网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第1张图片

东北方向鸟瞰

文:方异辰

项目位于南昌市象湖西岸,新城大尺度的街区形态显著区别于老城的“自然”结构。“滕王阁三角洲”南流的抚河试图保留这个城市的山水特征,并将桥梁转变为城市设计的主要元素。本案欲意取证这座当代城市的形态记忆,留守文脉边陲。

The project is located on the west bank of Xianghu Lake, Nanchang City. The large-scale block form of the new town is markedly different from the “natural” structure of the old town. Fuhe River that flows south from the “Tengwangge Delta” tries to preserve the landscape characteristics of this city, and turns the bridge into a major element in the urban design. The project intends to obtain evidence from the morphological memory of this contemporary city, and remains in the frontier of the cultural landscape.

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第2张图片

东南方向鸟瞰

万寿宫与万寿塔分居象湖南北,视觉体系可谓广袤。项目的最初创意是抬升地形,保留城市绿地并建造一个新的建筑,填补沿湖规划形成的地标节点空白。

The Wanshou Palace and Wanshou Tower are located on the south and north bank of Xianghu Lake respectively, and thereby acquire a vastness in terms of  perception. The original idea of the project was to elevate the terrain, preserve the urban green space, and erect up a new building to fill the gap in the landmark nodes resulted from the along-the-lake planning.

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第3张图片

西北方向鸟瞰

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第4张图片

东南方向鸟瞰


借助类型学概念,将有雕塑感的环桥植入进了设计理念,既作为主体建筑的连接器,也是对于相邻九州大街下穿隧道的回应。

Relying on the typology concept, the ring bridge with a sense of sculpture is embedded into the design concept, which serves both as a connector for the main building and as a response to the undercrossing tunnel in the adjacent Jiuzhou Street.

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第5张图片

体量分析图

体量上将矩形展廊嫁接在两进院落之上,接待大厅,展示大厅,休息区横向排开。下方的一进院落向北开放,通过围合环桥形成的弧形墙体引导观众向入口靠拢。二进院落纵向布置办公区,同时向南侧外部庭院开放。以此为空间框架,环桥对侧不失时机地展开扩容,形成了门厅的前导区。由不同尺度的空间累积,平面及高度上的形体复制,带来了两部分建筑之间的一种动态而克制的独特观感。

The rectangular gallery is grafted onto the two courtyards in terms of its volume, and the reception hall, exhibition hall, and lounge are horizontally arranged. The lower courtyard opens to the north, and guides the spectators toward the entrance through the arc-shaped wall formed by the enclosed ring bridge. The office area is vertically arranged in the two courtyards, which are open to the external courtyard on the south side. Using it as a space frame, the opposite side of the ring bridge expands naturally to form the leading area of the foyer. The space accumulation on different scales, the replication of shapes on the plane and in the altitude bring a dynamic, yet restrained and unique perception for the two buildings.

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第6张图片

半鸟瞰图

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第7张图片

环桥中心远眺

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第8张图片

环桥眺望主


本案的结构设计不仅仅是解决并实现承载功能,要进而揭示其背后的形式逻辑,我们最终采用的单侧悬挂箱形梁解决了设计中的关键问题:如何将灵活自治的部件融合,从而形成一个产生内聚力的整体。

The structural design of this project is not only to solve and realize the bearing function, but to reveal the formal logic behind it. The final one-sided suspending box girder that we finally adopt solves the critical problem in the design: how flexible and autonomous parts are integrated to form a whole that generates cohesion.
           
空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第9张图片

结构分析图

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第10张图片

环桥起点

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第11张图片

环桥作为悬空的装置

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第12张图片

单侧悬挂结构


穿过城市绿地,抵达去纪念性的庭院入口,左侧为玻璃门厅,直入进长达21M结构跨度下的休憩区或移步登上右方的环桥。两条流线的起点也是终点,重点是架空层作为设计的重要理念,创造了小型建筑的公共性。

Wander through the urban green space and get to the commemorative entrance to the courtyard. On the left is the glass foyer, through which, one can enter straightly into the resting area under the 21M structure span, or step onto the ring bridge on the right. The starting points of two streamlines are also the ending points. The focus is the use of the empty space as a critical concept of design, creating a public space for small buildings.

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第13张图片

爆炸图

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第14张图片

悬挑下部空间

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第15张图片

庭院入口

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第16张图片

环桥一侧流线

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第17张图片

环桥下方水景

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第18张图片

一层平面图

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第19张图片

二层平面图

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第20张图片

东立面图

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第21张图片

南立面图

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第22张图片

西立面图

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第23张图片

北立面图

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第24张图片

剖面图


我们要创造的就是这样一个寂静、有力的公共领域,有形的环形结构创造了无形多维的流线,雕塑化的环形架构给予了层层推进的景别。

What we want to create is such a quiet and powerful public space. The tangible ring structure creates an invisible multi-dimensional streamline, and the sculptured ring structure presents an impression of progressive landscapes.

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第25张图片

建筑入口

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第26张图片

21M跨度下的公共领域

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第27张图片

出口庭院

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第28张图片

入口院墙

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第29张图片

入口院墙

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第30张图片

墙面镂空

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第31张图片

建筑化景观


作为墙体的建筑扮演了非常重要的角色,承重的院墙更加凸显了建筑最终形式的水平排列结构。19000块25度灰色水泥板挂在亲地化的体量上,创造出极简的细节。

The wall plays a very important role in the building, and the bearing courtyard wall highlights all the more the horizontal arrangement structure for the final form of the building. 19,000 25-degree gray floor slabs are hung on the volume that has an affinity with the ground to create the simplest details.

空境几何丨南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊第32张图片

从门厅远眺环桥

工程档案
项目名称  |  南昌万科华侨城纯水岸艺术展廊
项目功能/类别  |  艺术展廊
项目地点  |  南昌市西湖区真君路与云锦路交汇处
业主单位  |  南昌万科房地产有限公司
建筑设计  |  上海日清建筑设计有限公司
总建筑师  |  宋照青
设计团队  |  赵晶鑫、方异辰、李哲翔
景观设计  |  LANDAU朗道国际设计
室内设计  |  LSDCASA
占地面积  |  4175.16㎡
建筑面积  |  1192.45㎡
景观面积  |  3370㎡
容积率  |  0.28
绿化率  |  75%
设计周期  |  2018.01-2018.08
竣工时间  |  2018.10.01
摄影  |  行知建筑影像  


来源:本文由上海日清建筑设计有限公司提供稿件,所有著作权归属上海日清建筑设计有限公司所有。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10797 articles)


文化建筑 (1089 articles)


艺术展廊 (4 articles)


中国 (1553 articles)


南昌 (6 articles)


2018 (910 articles)


上海日清建筑设计有限公司 (11 articles)


水泥板 (23 articles)