网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
就地取材,延续传统的建筑形式,反向诠释现代化理念第1张图片


Atelier Kampot / Bloom Architecture

由专筑网王沛儒,小R编译

来自建筑事务所的描述。在柬埔寨殖民地贡布河边有一座历史悠久的破旧铺子,现在需要对它进行翻新。建筑师调查了东南亚类型学对现代事物的适应程度,比如旅游和一些现代生活方式。主要的概念是以保护为主,并且结合殖民中心的重要性,以创新的方式来表达设计概念,建筑师将一个旧商店铺子改造成320平方米的现代化住宅,并在一楼设立一家餐厅。

Text description provided by the architects. This refurbishment of a historical shop house in decay is located on the riverside of the sleepy colonial town of Kampot, Cambodia. It investigates the adaptation of a south east Asian typology to the more contemporary customs, such as of tourism and modern lifestyle. The main concept was to introduce the notion of preservation and importance of endangered colonial center with an innovative approach to showcase the transform of an old shophouse into a 320 sqms of modern residence with a restaurant on ground floor.

就地取材,延续传统的建筑形式,反向诠释现代化理念第2张图片


空间的改造非常微妙,目的是要与现有的部分实现无缝融合。其目的是在新旧之间创造一种连续性,为居住者带来不复制过去的永恒体验。这栋房子在一楼有一间美食餐厅,上层是一座现代住宅。每个房间都能自然通风,照明的光线来自一个大庭院。这个“内部”庭院类似于典型的天井,它贯穿了整座住宅。建筑师把它作为中心特征,它表达了模糊内外边界的景观,轻质金属螺旋楼梯可以通往住宅的每个房间。当人们走上楼梯时,它在住宅中呈现了一种令人惊讶的现象,这个楼梯可以从一楼通向楼顶,建筑师称之为“巢”。这是一个隐藏的轻质金属结构,只有从内部才能看到,而人们在这里,也可以欣赏坎布山区的景观。

The amendments are very subtle and aim to blend seamlessly with the existing. The aim was to create a continuity between old and new and to offer a timeless experience for the inhabitant without copying the past. The house gathers a gourmet restaurant at ground floor and a modern residence on top. Each room is both, naturally ventilated and lit by a large courtyard. This ‘in-house’ courtyard is an evolution of the typical service lightwell / air well which existed in the house due to its length. We approached it as a central feature which hosts an interior landscape that blurs the inside - outside boundaries. A light metal spiral staircase distributes each of the rooms of the house. It creates a surprising narrative for the house as one walks up the stairs. After climbing the stairs, one ends at the top of the house, which we call the nest. It is a hidden lightweight metal structure, only visible from the inside, offering a view to the mountainous landscape of Kampot.

就地取材,延续传统的建筑形式,反向诠释现代化理念第3张图片


就地取材,延续传统的建筑形式,反向诠释现代化理念第4张图片


就地取材,延续传统的建筑形式,反向诠释现代化理念第5张图片


这个项目传达了这样一个理念,即把现代和传统融合在一起,这也是对中国店面式住宅类型的新诠释,并且谨慎地将新项目融入到现存的建筑中。时间对建筑的历史立面的影响得到延续,同时一座全新的当代建筑结合到遗产结构中,使住宅现代化,还具有新用途。

This project conveys the idea that the present can be anchored in tradition. This reinterpretation of the Chinese shophouse typology respectfully integrates a new program within the remains of the existing. The effects of time on the historical facade of the building are maintained while a new contemporary construction is inserted inside the heritage envelope to modernize the house and offer new use.

就地取材,延续传统的建筑形式,反向诠释现代化理念第6张图片


就地取材,延续传统的建筑形式,反向诠释现代化理念第7张图片


就地取材,延续传统的建筑形式,反向诠释现代化理念第8张图片


由于项目的位置有些偏远,如果不拆除建筑的旧立面,人们就很难进入建筑内部,BLOOM事务所的建筑师们不得不通过设计的方式让工人们能够进入场地。贡布工作室项目因此有着经过深思熟虑的设计策略,建筑师和当地的熟练工人进行合作,并应用了当地的材料。从原来的房子中回收的木材用来制作新家具和窗户,自然的古铜色模糊了新旧之间的界限,给人永恒的感受。

Due to its remote location and the difficulty to access the inside without having to demolish the delicate, old façade, BLOOM had to design the whole project capable to be built on site by autochthone workforce. Atelier Kampot is a manifesto for slow, thoughtful architecture, that uses conscious construction methods in collaboration with a selected team of local skilled workers and locally available materials. Recycled wood from the original house was reclaimed and used to make new custom furniture and windows. The natural patina blurs the boundaries between the old and the new to give the place a timeless feeling.

就地取材,延续传统的建筑形式,反向诠释现代化理念第9张图片


就地取材,延续传统的建筑形式,反向诠释现代化理念第10张图片


就地取材,延续传统的建筑形式,反向诠释现代化理念第11张图片


就地取材,延续传统的建筑形式,反向诠释现代化理念第12张图片


就地取材,延续传统的建筑形式,反向诠释现代化理念第13张图片


就地取材,延续传统的建筑形式,反向诠释现代化理念第14张图片


就地取材,延续传统的建筑形式,反向诠释现代化理念第15张图片


就地取材,延续传统的建筑形式,反向诠释现代化理念第16张图片


就地取材,延续传统的建筑形式,反向诠释现代化理念第17张图片


就地取材,延续传统的建筑形式,反向诠释现代化理念第18张图片


就地取材,延续传统的建筑形式,反向诠释现代化理念第19张图片


就地取材,延续传统的建筑形式,反向诠释现代化理念第20张图片


就地取材,延续传统的建筑形式,反向诠释现代化理念第21张图片


就地取材,延续传统的建筑形式,反向诠释现代化理念第22张图片


建筑设计:Bloom 建筑事务所
项目位置:柬埔寨,贡布
项目类型:改造项目
项目面积:320平方米
项目年份:2018年
照片拍摄: Bloom, Nataly lee, Antoine Raab

Architects: Bloom Architecture
Location: Kampot, Cambodia
Category: Renovation
Area: 320.0 ㎡
Project Year: 2018
Photographs: Bloom, Nataly lee, Antoine Raab

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10653 articles)


商住建筑 (5 articles)


餐厅 (327 articles)


住宅 (2674 articles)


柬埔寨 (5 articles)


2018 (883 articles)


改造项目 (97 articles)


木材 (2692 articles)