网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
在地下餐厅融入天然氧吧第1张图片


氧吧餐厅

随着建筑用地的匮乏,无论是综合性商业体还是办公楼宇等建筑,都在城市化的发展中开始向地下空间延伸。

With the lack of construction land, whether it is a comprehensive commercial body or office buildings, all began to extend to the underground space in the development of urbanization.

在地下餐厅融入天然氧吧第2张图片


本案是一个位于地下的餐厅。在日新月异、时代巨变的今天,餐饮空间承载的功能早已不只是吃一顿饭那么简单,它还是人们交流、约会、享受的重要场所。

由于地下空间几乎是全封闭状态,近似密闭空间内容易出现:缺乏自然采光通风;空间压抑,易造成负面心理影响;缺乏节点设计,地下餐饮空间可识别性差,容易造成迷失感等弊端。然而,就餐是五感”(视觉、听觉、嗅觉、味觉、触觉)的综合体验,如何通过设计改善地下餐饮空间,让到访者的五感得到更好的体验,成为圆设计的首要诉求。

This case is a restaurant located underground. In today's ever-changing and changing times, the function of the dining space is not only as simple as eating a meal, it is also an important place for people to communicate, date and enjoy.
Because the underground space is almost completely closed, it is easy to appear in the closed space: lack of natural lighting and ventilation; space depression, easy to cause negative psychological effects; lack of node design, poor recognition of underground dining space, easy to cause confusion and other disadvantages. However, dining is a comprehensive experience of five senses (vision, hearing, smell, taste, and touch). How to improve the underground dining space through design to give visitors a better experience of the five senses has become the primary appeal of circle design.


「一步一景,加深空间印象」

在地下餐厅融入天然氧吧第3张图片


在地下餐厅融入天然氧吧第4张图片


在地下餐厅融入天然氧吧第5张图片


在地下餐厅融入天然氧吧第6张图片


由于在地下空间穿梭容易使人缺乏方向感,为此设计师巧用一步一景的概念,长廊装饰造型树与绿萝的搭配,现代与自然的交织。精心装饰和陈设布景的走道或回廊来进行连接,酝酿情绪,使之具有“曲径通幽”的意境。

Because the shuttle in the underground space is easy to make people lack sense of direction, for this reason the designer cleverly uses the concept of one step one scene, the combination of the promenade decoration tree and green dill, the intertwining of modernity and nature. The walkways or cloisters that are carefully decorated and decorated with scenes are connected to brew emotions and make them have a "curvy path" concept.

在地下餐厅融入天然氧吧第7张图片


在地下餐厅融入天然氧吧第8张图片


一轴入口,绿植两韧,既作出了区域分隔,又提示了转角特征。人的行走路径不再像是路过一系列近似封闭的通道,而是走过一个值得回味,有独特味道的空间。在这样一个环境下,顾客明确的有冲击感的特征可以加深人们的整个空间印象,增强了方向感。

One axis entrance, green plants and two toughness, not only made the area separated, but also prompted the corner feature. People's walking path is no longer like passing a series of approximately closed passages, but walking through a space that is worth recalling and has a unique taste. In such an environment, the customer's clear impact characteristics can deepen people's overall space impression and enhance the sense of direction.


「方圆融通,提升环境质量」

在地下餐厅融入天然氧吧第9张图片


在地下餐厅融入天然氧吧第10张图片


在地下餐厅融入天然氧吧第11张图片


由于原来承重墙无法拆卸,设计师在墙体上开了若干通气口和门洞,空间如人,方圆之处见杌棿,是圆润,亦是融通。巧妙地使有效空间里的空气,进行自然对流贯通。搭配适量自然植物等生态景观,大大提升地下空间的环境质量。

Because the original load-bearing wall could not be disassembled, the designer opened a number of vents and door holes in the wall. The space is like a person, and the square is round and round. It is round and smooth. Ingeniously make the air in the effective space through natural convection. With an appropriate amount of natural plants and other ecological landscapes, the environmental quality of the underground space is greatly improved.


「水与光影,打造天然氧吧 」

在地下餐厅融入天然氧吧第12张图片


在地下餐厅融入天然氧吧第13张图片


在地下餐厅融入天然氧吧第14张图片


设计师为地下餐饮空间镶嵌的水分子元素是匠心独妙之处。上善若水,利用玻璃制的水分子元素结合大片的绿植,打造出了一个风帘翠幕的天然氧吧,光线打到光滑圆润的水分子装饰上时,由于圆球的规整性,各个角度,都可会形成斑驳的高光亮泽,光影交汇,改善地下空间的光线效果的同时,还给顾客形成了“启、承、转、合”的沉浸式体验模式。

The designer's inlay of water molecules into the underground dining space is ingenious. When the light is hitting the smooth and round water molecule decoration, due to the regularity of the ball, all angles are It can form a mottled high-gloss luster, light and shadow intersect, improve the light effect of the underground space, and at the same time, it also forms an immersive experience mode of "initiating, inheriting, turning and combining" for customers.


「行走动线,隐秘与通透兼并 」

在地下餐厅融入天然氧吧第15张图片


在地下餐厅融入天然氧吧第16张图片


在地下餐厅融入天然氧吧第17张图片


餐饮区是餐厅的主要盈利场所,是用餐客人与服务人员的交汇处,是各种流线、信息交接的纽带。设计师在做空间划分时候,将包间区域放在整个空间相对中心位置,我与邻桌,卡座与包房,都用骨正筋柔的绿植与墙体隔断区别开来,恰到好处的距离,兼并着隐秘与通透。大厅空间划分为相对私密(卡座)、敞开空间,自然形成了合理的空间动线,在保证餐厅上座率的同时,又让各个空间即相互独立又相互联系。

The dining area is the main profit-making place of the restaurant, the meeting place between the dining guests and the service personnel, and the link between various streamlines and information transfer. When the designer divides the space, the area of the private room is placed at the relatively central position of the entire space. I and the adjacent table, the deck and the private room are distinguished from the wall by the soft green plants with good bones and tendons. , Merges secret and transparency. The lobby space is divided into relatively private (card seat) and open space, which naturally forms a reasonable space movement line, while ensuring the attendance of the restaurant, and allowing each space to be independent and interconnected.

在地下餐厅融入天然氧吧第18张图片


我们和自然,有着与生俱来的亲近感。在地下餐厅融入天然氧吧,是功能的凸显,也是形式的辅成。“Form follows function.” 餐饮业的发展需要有特色的就餐环境作为支撑。作为一个综合的消费体,地下餐厅在环境、功能、形式上的磨合更是一门艺术。

We and nature have a natural closeness. Integrating the natural oxygen bar in the underground restaurant is the highlight of the function and the supplement of the form. "Form follows function." The development of the catering industry needs a unique dining environment as its support. As a comprehensive consumer, the blending of the underground restaurant in environment, function and form is an art.

在地下餐厅融入天然氧吧第19张图片


在本案中,婆娑绰约的绿植与空中的水分子玻璃球交相呼应,给闽南菜系的鲜美再调几分清爽。如此轻灵惬意的就餐氛围里,顾客体验的何尝不是一番味动心静的感官盛宴?

In this case, the whirling green plants and the water molecule glass balls in the sky echo each other, and the freshness of Minnan cuisine is adjusted a little more refreshing. In such a relaxed and comfortable dining atmosphere, isn't the customer experience a feast for the senses?

在地下餐厅融入天然氧吧第20张图片

▲原始平面图

在地下餐厅融入天然氧吧第21张图片

▲现在平面图


项目信息
项目名称 | 云淡风轻私人会所
项目类型 | 餐饮空间
项目面积 | 800平米
设计公司 | 三次圆设计有限公司
设计总监 | 陈李健 张喆 潘水宗
设计时间 | 2020年3月
完工时间 | 2020年4月
项目地址 | 厦门市威杨集团一楼
项目材料 | 瓷砖 涂料 护墙板 钢筋 绿植墙
摄影师 | 陈荣坤


来源:本文由三次圆设计有限公司提供稿件,所有著作权归属三次圆设计有限公司所有。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

室内 (2139 articles)


餐饮空间 (221 articles)


餐厅 (349 articles)


中国 (1870 articles)


厦门 (27 articles)


2020 (120 articles)


瓷砖 (189 articles)


钢筋 (34 articles)