网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
看建筑师如何用一个广场点活城市空间|越南莲花广场第1张图片

Huni建筑师事务所赢得越南莲花广场设计竞赛
HUNI Architectes Win Competition to Design Lotus-Inspired Square in Vietnam

由专筑网朱王倩,韩平编译

国际事务所HUNI赢得越南岘港市中心广场国际竞赛。在建筑部门的组织下,这座城市发起这场广场设计竞赛,而HUNI事务所击败了其他15组设计,获得第一名。HUNI在越南有项目经验,也曾与omgUNK & Partners合作,复兴岘港的河滨。

设计采用了典型当地元素:莲花湖。该广场以独特的“莲花”和“荷叶”为特色,旨在增加自行车和行人通道,同时减少岘港的雨水径流。莲花广场采用其类似于运河的遮荫建筑,将包括游乐场、集市和水景,象征着其所选择的主题。

International offices HUNI Architectes has won an international competition to design the Da Nang City Center Square in Vietnam. Organized by the Department of Construction, the city launched its competition for the square, with HUNI beating out 15 other designs competing for first place. HUNI has experience in Vietnam-based projects, already having collaborated with OMGEVING & Partners to restore Da Nang’s riverfront.
The design adopts the symbolic shape of a typical local element: the Lotus lake. Featuring distinctive ‘Lotus flower’ and ‘Lotus leaf’ canopies, the square aims to increase bike and pedestrian access, along with decreasing water runoff in Da Nang’s rain-filled location. Using its canopy-like shade structure, the Lotus Square will host a playground, market, and water feature symbolic of its chosen motif.

看建筑师如何用一个广场点活城市空间|越南莲花广场第2张图片
Courtesy of HUNI Architectes

看建筑师如何用一个广场点活城市空间|越南莲花广场第3张图片
Courtesy of HUNI Architectes

看建筑师如何用一个广场点活城市空间|越南莲花广场第4张图片
Courtesy of HUNI Architectes

我们的目标是在岘港的中心,为岘港市民创造一处独特的空间,融合美学、舒适性和功能。

Our goal is to create a unique space combining aesthetics, comfort and functionality, in the heart of Da Nang, for the people of Da Nang – HUNI Architectes.


看建筑师如何用一个广场点活城市空间|越南莲花广场第5张图片
Courtesy of HUNI Architectes

看建筑师如何用一个广场点活城市空间|越南莲花广场第6张图片
Courtesy of HUNI Architectes

广场上的莲花状檐篷是一层和地下广场的视觉连接。檐篷是由中央立柱支撑的径向钢结构,由莲花叶的花瓣组成。8片基本的“花瓣”是广场中央最宽的屋顶元素,在向边缘移动时变得更加尖。

The square’s lotus-like canopies serve as visual connections between the ground floor and the underground levels of the square. Designed as a radial steel structure supported by central columns, the canopy is comprised of single-units based on the petals of a Lotus flower leaf. 8 primary “petals” serve as the widest roof elements in the middle of the square, becoming more pointed while moving towards the edges.

看建筑师如何用一个广场点活城市空间|越南莲花广场第7张图片
Courtesy of HUNI Architectes

看建筑师如何用一个广场点活城市空间|越南莲花广场第8张图片
Courtesy of HUNI Architectes

莲花元素继续在广场的圆形地板和新的粉色莲花游乐场中出现,“为社区创造一处空间。”HUNI建筑事务所说:“从远处看,可以看到五颜六色的游乐场,但这里是属于自己的世界。它将成为孩子们放学后经常去玩的地方。为了在广场覆盖的大面积范围内实现连贯性,一种花岗岩的图案将公共空间结合在一起。

HUNI建筑事务所说道,因此新的莲花广场为公共空间元素提供一种智能的水循环方式。—— HUNI Architectes

The lotus-motif continues in the square’s circular flooring and new pink lotus playground, “designed to create a place for the community.” Says HUNI: “The colorful playground is visible from afar, yet it’s a world of its own. It will become a place where children can always drop by to enjoy some playtime after school.” To achieve coherency within the large area covered by the square, a pattern of granite circles knits public space together.
The new Lotus Square can therefore have an intelligent cyclic approach to water provision for the public space elements – HUNI Architectes.

看建筑师如何用一个广场点活城市空间|越南莲花广场第9张图片
Courtesy of HUNI Architectes

HUNI建筑事务所通过广场的设计,也试图保留现有的建筑。Han市场虽然不是传统建筑,但却成为岘港历史上的重要组成部分。该项目旨在保持现有结构,翻新内外部分。市场将继续成为“社区的锚点”,吸引游客和当地人。

Through the design of the square, HUNI Architects also sought to preserve existing buildings on site. The Han Market, though not a heritage building forms a significant part of the history of Da Nang. The project aims to keep the existing structure and refurbish the interior and the exterior parts. The market will continue to remain an “anchor point for the neighborhood”, drawing tourists and locals alike.

看建筑师如何用一个广场点活城市空间|越南莲花广场第10张图片
Courtesy of HUNI Architectes

看建筑师如何用一个广场点活城市空间|越南莲花广场第11张图片
Courtesy of HUNI Architectes

为了缓解交通,地下停车场被替换为地下设施,而重新配置的莲花广场的开放水面为行人提供方便的通道和通道。骑自行车的人有自己的车道和公共交通,自行车共享设施组成提议的“移动枢纽”,分别位于市场大厅,新地铁站入口/遮荫棚下,以及新地下停车场一层。

In an effort to reduce traffic, overground car parks are replaced with underground facilities, and the reconfigured open surface of the Lotus Square provides easy access and crossing for pedestrians. Cyclists have their own lanes shared with public transport, with bike sharing facilities forming part of proposed “Mobility Hubs” at the market hall, at a new subway station entrance/canopy, and on the first floor of the new underground parking.

看建筑师如何用一个广场点活城市空间|越南莲花广场第12张图片
Courtesy of HUNI Architectes

看建筑师如何用一个广场点活城市空间|越南莲花广场第13张图片
Courtesy of HUNI Architectes

广场上的两个新水景将被设计成SUDS(可持续城市排水系统)。广场中心的主要水景将有50多个喷泉。尽管它的面积很大,但其水位很浅,以适应孩子们将其作为游戏水池。这两种功能会全年使用,并将为公众提供照明和表演设置,以供公众在举办活动时使用。

Two new water features on the square will be designed as SUDS (sustainable urban drainage systems). The main water feature in the square’s centre will contain over 50 fountains. Despite its large size, the water level is designed to be shallow to accommodate children using it as a playing pool. Both features can be used all year round and will feature lighting and performance sets for the fountains for the public to enjoy at events.

看建筑师如何用一个广场点活城市空间|越南莲花广场第14张图片
Courtesy of HUNI Architectes

HUNI建筑事务所基于所选择的材料说道,广场设计的主要目标之一是将减少流入岘港的径流,将风暴和污水下水道系统结合起来。除去沥青等不透水的表面,用透水铺路和植被等透水材料代替它们,可以大大减少城市径流。广场上的一种新林荫道树将种植在收集雨水的大树坑中,支持可渗透的街道系统。

One of the primary goals of the square design is to decrease water runoff into Da Nang’s combined storm and waste water sewer system, says HUNI Architects on their choice of materials. Removing impervious surfaces like asphalt, and replacing them with pervious materials like permeable paving and vegetation, can substantially reduce urban runoff. A new framework of avenue trees around the square will be planted in large tree pits that collect rainwater, supporting the permeable street system.


看建筑师如何用一个广场点活城市空间|越南莲花广场第15张图片
Courtesy of HUNI Architectes

据说该广场的预算为310亿美元。其设计和建设将成为岘港总体规划的一部分,将于2030年将该市改造为越南最现代化的城市中心。

The square is said to have an estimated budget of $31 billion. Its design and construction will form part of Da Nang’s master plan to transform the city into Vietnam’s most modernized urban hub by 2030.

看建筑师如何用一个广场点活城市空间|越南莲花广场第16张图片
Courtesy of HUNI Architectes

看建筑师如何用一个广场点活城市空间|越南莲花广场第17张图片
Courtesy of HUNI Architectes

看建筑师如何用一个广场点活城市空间|越南莲花广场第18张图片
Courtesy of HUNI Architectes

看建筑师如何用一个广场点活城市空间|越南莲花广场第19张图片
Courtesy of HUNI Architectes

看建筑师如何用一个广场点活城市空间|越南莲花广场第20张图片
Courtesy of HUNI Architectes

建筑事务所:HUNI Architectes
地点:越南,Đànẵng,hải chau
建筑负责:HUNI Architectes
工程咨询:Boydens Engineering Collaborators OMG Designer, Hydroscan, Ney & Partner
面积:44000.0平方米
项目时间:2017年

Architects: HUNI Architectes
Location: Hải Chau, Đà Nẵng, Vietnam
Architect in Charge: HUNI Architectes
Engineering Consultant: Boydens Engineering Collaborators OMG Designer, Hydroscan, Ney & Partner
Area: 44000.0 m2
Project Year: 2017


出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

规划 (123 articles)


城市广场 (9 articles)


设计竞赛 (130 articles)


越南 (113 articles)


岘港 (6 articles)


2017 (775 articles)


游乐场 (21 articles)


水景 (26 articles)