网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
一方庭院,一方世界|丹麦Nørrebrohus庭院改造第1张图片


Nørrebrohus by VEGA landskab

由专筑网王帅,李韧编译

VEGA景观事务所:“AB N rrebrohus”中的私人庭院改造是十分鼓舞人心,通过整合和更新实际功能,从而提升了整体空间质量,为人们带来诗意的生活品质。

VEGA landskab: The private courtyard in ’AB Nørrebrohus’ is an inspiring example showing how a renovation can integrate and renew practical functions so that they become part of the poetry that gives the residents quality in their everyday life.

一方庭院,一方世界|丹麦Nørrebrohus庭院改造第2张图片


改造之前,庭院被分隔成绿色的中央区域,以及沿着建筑而铺设的灰色沥青区域。其中央的绿色部分只有一个入口,几乎无法进入,人们只能沿着边缘地带在门和楼梯之间行走。同时,操场破旧不堪,自行车随意停放,占据了大部分庭院。

该项目基于用户全面参与。从早期的构思到未来功能和氛围的具体实现,居民与设计师一起组成的团队一直是项目不可分割的一部分。甚至诸如自行车停放和项目预算等琐碎事项都经过了人们的共同商讨。

Before the intervention, the courtyard was separated in a green middle and a wide grey zone with asphalt along the buildings. The green part was almost inaccessible with only one entrance and all the daily “traffic” between gates and stairwell happened in the edge zone. The playground was worn-out and all the parked bikes were placed randomly and took up a large part of the courtyard.
The project is based on comprehensive user involvement. A team of residents has been an integrated part of the project development together with the landscape architect – from the early wishes to the realization of the future functions and atmosphere. Major decisions like bike parking and budget of construction have also been based on their comments and points of view.

一方庭院,一方世界|丹麦Nørrebrohus庭院改造第3张图片


一方庭院,一方世界|丹麦Nørrebrohus庭院改造第4张图片

   
翻修后的庭院生机盎然。设计师将中间的绿色部分扩大,一座小丘种有柳树,为院落遮挡大风,同时也让其充满阳光。全新的步行路连接大门与楼梯,让人们在绿色的岛屿、台阶和座位之间自由出入。这种处理方式增加了居民的社区意识,一些小型区域便于人们的交流与沟通,让人们随意地互动着。

操场区域种植着树木,让孩子们能够创造自己的玩乐世界。院子里颜色相互呼应。

设计师在沥青路上设置了一个下沉区域,在阳光明媚的日子里,如果父母将下沉区域的排水口堵住,这里就瞬间变成孩子们的划水池。所有的自行车都停放在院子绿色屋顶下方,当居民们从上部公寓往下看时,自行车车棚仿佛融入了绿色的岛屿之中。

现有的大树和灌木得以保存,它们似乎成为了院落的一大亮点。院内还种植了许多果树,并重新铺设了周围的沥青路,而中间的道路由砖块砌成,蓝色的色调以诗意的方式融入了天空色彩。
   
The renovated courtyard appears green and vigorous. The middle green part has been expanded considerably and a new hill with willows ensure shelter from the wind through the gate in the sunny part of the courtyard. New walking paths mark the ‘direct route’ from gate to stairwell and allow everyone to pass freely between the many green islands, terraces and places to sit. This new disposition has increased the sense of community among residents, now the many small areas to sit make it convenient to be many groups in the courtyard at once and it is now easy to pass each other in a casual way, get talking or letting communities arise spontaneously. The playground area is framed by planting which screens the play and gives the children the opportunity to create their own playful universe and helps clarify the location of the playground. The colours match with the colours in the courtyard and a small depression in the asphalt acts as a paddling pool for the kids if the parents block the outlet on a sunny day. In the shaded part of the yard all bicycles are parked under green roofs which in an homogeneous way blend in as part of the green islands when the residents looks down at the courtyard from their apartments. Existing big trees and attractive plantings are preserved and give the new yard a special value from day one. Many new fruit trees are planted, the asphalt in the edge zone is renewed and the walking paths in the central part are made with bricks which bluish tone in a poetic way draws down all the colours of the sky in the yard.

一方庭院,一方世界|丹麦Nørrebrohus庭院改造第5张图片


该项目代表了人们之间的平等沟通,在这个过程中,各个空间的设计与构思非常民主,因此得到了大众的认可。项目的负责人、股东,以及最终的使用者根据自身需求进行恰当的沟通。在建设阶段,居民们被邀请参与树木的种植,再次强调了民主特征。此外,居民们还能在许多空余地块上种植自己所喜爱的植物。现在,“绿色手指”居民团队负责维护院内的植被。

This project is an example on a fruitful process of dialogue where the original vision about creating a bottom-up structure is followed through by a democratic process where decisions have been made in collaboration and qualified by the many voices. During this process the common ownership of the project has evolved across conflicting interests and different needs. In the construction phase all residents were invited to take part in planting the new trees, again with the point of ownership in focus. Also many of the raised planting beds were made ready for the residents to sow and plant their own herbs and berries. Today a team of residents called “The Green Fingers” have the responsibility for maintaining all the green.

一方庭院,一方世界|丹麦Nørrebrohus庭院改造第6张图片


一方庭院,一方世界|丹麦Nørrebrohus庭院改造第7张图片


一方庭院,一方世界|丹麦Nørrebrohus庭院改造第8张图片


庭院从纯粹的实用的空间变成了居民的共享花园,每个人都可以在这里聚会和停留。这里既有喧闹的场所,也有玩耍的空间,同时你也可以找到一片净土来静静地享受一本书和一杯咖啡。在日常生活中,院子里各个区域都得到合理的利用,当举办跳蚤市场和普通的“庭院派对”时,仍然有着空余区域用于存放辅助设施。

全新的庭院对大楼周围的公寓产生了巨大的影响,住在一楼的居民可以直接看到院子里的热闹活动。住在上部楼层的居民们则能够俯视着一片绿色的岛屿和蓝色的海洋。而就街道上的人们来说,他们看到的是一个绿色、充满活力的庭院。院内的柳树和松树阐述着大门后面的绿洲幸福故事。

From being exclusively a practical space the courtyard has now become the residents’ common garden where everyone can meet and stay – here is room for both noisy behavior and bare toes in the playing area and the possibility to find yourself a quiet spot to enjoy a book and a cup of coffee. In the daily life all the different small niches in the yard are in use and when it is time for special occasions like flea marked or a common “courtyard party” there is room for booths and tents in the unprogrammed areas. The new courtyard has a huge impact on the surrounding apartments in the building, both for the ground floor where the residents has a direct view out on the lively activities that take place in the yard and from the upper stories where residents look down on a mosaic of green islands and bluish tiles. From the street bypassing people now look into a green and vigorous inner yard and the willows and pines tells the story about a small green oasis behind the gate.

一方庭院,一方世界|丹麦Nørrebrohus庭院改造第9张图片


经济和社会的可持续性一直是整个项目的核心,高度的重复利用和对现有质量的重视成为了设计师的主要策略。在社会可持续性方面,庭院空间的分化组织至关重要,这既满足了社区的互动与沟通,也满足了人们的不同私人需求。

Sustainability, both economically and socially, has been a core point through the project. A high degree of reuse and a focus on building upon existing qualities resulted in an economical latitude for introducing new elements of high quality. In terms of the social sustainability it has been important in collaboration to organize the courtyard with room for differentiation so that different needs is considered coincident with creating opportunities for social interaction and temporary community to arise.

一方庭院,一方世界|丹麦Nørrebrohus庭院改造第10张图片


一方庭院,一方世界|丹麦Nørrebrohus庭院改造第11张图片


一方庭院,一方世界|丹麦Nørrebrohus庭院改造第12张图片


一方庭院,一方世界|丹麦Nørrebrohus庭院改造第13张图片


一方庭院,一方世界|丹麦Nørrebrohus庭院改造第14张图片


一方庭院,一方世界|丹麦Nørrebrohus庭院改造第15张图片


参赛团队:VEGA landskab
团队任务: 景观设计
项目地点:丹麦,哥本哈根
设计年份: 2015-2017年
建造年份:2017年

Entrant office name: VEGA landskab
Role of the entrant in the project: Landscape Architect
Project location (State or Country): Nørrebro, Copenhagen, Denmark
Design year: 2015-2017
Year Built: 2017

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

景观 (451 articles)


居住区景观 (94 articles)


庭院 (242 articles)


丹麦 (192 articles)


哥本哈根 (91 articles)


2017 (774 articles)