网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
这座透明小屋透露出一种新生第1张图片


澳大利亚透明住宅
Terrarium House / JOHN ELLWAY. ARCHITECT

由专筑网飞鱼,小R编译

来自建筑事务所的描述:透明屋由主人的童年和成年旅行的回忆层层叠加而成。它始于语用学,并对场地进行规划,场地的后院里有一座倒塌的百年农舍。

Text description provided by the architects. Terrarium House was created by bringing together layers of memories from the owners' childhoods and their travels through adult life. It began as an exercise in pragmatics, managing problematic site conditions and a 100-year-old cottage crumbling into a backyard jungle.

这座透明小屋透露出一种新生第2张图片


这座透明小屋透露出一种新生第3张图片


这座透明小屋透露出一种新生第4张图片


建筑坐落于布里斯班城市内部山脊的半山腰上,后院朝向北方。从人行道到院落大约有2.5米的距离。楼层的变化意味着原来的单卧室住宅将会进行扩建,同时拥有开敞的地下室。街道景观以及周围建筑仍然保持完整。

Sitting halfway up the ridge of the inner-city Brisbane, the cottage's backyard is oriented perfectly towards the north. Retained on the front boundary, the land falls around 2.5m from footpath to yard. The change in level means that the former one-bedroom cottage could grow by inhabiting the open under-croft below. The streetscape, and the cottage's relationship to its twin neighbour, would remain intact without raising the house.

这座透明小屋透露出一种新生第5张图片


使用者会通过爬满葡萄枝叶的空间进入住宅,前面的阳台包含有室外楼梯,郁郁葱葱的种植空间引导使用者通过楼梯,来到楼下的生活区。

Entering from footpath into a private world through a secure vine-covered screen, the former front verandah now contains protected external stairs. A lush planted void draws you down the stairs to the living area below.

这座透明小屋透露出一种新生第6张图片


这座透明小屋透露出一种新生第7张图片


底层设置有洗衣房、浴室、餐厅与休息室,各个细部都会让使用者联想起以往的记忆。从前侧空腔底部的花园进入室内,黑色天花板让人产生压抑的感觉。混凝土地板、抹灰墙和周边岩架形成强烈对比,使人感到亲切,这里略低于花园高程,使用者在这里甚至有些迷失,不确定自己是在室内还是在室外。

The lower level with laundry, bathroom, meals and lounge has been designed and detailed to conjure memories of the former shadowy under-croft. Black stained ceilings create compression as you enter from garden in the bottom of the front void. Concrete floors, rendered walls and perimeter ledge make you feel grounded, sitting ever so slightly below the garden level in a breezy cool under-croft, not sure if you are inside or out.

这座透明小屋透露出一种新生第8张图片


这座透明小屋透露出一种新生第9张图片


这座透明小屋透露出一种新生第10张图片


由北向南的木质滑动门分隔了下部楼层,当门打开时,空间则显得较为开阔。西面的墙体能够减少过于强烈的日光的影响。东面的细纹玻璃在冬日的早晨能够让阳光进入室内,同时,郁郁葱葱的蔓藤投下阴影,光线来到宽敞的起居空间。这个空间中充满了光影关系,让使用者在充分享受阳光之后,能够感受到片刻的凉爽。

The lower level can be enclosed by timber framed sliding doors to the north and south, both of which, when open, become invisible, sliding behind external walls. A solid wall to the west protects the space from afternoon sun. Fine textured glass to the east captures winter morning sunlight, while the lush planting casts shadows and flickers dappled light into the living space.  This is a space sitting in shadow allowing retreat from the intense Queensland light.

这座透明小屋透露出一种新生第11张图片


上层主要为私人空间,使用者通过外部楼梯和内部原有的门就能够来到这里。前面两个房间均对走廊开放,让房间看起来更大,有利于孩子玩耍与成长。出于私密性的考虑,大型通高滑动面板能够自由地分隔空间,在卧室中构成休闲娱乐空间。

Above are the more private rooms of the house. Access is back up the protected external stairs and inside the original cottage door. The front two rooms open to a common hallway space, making a larger room for children to play and grow up together. For privacy, large floor-to-ceiling sliding panels can close separating, containing and creating a retreat space in these bedrooms.

这座透明小屋透露出一种新生第12张图片


走廊外是公共浴室,它有着半透明聚碳酸酯屋面,可以让光线进入内部。第三个卧室与房子东北角的大空间相邻。两个楼层之间的连接区域可以用于各项活动。通过层叠的藤蔓,使用者能够看到街道的往来人群。

Off the hallway is a shared bathroom with semi-transparent polycarbonate roof, letting in light and the sound of rain. The third bedroom sit adjacent to a large void in the rear north east corner of the house. The connection of the two levels enables chatter and activity. Passive surveillance and communication extends to the street from most parts of the house via glimpses through the vine-covered screen to walkers by.

这座透明小屋透露出一种新生第13张图片


这座透明小屋透露出一种新生第14张图片


房子可以根据需要随季节进行调整。冬季,大型面板滑动能够分隔后面的空间。在夏季,深屋檐让建筑内部不受阳光直射。大型面板保持开放,在室内形成穿堂风。

From season to season the house can be adapted as required. In winter a large panel slides to enclose the rear void. In summer deep eaves protect the north from the sun. The large panel is left open allowing breezes to flow through the house and out though the screen to the street.

这座透明小屋透露出一种新生第15张图片


这座透明小屋透露出一种新生第16张图片


这座透明小屋透露出一种新生第17张图片


这座透明小屋透露出一种新生第18张图片


这座透明小屋透露出一种新生第19张图片


这座透明小屋透露出一种新生第20张图片


这座透明小屋透露出一种新生第21张图片


这座透明小屋透露出一种新生第22张图片


建筑设计:JOHN ELLWAY. ARCHITECT
地点:澳大利亚 布里斯班
类型:住宅
主创建筑师:John Ellway
设计团队:Matthew Griffith, Erin Sterling Lewis, Zach Hoffman
面积:120.0 ㎡
项目时间:2017年
摄影:Toby Scott
制造商:AllKind Joinery & Glass, Dulux, Fisher & Paykel, Grohe, Louis Poulsen, Lysaght, Rockcote, Viridian, Feast Watson, Villeroy & Boch
工程设计:Josh Neale, Westera Partners
施工方:Mat Saggers

Architects: JOHN ELLWAY. ARCHITECT
Location: Brisbane, Australia
Category: Houses
Architect: John Ellway
Area: 120.0 m2
Project Year: 2017
Photographs: Toby Scott
Manufacturers: AllKind Joinery & Glass, Dulux, Fisher & Paykel, Grohe, Louis Poulsen, Lysaght, Rockcote, Viridian, Feast Watson, Villeroy & Boch
Engineer: Josh Neale, Westera Partners
Builder: Mat Saggers

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10719 articles)


居住建筑 (3267 articles)


住宅 (2695 articles)


澳大利亚 (452 articles)


布里斯班 (5 articles)


2017 (855 articles)


聚碳酸酯 (55 articles)


玻璃 (1794 articles)


混凝土 (2523 articles)