网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
瓦尔纳地区图书馆设计竞赛/Lateral Office第1张图片

Varna Regional Library

由专筑网逸希,刘庆新编译

瓦尔纳地区图书馆由层层交替排列的开架书库阅读空间和闭架书库档案保存空间组成。穿过闭架书库后将进入一个大型的阅览室,阅览室能够吸引从城市远郊和四面八方赶来的阅读者。

The Regional Library is organized into alternating stacks of open- and closed-accessed shelf floors. Cuts through the closed stacks generate grand reading rooms with different orientations to the city beyond.

瓦尔纳地区图书馆设计竞赛/Lateral Office第2张图片
图书馆的设计灵感来源于:(左图)城市网格状布局结构的对比规律; (右图)摆满书的书架和空书架的力量是相等的/The design is inspired by: (left) the contrasting regularity of the urban grids; (right) the power of full and empty bookshelves, equally.

1. 整合/交织
  
新建的瓦尔纳地区图书馆主要有三种职能:为市民提供公共活动的空间,设计出一个连续的参观流线,以及存储保加利亚国家文学的档案。图书馆的设计并未分离出这些职能使其分散到独立的建筑体量内,而是使它们相互之间整合在一起,鼓励参观者直接或间接地参与到这些职能设计中来。瓦尔纳图书馆的设计根据市民规模延伸了作为国家遗产的石膏和混凝土结构的建筑。该结构设计的灵感来源于艺术家Rachel Whiteread用石膏铸件制作的书架。存储档案的楼层外立面通过一系列坚实的混凝土面板包裹起来,这些面板支撑着开放性书库层,在开放性书库层中产生出带有连续缺口的天花板。

1. Consolidate / Intertwine
The new Varna Regional Library brings together three functions: public events, a circulating library, and the Bulgarian archives of national literature. Rather than isolate these functions into independent building volumes, the design intertwines them, encouraging a visitor to engage directly and indirectly with each of them. The Varna Library extends the legacy of plaster and concrete architecture at a civic scale. The structure is inspired by artist Rachel Whiteread’s plaster castings of book shelves. The archive floors are expressed as a series of solid cast concrete panels, which yield a notched ceiling for the open library floors that it supports.

瓦尔纳地区图书馆设计竞赛/Lateral Office第3张图片
新的地区图书馆的选址毗邻瓦尔纳市政厅,在OSMI Primorski波克大道上,这是一个位于市中心和海滩之间的主要林荫道/The new Regional Library is sited adjacent to Varna's City Hall on Osmi Primorski Polk Blvd, a major boulevard between the city center and the beaches.

瓦尔纳地区图书馆设计竞赛/Lateral Office第4张图片
入口大厅显露出楼梯的上层和下层空间,同时作为公共图书馆的社交纽带/The entry lobby reveals openings to below and above, and is the social nexus of the public library.

2. 书籍/书架/间隙空间
   
该图书馆由开放式书架阅览层和紧凑排列的闭合式档案保管层依次向上排列组成。档案层的设计构思就如同在图书馆的流动空间中,用立体结实的书架支撑起各种书籍一样。封闭式归档和开放式书架模式的交替使用,使人们无论是在图书馆内还是从街道上都能够对书库的类别做出清晰的判断。图书馆二层和三层的开口透过档案层厚实的楼板,能够使参观者窥视到这座图书馆内的档案存储空间。

2. Books / Shelves / Voids
The library is organized into alternating floors of circulating library stacks and compact archive stacks. The archives are conceived of as solid “shelves” that support the “books” of the circulating library. This alternation of solid archive and open stack is made legible within the building and from the street. Double- and triple-height openings cut through the thick slabs of the archives to give visitors a glimpse into the archival memory of the building.

瓦尔纳地区图书馆设计竞赛/Lateral Office第5张图片
上图从左至右依次为:一层平面图,三层平面图和六层平面图。平面图展示出每层空间设计的多样化,开放性和密集型,以及书架间的缝隙空间和书架排列的肌理/From left to right: Level 1, Level 3, and Level 6. Plans showing the diversity of openness and density on floors created through the voids and grain of shelving.

瓦尔纳地区图书馆设计竞赛/Lateral Office第6张图片
开架式书库阅览室内部空间视图。楼梯是用来连接相邻的开架式书库层,同时穿过一层闭架式书库档案存储馆,此闭架档案存储馆的设计是为了在高峰阅读时间段调节人流的活动/View from inside one of the readings rooms of the open stacks. The stair to the next open-stack floors cuts through the closed-stack floors offering a mediated peak at activity within.

3. 庭院/沙滩/露台
   
建筑的外观设计融合了瓦尔纳地区的地方特色:庭院,沙滩,和露台。图书馆的入口景观设计为一个公共的“阅读沙滩”。下沉式的庭院为底层公共活动空间提供照明,同时还给展览和剧院活动提供可供调控的聚集空间。在上方,建筑造型成退台式逐层向内缩进,形成了许多公共露台,为公众提供了露天的阅读空间。

3. Courtyards / Beaches / Balconies
The building uses the vernacular exterior language of Varna: courtyards, beaches, and balconies. The entrance landscape is a public “reading beach.” Sunken courtyards bring light to the lower level public program and gives controlled gathering space for exhibition or theatre events. Above, public balconies emerge as the building steps back, offering open-air reading spaces.

瓦尔纳地区图书馆设计竞赛/Lateral Office第7张图片
该图书馆允许各种类型的使用者相互之间有组织的进行控制,使用者包括普通市民、图书馆会员、图书管理员和档案保管员/The building is organized to allow for controlled interaction between its various users: general public, library memebers, librarians, and archivists.

瓦尔纳地区图书馆设计竞赛/Lateral Office第8张图片
剖面图(南北方向)显示出了交替排列的开放式阅读书架层和闭架式档案储存层空间,以及一层的大型阅读空间和室外的公共景观/Section (north-south) revealing alternating floors of open and closed-stacks, as well as generous reading rooms and the public nature of the ground floor.

项目团队:Lateral Office (建筑事务所)
Mason White, Lola Sheppard, Alex Bodkin, Daniela Leon, Leon Lai, and Matthew Wilson

Project Team: Lateral Office (Architect)
Mason White, Lola Sheppard, Alex Bodkin, Daniela Leon, Leon Lai, and Matthew Wilson


出处:本文译自www.lateraloffice.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

微博评论箱-微博
还可以输入140
表情
1条评论
我要养只大肥喵
第四张好漂亮
没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (8248 articles)


文化建筑 (911 articles)


图书馆 (281 articles)


设计竞赛 (125 articles)


保加利亚 (15 articles)


Lateral Office (3 articles)