网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
十二都——魔法师之家第1张图片


十二都MAGIC BAR是GB SPACE (高白空间设计事务所)设计的一家具有近景魔术表演独特体验的酒吧,位于北京市朝阳区金汇路中骏世界城E座E158,项目面积约103平米。

在此项目中,设计师受沉浸式戏剧为启发,融入场景化设计将空间划分成几处室内生活场景,打造复古的中世纪“魔法师之家”,在空间中使人可以完全参与到这位中世纪魔法师的生活,沉浸在与外界完全不同的氛围里。

空间中的场景主要分为外立面的走廊场景;玄关处的餐厅场景;吧台处的客厅场景和表演区的书房场景。设计师在每个场景处设计了反射装置,利用镜面与单反镜面打造了具有无限延伸效果的餐厅、书房、走廊场景,这些反射装置中的场景强化了每个空间的功能,也增强了魔法世界主题的氛围。

Magic Bar Designed by GB SPACE in Beijing
Magic bar is a bar designed by GB SPACE with unique experience of close-up magic performance. This project is located at E158, Block E, Zhongjun World City, Jinhui Road, Chaoyang District, Beijing. The total area of the project is 103 square meters.
In this project, inspired by  immersive theatre , the designer integrates the scene design and divides the whole space into several indoor living  scenes, creating a medieval “magician’s house”, where people are  fully involved in the life of this medieval magician and immersed in an atmosphere which is completely different from the outside world
The designers design the reflection installation at each scene, and creates the restaurant, study room and corridor scene with infinite extension effect by using the mirror and the one-way mirror. The scenes in these installations strengthen the function of each space and also enhance the atmosphere of the magic world

十二都——魔法师之家第2张图片


十二都——魔法师之家第3张图片


此空间有两处入口,一处为底商的外立面主入口,另一处为通往商场内部的次入口;外立面入口将室内的走廊场景反转到室外,让人有直接抵达魔法师家门口的感受,主入口设计了双门形式,一扇门打开是真实的主入口,另一扇门打开则看到无穷尽的走廊场景,走廊场景中一侧是门,另一侧是窗,可以通过室内打开这扇门使人进入到装置中,双门的设计增强了人与空间的互动和空间的神秘感;另一处入口也较为隐蔽,是由一扇假门和一个可移动柜子组成,柜子中呈现的是魔术师近些年在表演代表魔术’变形叉子’中所使用的叉子道具组成的装置。

主入口进门之后看到无穷尽的餐厅场景的反射装置,餐桌的布置可以通过开敞的窗口来随时更换,结合不同的节日或故事内容,可更替内容的装置使空间更加的真实。

There are two entrances in this space, one is the main entrance of the facade, and the other is the secondary entrance to the interior of the shopping mall. The entrance at the facade reverses the interior corridor scene to the exterior, which makes people feel like arriving at the door of  the magician’s house directly. The main entrance is designed with double doors; one door is the real entrance, and the other is the corridor scene installation with infinite extension effect when it is opened. In the installation, there is a door on one side which can be opened from the interior to make people enter the installation. The design of double doors enhances the interaction between people  as well as the space of mystery.
The other entrance is also relatively hidden, which is composed of a fake door and a movable cabinet. The cabinet displays the magic installation that consists of forks which have been used by the magician in his representative work “deformed fork” in recent years.

十二都——魔法师之家第4张图片


餐厅旁连接着客厅场景,这里融合了吧台功能,设计师将吧台后部墙面设计为客厅的挂画墙面,利用画框的元素将酒架和画作融合在一面墙中,画作的选用来自于《History of magic》一书中对于各阶段历史的代表魔术表演与场景;由于酒吧具有近景魔术表演的性质,有别于传统酒吧需要吧台更像是一个表演的平台,设计师加宽了太太的宽度,满足魔术师表演的空间,吧台连着的反射装置为图书馆场景,反射出的一排排书架效果中塞满了这位中世纪魔法师的收藏书籍以及魔术道具;进一步反应了主人公的生活状态。

The dinning room is connected with the living room scene, which includes the bar area. The wall behind the bar is designed as the painting wall of the living room. The wine rack and paintings are blended together on one wall by using the elements of the painting frame. Unlike the traditional bar, the magic bar has a close-up magic performance, which requires the bar to be more like a platform for performance. The designers widen the width of the bar to meet the space for magicians to perform. In the installation of library scene connected to the bar area, the reflected bookshelves are filled with the collection of books and magic tools of the magician, which further reflects the state of the host’s life. The study room scene is designed on the opposite of the bar area with steps which can meet the requirements of the magician’s medium shots performance. The area consists of a fireplace, a wine storage area and an installation of corridor scene which shows the way leading to the study room.

十二都——魔法师之家第5张图片


十二都——魔法师之家第6张图片


吧台对面设计了一处有台阶的书房场景,此处台阶满足了魔术师中景魔术表演的需求,此区域由壁炉、存酒区和一处通往这个书房的走廊反射装置组成。

The ceiling and floor of the space are separated according to different scenes, so that the scenes themselves each can be regarded as a complete space independently. The space is extremely and deliberately dim, and only magic performance area at the bar and the installation designed with spot light to increase the light of these areas.

十二都——魔法师之家第7张图片


十二都——魔法师之家第8张图片


空间的天花与地面跟随不同的场景做了界限的切分,使场景本身可以独立作为一个完整的空间;室内灯光极为昏暗,只有反射装置及吧台的魔术表演区域设计了局部重点照明,魔术表演区域的照明均为遥控控制可根据需求随时调整光线强弱;为了使家庭的环境更真实,设计师在没有任何采光的室内墙面设计了窗户造型,利用灯带投射出黄昏的光线,营造空间氛围。

The lighting in the magic performance area is controlled by remote device and the intensity of the light can be adjusted at any time according to demand. In order to make the family environment more realistic to audience, the designer designs  the window on the wall, and uses the light belts to  projects the light  to create the dusky atmosphere of the space environment.

十二都——魔法师之家第9张图片


十二都——魔法师之家第10张图片


室内施工中大量的家具和造型由现场施工及成品石膏实现,大大缩短了施工时间,墙面利用木纹漆涂刷出作旧肌理,家具以皮质和丝绒材质为主,体现魔法师人设的生活品质和家环境的舒适性,颜色以暗红色和橘色为主,搭配空间的深色胡桃木,为空间增加复古色彩;空间中的门框四周设计了扑克牌花色的细节,做为符号性元素,让人在进入门的时候可以读懂魔法师之家的属性。

A large amount of furniture are created at the construction site combined with finished plaster in order to reduce the construction time. The archaistic texture on the wall is painted with a design imitating the grain of wood; the textile of furniture is mainly made of leather and velvet, which reflects the quality of life as a magician and the comfort of the home environment. The colour of the furniture are mainly dark red and orange, combining with dark walnut wood to create a vintage style of the space. The suits of poker cards are designed around the frame of the doors as a symbolic element, so that people can understand the attributes of the magician’s house when entering the bar.

十二都——魔法师之家第11张图片


十二都——魔法师之家第12张图片


十二都——魔法师之家第13张图片


十二都——魔法师之家第14张图片

分析图

十二都——魔法师之家第15张图片

总平面图


项目信息
项⽬名称:十二都
地点:北京市朝阳区金汇路中骏世界城E座E158
竣⼯时间:2020年10⽉
项⽬面积:103m2
设计公司:GB SPACE⾼白空间设计事务所
设计师:⾼文毓、白杨、高元
使⽤材料料:胡桃木,木纹漆,木纹砖,镜面,单向反射镜面
摄影师:王宁

PROJECT INFO
Project Name: Magic bar
Location: E158, Block E, Zhongjun World City, Jinhui Road, Chaoyang District, Beijing
Status: Completed
Completion:Oct, 2020
Site Area: 103 m2
Design Team: GB SPACE
Designers: Wenyu Gao, Yang Bai, Yuan Gao
Material: dark walnut wood, faux wood grain, wood look tiles, mirror, one-way mirror
Photographer: Ning Wang


来源:本文由GB SPACE⾼白空间设计事务所提供稿件,所有著作权归属GB SPACE⾼白空间设计事务所所有。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

室内 (2229 articles)


娱乐休闲空间 (170 articles)


酒吧 (109 articles)


中国 (2060 articles)


北京 (605 articles)


2020 (261 articles)


木材 (2894 articles)


木纹砖 (5 articles)


镜面 (31 articles)