirement for independent boilers, chillers and cooling towers. The district energy source reduces both the physical and carbon footprint of the building and the noise levels associated with exterior cooling tower on a site designated as the campus’ principal public realm.

TDHSC is situated on sloped terrain rising up from the outer campus Ring Road, and will landmark the entrance to a future proposed Academic Quad. The shifting floor plates of TDHSC accentuate the soft landscape to the east south and west while the building’s north face, in its vertical uniformity, will provide a formal façade to the Academic Quad. The faceted stainless steel façades capture both natural and ambient artificial light ensuring its landmark presence is articulated 24/7.
The configuration of the stainless steel panels is determined by an arithmetic sequence of angles 15-30-60-90 that imposes both a varied appearance to the cladding that acknowledges the Campus’ admired natural setting and strategically minimizes solar gain at the glazed areas. The reflective properties of the stainless steel panels and their configuration also has a bioclimatic benefit; in the summer solar heat is deflected from the building envelope and in the winter the warm air trapped within the panels provides an insulating blanket of tempered air around the building envelope.

Significant sustainable design features are as follows:

In keeping with the University of Toronto’s mandate for sustainable building, the Health Sciences Complex has been designed for LEED Gold certification.
The University of Toronto Mississauga Campus is situated within the Credit River watershed. The University has demonstrated a commitment to effectively managing storm water run-off to the Credit River through a series of retention ponds. The TDHSC’s storm water management design will further minimize the building’s impact on the existing storm water infrastructure by the employment of vegetative roofs to control storm water run-off and storm water cisterns to utilize gray water for all washrooms.

The TDHSC will be constructed of building materials where the post-consumer and post-industrial recycled content exceeds 15%. The project will also divert more than 75% of its construction waste from landfill sites to recycling facilities.

The TDHSC’s exterior envelope is designed as a dual skin system; an insulated and water tight primary skin and a independent second outer skin to reduce heat gain utilizing stainless steel panels to reflect heat and exterior louvers to shade glazed area.
The TDHSC’s individual floor plates are proportioned to ensure all permanently occupied offices are provided with operable windows for natural ventilation. All lecture theatres, classrooms, labs, seminar rooms and public corridors have access to direct or borrowed natural light.

All occupied spaces will be provided with have individual lighting occupancy sensors and controls.All occupied spaces will be provided with individual heating and cooling controls.The TDHSC is equipped to reclaim heat from all mechanical exhaust air systems including lab exhaust air.


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

  • coco
  • 2012.12.31 17:53
    喜欢这个的外立面材质,学习了
    • 0
  • monkey豪豪
  • 2012.12.29 13:18
    立面处理的这么有学问,真是佩服呀{:4_89:}
    • 0
  • albertlee
  • 2012.12.29 09:20
    玻璃百叶能达到这种层次的表达,真是满足咯
    • 0
    没有了...
    评论加载中,请稍后!

    建筑 (11083 articles)


    科研建筑 (79 articles)


    加拿大 (309 articles)


    多伦多 (64 articles)


    2011 (205 articles)


    不锈钢 (145 articles)


    玻璃幕墙 (201 articles)


    可持续设计 (77 articles)