网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
城市的起点——荷兰阿森车站第1张图片


Assen Station / Powerhouse Company + De Zwarte Hond

由专筑网小R编译

新特征。荷兰阿森车站曾经是一个中转站,在这里游客们无法看见这座城市,因此阿森城市政府则希望设计一座通透且有吸引力的车站,并且在社区层次消除轨道的障碍与影响。Powerhouse公司和De Zwarte Hond因此将新车站设计为全方位建筑,其具有连通性、透明性,以及可持续性,每个角度都有着吸引力。建筑的三角形屋面让人印象深刻,给建筑带来了强烈的个性,将整个项目组织在一起,也将城市环境组织在一起。

A new identity. Assen Station was originally a transit station where the city remained invisible to travelers. The municipality of Assen, therefore, asked for a transparent and inviting station on the regional level, which would at the same time remove the barrier of the tracks on the neighborhood level. Powerhouse Company and De Zwarte Hond designed the new station as an all-sided building – connective, transparent and sustainable – that is equally inviting from every angle. The impressive triangular geometry of the roof gives the building a strong identity, organizes the program and also makes a connection with the urban context.

城市的起点——荷兰阿森车站第2张图片


手工木材屋面。3000平方米的三角形屋面由木材建造而成,这也是荷兰首次完全应用木材建造车站的屋面。

An artisanal wooden roof. The 3,000 m2 triangular roofs is made entirely of wood. This is a first: it’s the only example in the Netherlands where a station’s roof bridging train tracks has been entirely constructed in wood.

城市的起点——荷兰阿森车站第3张图片


城市的起点——荷兰阿森车站第4张图片


在可持续方面,设计团队进行了多方的思考。天然建筑材料的选择也符合了阿森城市及其周边环境的绿色特征。木质屋面给旅行者带来了具有吸引力的空间氛围,屋顶中央的天窗让阳光照射在站台和车站大厅里。木质屋面高度为10米,有着三个不均匀的表面,其长度分别为78米、88米,以及90米。绿色屋面表面起到了雨水的缓冲作用,建筑师在柱子和屋顶边缘应用了与木梁相呼应的香槟色金属饰面,这样能够在后期更加易于维护。建筑的屋面为无柱空间,因此其中的功能的适应性比较强,这样的可持续设计策略给未来的使用者和相应功能空间的发展变化带来了多种可能。

The design team took their responsibilities seriously when it came to sustainability. The choice for a natural building material also fits well with the green character of the city of Assen and its surroundings. The wooden roof creates an inviting atmosphere for travelers. Windows in the middle of the roof allow a play of sunlight on the platforms and in the station hall. The wooden roof is 10 meters high and has three uneven sides with lengths of 78, 88, and 90 meters. A green sedum roof surface has been added along the edges for buffering rainwater. For durability and easy maintenance, the columns and roof edges are finished in a coated metal finish in a champagne color that harmonizes with the wooden beams. By constructing the roof with freestanding columns, the program beneath can easily be adapted. This sustainable design thus provides for future changes in passenger numbers and commercial facilities in the pavilions.

城市的起点——荷兰阿森车站第5张图片


城市的起点——荷兰阿森车站第6张图片


车站也是公共广场。在木质屋面结构下,独立式建筑给商业等附属功能带来了足够的空间。功能的逻辑组织也构成了开放且易于到达的区域,这些建筑有着圆角砖石立面,紫红色调面砖和车站的红色地面相互呼应,因此,这座车站也成为了公共广场,代表着通向城市中心的主要道路起点。

The station as a public plaza. Under the wooden roof construction, detached buildings offer space for the commercial and station-related functions. A logical organization of the functions results in an open and accessible station. The buildings have brick facades with rounded corners. The purple-red toned facing bricks match the red carpet of brick pavers and the red porphyry of the station floor. The station thus functions as a public plaza marking the beginning of the main route towards the city center.

城市的起点——荷兰阿森车站第7张图片


车站区域的重新设计。全新的车站并不独立,它构成了Florijn轴线上最引人注目的风景线,这个区域的开发促进了阿森城市的延展性,并且改善了其周边联系。

Station area redesign. The new station is not isolated. It forms the most eye-catching part of the Florijn Axis, the area development that promotes the accessibility and expansion of the city of Assen and improves the connection with Assen-Oost.

城市的起点——荷兰阿森车站第8张图片


城市的起点——荷兰阿森车站第9张图片


城市的起点——荷兰阿森车站第10张图片


三角形车站屋面跨越了全新的铁路线,在连接东西部地区方面起到了重要的作用,车站广场的复杂交通流线已经得以解决,建筑师设计了全新的行人平台通道、修复且缩短了自行车通道、汽车通道,还设计了能停放2600辆车的地下自行车库。这构成了行人友好型车站区域,有着高品质的绿化设施,几乎没有机动车辆的影响,主要服务于行人。

The triangular station roof completely spans the newly expanded railway line and thus fulfills a key role in connecting the eastern and western districts. The complex transport flows of the station square have been resolved with a new platform tunnel for pedestrians, the restoration and shortening of the existing bicycle tunnel, a car tunnel, and an underground bicycle shed for 2,600 bicycles. This has created a pedestrian-friendly station area with high-quality greenery, the minimal impact from cars, and a pleasantly human scale.

城市的起点——荷兰阿森车站第11张图片


城市的起点——荷兰阿森车站第12张图片


阿森车站应用了木材结构,结合了宏伟的入口区域和优化的交叉路口,而这些部分又和城市地区联系在一起。

With a connective architectural gesture in wood, Assen Station combines a grand and inviting entranceway with an optimal multimodal junction that connects the city with the region.

城市的起点——荷兰阿森车站第13张图片


城市的起点——荷兰阿森车站第14张图片


城市的起点——荷兰阿森车站第15张图片


城市的起点——荷兰阿森车站第16张图片


城市的起点——荷兰阿森车站第17张图片


城市的起点——荷兰阿森车站第18张图片


城市的起点——荷兰阿森车站第19张图片


城市的起点——荷兰阿森车站第20张图片


城市的起点——荷兰阿森车站第21张图片


建筑设计:De Zwarte Hond, Powerhouse Company
地点:荷兰 阿森
类型:车站
面积:3015m2
时间:2020年
摄影:Sebastian van Damme,Egbert de Boer
合作团队:Stefan Prins, Jeroen de Willigen
项目团队:Nanne de Ru, Erik Roerdink, Dik Houben, Maarten Diederix, Eric van Keulen, Erwin van Strien, Ben van der Meer, Max Tala Nossin, Tjeerd Jellema, Yoon Kyun (Peter) Lee, Marc Beeftink, Chris ten Have, Julius Kirchert, Paul Rikken, Katarzina Klepacz, Jeffrey Ouwens, Martijn Korendijk, Freddy Siekmans, Martine Drijftholt, Kris Schaasberg, Richard Vrijland
客户:Assen municipality, ProRail, NS
总结构工程:Gilbert van der Lee, Breed Integrated Design
木结构工程:Miebach Ingenieurbüro
机动顾问:InVra plus
安装顾问:Adviesbureau VanderWeele
消防安全:Munnik Brandadvies
总承包商:Hegeman Bouwgroep
木结构:Heko Spanten
钢结构:Broeze
合成屋面:Licotec

TRAIN STATION
ASSEN,THE NETHERLANDS
Architects:De Zwarte Hond,Powerhouse Company
Area:3015m2
Year:2020
Photographs:Sebastian van Damme,Egbert de Boer
Partners In Charge:Stefan Prins, Jeroen de Willigen
Project Team:Nanne de Ru, Erik Roerdink, Dik Houben, Maarten Diederix, Eric van Keulen, Erwin van Strien, Ben van der Meer, Max Tala Nossin, Tjeerd Jellema, Yoon Kyun (Peter) Lee, Marc Beeftink, Chris ten Have, Julius Kirchert, Paul Rikken, Katarzina Klepacz, Jeffrey Ouwens, Martijn Korendijk, Freddy Siekmans, Martine Drijftholt, Kris Schaasberg, Richard Vrijland
Client:Assen municipality, ProRail, NS
Main Structural Engineer:Gilbert van der Lee, Breed Integrated Design
Structural Engineer Wood Construction:Miebach Ingenieurbüro
Mobility Advisor:InVra plus
Installation Advisor:Adviesbureau VanderWeele
Fire Safety Advisor:Munnik Brandadvies
Main Contractor:Hegeman Bouwgroep
Wood Structure:Heko Spanten
Steel Structure:Broeze
Synthetic Roof:Licotec

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (11387 articles)


交通建筑 (298 articles)


荷兰 (425 articles)


阿森 (2 articles)


2020 (119 articles)


De Zwarte Hond (2 articles)


木材 (2865 articles)