网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
空间之外,邻里之间第1张图片


加拿大魁北克Tandem公寓
Tandem Condos Sur Cour / Fugère architecture

由专筑网李韧,王帅编译

来自建筑事务所的描述:Tandem公寓共5层,它坐落于加拿大魁北克地区附近的Faubourg St-Jean。这块场地多年来饱受争议,人们常常认为其中的一片停车场影响了整片场地的美观,但是现在却由于新建筑而焕发新活力。

Text description provided by the architects. The Tandem is a 5-story residential building located in the very animated Faubourg St-Jean nearby the Old-Quebec area. The site has been the subject of many debates over the years. A car park, considered as a scratch in the urban fabric of the area, was now given new spirit with the new building.

空间之外,邻里之间第2张图片


建筑位于Saint-Jean街,其地面层用于零售等社区便利设施,形成社区精神。建筑的二层是11座联排住宅,业主能够俯瞰Richelieu街道。上部楼层的公寓环绕中庭分布,每个单元都能够享受到建筑两端的开口。而外部道路网络系统也让每座公寓拥有单独的入口。

On Saint-Jean Street, the ground floor offers local shops and facilities to serve the community and to provide the necessary actions to create a great neighborhood spirit. The Tandem offers eleven 2-story townhouses overlooking the Richelieu Street. Appartements on the upper levels enjoy the indoor courtyard in the center of the project that allows every unit to benefit from a flow-through effect, created by the openings at both extremities of each apartment. A system of exterior gateways also allows each apartment to have its own private entrance.

空间之外,邻里之间第3张图片


在进行Tandem项目开发的同期,建筑师构思了许多元素,从而满足可持续发展和场地密度等需求。例如,建筑的朝向、院落的植物、门窗的选择与定位,另外还有大面积白色屋顶,这些元素都能够有效减少热岛效应和建筑的碳足迹。建筑还包含有垂直花园,形成私密空间,同时这也能够帮助建筑散热。东部立面运用了绿植墙体,使其与内部院落连接起来。

While developing the Tandem project, architects included a lot of elements to meet the current requirements of sustainable development and densification. For example, the orientation of the building, the vegetation on the courtyard, the choice and the positioning of the doors and windows, as well as the white roof with large surfaces covered with vegetation, will reduce the heat island effect and the ecological footprint of the project. The Tandem also proposes a vertical garden as a privacy screen, which contributes to the natural cooling of the whole building. The East façade integrates a vegetal wall to ensure continuity with the courtyard.

空间之外,邻里之间第4张图片


空间之外,邻里之间第5张图片


空间之外,邻里之间第6张图片


空间之外,邻里之间第7张图片


庭院的几何形态有利于光线的穿越,这最大程度地利用自然采光。屋面上的单元体量也来源于庭院,从而减少光线的投影。另外,内院的布局也通过设计的方式减少对人工照明和空调设备的依赖。整座住宅都拥有良好的自然通风和自然采光。

The yard’s geometry has been modulated according to the sun's path to maximize natural lighting. The units volumetry on the roof is set back from the courtyard to minimize sunlight shadows. Also, the layout of the inner courtyard reduces the energy consumption of artificial lighting and mechanical cooling through the development of housing which provides their occupants living areas well ventilated and flooded with natural light.

空间之外,邻里之间第8张图片


空间之外,邻里之间第9张图片


空间之外,邻里之间第10张图片


空间之外,邻里之间第11张图片


新建筑的材料应用呼应了周边建筑特点。砖石、金属、玻璃、木材相互组合,但却通过现代形式表达出来。砖石在周边建筑的应用中较为广泛,建筑的上部则应用了诸如加拿大金属面板等覆层,这似乎是在呼应周边的屋面体系。在阳台的内部使用的是类似木材的面板,这参考了其他的相邻住宅。

The material expression of the new building is a response to the distinctive elements of the neighborhood. The brick, the metal, the glass conjugated with the wood are thus expressed through the project by a current architectural vocabulary. The brick is used in the foundation of the building and in the treatment of townhouses. The upper part of the building is designed lightly with metal coatings such as Canadian sheet metal, a nod to the roofs of the neighborhood. A wood-like material is used on the inner faces of the balconies, a reference to the oriels of the neighboring houses.

空间之外,邻里之间第12张图片


空间之外,邻里之间第13张图片


空间之外,邻里之间第14张图片


空间之外,邻里之间第15张图片


空间之外,邻里之间第16张图片


空间之外,邻里之间第17张图片


空间之外,邻里之间第18张图片


空间之外,邻里之间第19张图片


空间之外,邻里之间第20张图片


空间之外,邻里之间第21张图片


空间之外,邻里之间第22张图片


空间之外,邻里之间第23张图片


空间之外,邻里之间第24张图片


空间之外,邻里之间第25张图片


空间之外,邻里之间第26张图片


空间之外,邻里之间第27张图片


空间之外,邻里之间第28张图片


空间之外,邻里之间第29张图片


空间之外,邻里之间第30张图片


空间之外,邻里之间第31张图片


空间之外,邻里之间第32张图片


空间之外,邻里之间第33张图片


空间之外,邻里之间第34张图片


空间之外,邻里之间第35张图片


建筑设计:Fugère architecture
地点:加拿大 魁北克
主创建筑师:Claude Fugere/ Carolyne Le Gallais
建筑团队:Andrée-Anne Lemieux, Ashraf Mohamed Ahmed, Benoit Ruelland, Yannick Beaumont-Pelletier, Alexandra Audet
面积:19500.0 m2
项目时间:2017年
摄影:Jonathan Robert
制造商:ENDICOTT, Soprema, Alumicor, Vicwest
结构工程:CIME consultant

Architects: Fugère architecture
Location: 190 Rue D'Aiguillon, Québec, QC G1R 1N7, Canada
Lead Architects: Claude Fugere/ Carolyne Le Gallais
Architectural Team: Andrée-Anne Lemieux, Ashraf Mohamed Ahmed, Benoit Ruelland, Yannick Beaumont-Pelletier, Alexandra Audet
Area: 19500.0 m2
Project Year: 2017
Photographs: Jonathan Robert
Manufacturers: ENDICOTT, Soprema, Alumicor, Vicwest
Structural Engineer: CIME consultant

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9784 articles)


居住建筑 (3003 articles)


公寓 (607 articles)


加拿大 (281 articles)


魁北克 (32 articles)


砖石 (61 articles)


金属 (491 articles)


玻璃 (1619 articles)


木材 (2444 articles)