网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
景观设计以水景说故事 建构健康生活社区第1张图片


可持续生活讲求的是人与自然契合,而设计得宜的绿化景观就能在城市和自然环境之间发挥过渡作用。LWK + PARTNERS 景观设计团队从健康养生、环境生态、智慧科技、文化特色及生活便利五方面着手,为中国珠海天恒‧湾景创建健康、快乐的生活环境,将景观健康价值有机地融合到整个项目设计中。同时设计团队以水景说故事,突出项目靠近海岸线的特点,从高至低、外到内规划独特的归家旅程和游园流线,描绘出层次丰富的水墨画。

带领该景观设计团队的董事黄俊彦表示:“城市化重视定义人、建筑和自然的关系,我们先分析项目和考量城市生态,再打造出尊重和包容大自然的设计。”

Sustainability is about bringing people and nature together in harmony. Meanwhile, successful landscape designs are often praised for their ability to mediate between the city and its natural environment. To create a healthy and pleasant living environment for residents of Tianheng‧Bayview in Zhuhai, China, LWK + PARTNERS Landscape Team focused on five aspects: health and wellness, ecology, smart technology, culture and living convenience. Inspired by the site’s proximity to the coastline, the landscape design narrative includes an extensive range of water features, plotting interesting journeys for homecoming residents and those seeking respite in a richly plenished garden. The experience goes from high to low and from the edge towards the centre, like a living ink painting. “Sustainable urbanisation hinges on finding balance between people, architecture and nature,” said the firm’s Director and head of Landscape Team Paul Wong, “We started off by understanding the site and its ambient urban ecology, and arrived at a final scheme that respects and embraces nature.”

景观设计以水景说故事 建构健康生活社区第2张图片


园林作为社区精神焦点

天恒‧湾景的景观设计以“门-厅-园-轩-池”五重空间序列,遵循传统东方书画和造园“起承转合”的空间结构和设计逻辑,打造立体的景观空间体系和丰富的空间体验。

由于住宅大楼沿着园林边界呈半圆形布置,园林成为项目的中心焦点。黄俊彦称:“中央花园是凝聚居民的日常活动空间,同时是归家路线的核心节点,标志着一个共享经验的场所。” 设计团队顺沿空间的脉络,诠释生活的诗意,“我们以摄影师的角度抓住每个生活的瞬间,按照一天中不同时间点的特性,设计出大、中、小不同尺度的作息场景。”

The garden as community hub
Landscaped areas at Tianheng‧Bayview are designed along five-point spatial succession, “Gate-Hall-Garden-House-Pond”, in line with the spatial structure and design logic of traditional oriental painting and garden, creating layers of landscaped spaces and a rich experience.
The garden is a central focus, with a semi-circle of residential blocks running around its boundary. “For residents,” said Paul, “It’s the community hub where daily activities take place, and a key node on their way home. It’s really a place of shared experience.” He also explains how a curation of space creates poetry in life: “We studied how natural elements play out at different times of the day and sought to capture each moment in daily life from a photographer’s perspective. We designed a range of ‘scenes’ with different scales, so people can find their favourite dwelling spot that suits their daily routine.”

景观设计以水景说故事 建构健康生活社区第3张图片


在主入口空间,设计通过多层次的白色流线型景墙搭配对称墨砚般的镜面水景来突出入口空间的仪式感,流畅而大气的造型极具现代主义风格的时尚感。顶部栏栅镂空并搭配主景树的顶板设计,既能创造斑斓的地面光影效果,又为行人提供阴凉舒适的环境。

The main entrance is styled with layers of sleek white landscape walls and a pair of inkstone-like pools on both sides. A tree grows through a hollowed roof allowing sunlight to sift through while providing cool shades for inhabitants.

景观设计以水景说故事 建构健康生活社区第4张图片


通过主入口,一条绿化长廊将人们从外环引向内部的中央天井。这个特色圆形空间由曲面通透的玻璃围合,东侧的流瀑蜿蜒而下,落入涟漪池中,恬静舒适的下沉广场化作社区的“精神堡垒”,以艺术氛围填补城市生活中弥足珍贵的平静内心。

Through the main entrance, a green promenade spreads out leading walkers on a spiralling route towards the heart of the garden where a massive light well resides. Surrounded by transparent glass with a waterfall on the east side, this circular sunken plaza creates an artful, secluded space for inhabitants to escape from the hustle, becoming the project’s ‘spiritual fortress’.

景观设计以水景说故事 建构健康生活社区第5张图片


这里同时作为通往地下停车场的入口,团队藉由通透玻璃把日光、自然风和地面景观同时带进停车空间,改善传统封闭空间一直面对的通风及采光问题。

As it is also the entrance to the basement car park, fresh air and natural light are brought in through the light well, hence reinventing the usual stuffy experience associated with underground space.

景观设计以水景说故事 建构健康生活社区第6张图片


拾级而上,是流瀑的另一端,被幽深绿意包裹的又一镜面涟漪。连廊的柱状材质和顶部涟漪波纹也呼应了天井的设计,创造出波纹状的光影效果。连廊之下,听瀑观水问天,彷如静修之境。

As you go up the stairs and reach the other side of the waterfall, a beautiful mirror pool embraced by lush greenery awaits. The roof and columns of the surrounding arcade also feature rippling patterns casting placid light and shadows throughout the space for a healing experience.

景观设计以水景说故事 建构健康生活社区第7张图片


中央天井连通绿荫大道及多个中心景观园,景观园中包含多个地面层、半下沉的凉亭空间。景观亭的墙体和支撑主题解构与重塑空间,避免空间硬化和呆板的弊端,虚以光影的介入,实以木枝的蔓延,不断地演绎空间的灵动。

The central plaza connects to the green avenue linking up several landscaped gardens, offering an eclectic mix of ground-level and semi-sunken pavilions. Walls and structures of the pavilions deconstruct and reshape the space to invoke different vibes, while the interplay between light, shadows and swaying wooden branches constantly recreates the visual space.

景观设计以水景说故事 建构健康生活社区第8张图片


各个住宅大楼都设置了入户庭院及架空层,面向大海的提供热闹、开放的社交活动场所,而朝内设计的则是安静、私密的个人思考沉浸空间,照顾不同住户的需要。在经过别有洞天的层层水景之后,茶香园映入眼帘,也呼应了郑板桥的名句:“汲来江水烹新茗,买尽青山当画屏”,增加净谧之意。

Each residential block has its own entrance courtyards and wide open porch, with sea-facing ones providing lively social spaces while inward-facing ones are designed as quiet, contemplative spaces, catering for the needs of different residents. A tea garden is set amid layers of water features, offering a pocket of mindfulness in the spirit of Chinese literatus Zheng Banqiao’s famous line: “Make new tea from fresh river water, have all the green hills as screen paintings like you own them.”

景观设计以水景说故事 建构健康生活社区第9张图片


打破世界纪录的无边界泳池

处于示范区的 108 米长无边界泳池及瀑布是大区景观的重要部分,更成功列入世界纪录,获认证为“世界最长水幕泳池”。

Infinity pool sets world record
Overlooking the seafront is a 108-metre-long infinity pool and waterfall – a highlight of the overall landscape. It has set the world record and recognised as the world’s ‘Longest Swimming Pool with Water Curtain’.

景观设计以水景说故事 建构健康生活社区第10张图片


景观设计以水景说故事 建构健康生活社区第11张图片


面朝大海的泳池不但让居民在水天一色的唯美景致下畅泳,下方的水帘瀑布更形成水木交融的公共空间,利用跌水声效和多元化视觉效果,为儿童创造一个有趣的游戏环境,同时作为天然屏障,更好地保护居民的生活隐私。

The infinity pool and sea converge as swimmers enjoy mesmerising views of the ocean, while the sweeping water curtain interacts with the woods to create a one-of-a-kind public space below. The sound of falling water makes it a fun playscape for children while the curtain acts as a natural barrier for enhanced privacy.

景观设计以水景说故事 建构健康生活社区第12张图片


五大设计愿景

LWK + PARTNERS 景观设计团队早在天恒‧湾景的规划阶段就参与其中,使景观方案能够从不同面向回应项目的整体愿景,创造多重公共价值。

Five design visions
LWK + PARTNERS Landscape Team got involved in Tianheng‧Bayview as early as in the project planning stage, enabling the team to respond holistically to the project’s overall vision through multiple added values.

景观设计以水景说故事 建构健康生活社区第13张图片


为营造健康养生的环境,项目引入景观环跑步道、运动会所、无边际泳池、儿童和老人的健身游乐园区、养生茶园、以及架空层中的健身、茶文化和棋文化会所,形成一个全面的健康养生社区。

To create a healthy environment, the scheme includes a landscaped circular running track, a fitness centre, an infinity pool, a fitness and recreational area for children and the elderly, and a wellness-themed tea garden. There are also spaces for sports, tea culture and chess culture in the porches to bring about a healthy, active community.

景观设计以水景说故事 建构健康生活社区第14张图片


生态友好方面,园林采用热带雨林风格,结合可持续材料和海绵城市的原理,设有集水绿地、透水铺装、雨水花园,不但提供健康安全的居住景观环境,更形成一个精细高效的雨污给排水系统,在台风雨季节解决海水倒灌、低洼内涝等排水问题。

For an ecofriendlier environment, designers took reference from rainforests. Sustainable materials are adopted along with a sponge city design and porous pavement. Runoffs are captured through the lawns and rain gardens. The drainage system is designed according to the local environment and climate, including resilience towards typhoons, seawater intrusion and waterlogging.

景观设计以水景说故事 建构健康生活社区第15张图片


设计体现岭南园林“水系特性”,充分回应当地文化特色,参照珠海一带自然风景创造各式水景,与外部环境相互渗透,成为唐家湾整体地景的一部分,为整个区域发挥降温和观赏的双重作用。

Like traditional Lingnan gardens, water is a vital element in the Tianheng‧Bayview landscape. Taking inspiration from Zhuhai’s natural landscape and vernacular culture, the design aims to break the site boundaries to become part of the beautiful scene of Tangjiawan while creating a cooling effect in summer.

景观设计以水景说故事 建构健康生活社区第16张图片


设计致力善用智慧科技,与社区保安基建无缝结合,给予居民最大安全保障。除了门禁系统,项目设置 24 小时数字网络视频监控、车牌自动识别系统、二维码体系等一体化智能安防。

生活便利方面,设计以多级别的车行与人行道路系统以及无障碍通道体系构成一个让老人、小孩、残障人士都可以方便,同时实现人车分流,创造安心通行、舒适度高的住宅社区。蜿蜒的风雨连廊覆盖了楼与楼之间的步行路径,让居民在丰富的空间变换中安心出行,放松身心。

The project uses smart technology and integrates with the security infrastructure to provide maximum security for residents. Besides access control, the project also features like 24-hour digital network video surveillance, license plate recognition and QR code system.
For greater living convenience, the project incorporates a whole range of multi-level circulation systems and barrier-free designs to efficiently separate cars and pedestrians while ensuring a safe and friendly community for all, including seniors, children and people with disabilities. Winding covered walkways between the buildings also allow residents to smoothly transition between the spaces at ease.

景观设计以水景说故事 建构健康生活社区第17张图片


设计团队精心规划天恒‧湾景的景观结构,创造多层丰富水景,不仅为居民带来与众不同的游园和生活体验, 同时从各个层次定义低碳智慧生活。现今的建筑业趋势强调不同领域的互相协同,预计日后景观设计的角色将会继续扩大,进一步将自然生态元素融入城市生活的每个细节,推动可持续绿色发展。

The landscape and gardens at Tianheng‧Bayview are designed and structured to make staying home and enjoying the garden a wholesome experience while fostering smart low-carbon living. As today’s building industry relies increasingly on interdisciplinary synergy, it is expected that the role of landscape design will continue to expand, making nature and ecology part of city living and promoting sustainable green development.

景观设计以水景说故事 建构健康生活社区第18张图片


项目名称︰天恒‧湾景
地点︰中国珠海
客户︰珠海天恒房地产有限公司
景观建筑师︰LWK + PARTNERS
用地面积︰36,322.48 平方米
建筑面积︰ 73,665.75 平方米
竣工年份:2022

Project: Tianheng‧Bayview
Location: Zhuhai, China
Client: Zhuhai Tianheng Properties Limited
Landscape Architect: LWK + PARTNERS
Site Area: 36,322.48 sqm
Gross Floor Area: 73,665.75 sqm
Year of Completion: 2022


来源:本文由LWK + PARTNERS提供稿件,所有著作权归属LWK + PARTNERS所有。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

景观 (657 articles)


水景 (31 articles)


社区 (46 articles)


中国 (2326 articles)


珠海 (19 articles)


LWK + PARTNERS (23 articles)


2022 (8 articles)