网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
自然是最好的课堂 | 丹麦Vrå儿童文化中心第1张图片


Vrå Children and Culture Center / JAJA Architects

由专筑网Zia,小R编译

Vrå儿童文化中心不是一座传统的幼儿建筑,它挑战了课堂学术、课外活动和社区生活之间界限。Vrå改变了传统学校与外界隔绝的状况,它不仅是学生的活动场所,也是整个城镇的社区空间。在建筑上,建筑师通过将建筑环境与周围景观相融合,缓解了建筑与自然之间的关系。

The Vrå Children and Culture Centre goes beyond a conventional school building. It is a place that challenges the boundaries between classroom academics, extracurricular activities, and community life. Evolving the isolated nature of many traditional schools, Vrå is just as much a community space for the entire town, as it is for the students. Architecturally, by blending the built environment with the surrounding landscape, the school challenges the relationship between constructed and natural.

自然是最好的课堂 | 丹麦Vrå儿童文化中心第2张图片


自然是最好的课堂 | 丹麦Vrå儿童文化中心第3张图片


学校内的空间由传统建筑材料和自然环境塑造而成,在建筑和场地之间形成了一种连贯的关系。周围的树干成为大厅内细长的柱子,树林成为内部庭院,树冠成为木质屋顶结构,围合出中央集会空间。学校外围的树木也是遮阳系统的一环,精心挑选的落叶乔木在夏季提供树荫,而在冬季则能透过阳光。自然与建筑、建筑与景观在这里相互作用,成为一个整体。

The spaces within the school are shaped by both conventional building materials and parts of the natural surroundings, creating a cohesive relationship between the building and the site. Trunks of the surrounding trees become slender columns inside the lobby, the forest floor becomes interior courtyards, and the canopy becomes the wooden roof structure that encloses the central gathering space. The trees outside that envelop the school also become the shading system. Carefully chosen deciduous trees provide shade in the summer while letting light during the winter. Nature and program, building and forest, architecture and landscape all interact in the Vrå Children and Culture Centre to become one cohesive entity.

自然是最好的课堂 | 丹麦Vrå儿童文化中心第4张图片


自然是最好的课堂 | 丹麦Vrå儿童文化中心第5张图片


景观和学习树林。景观的特点是开阔的草地和几何规划的树林元素,这些元素共同形成了树群之间空地的明显差异。受C.TH Sørensen在Herning的几何花园和现有景观的启发,项目设计了学习树林、Vrå校园以及其他用于休闲学习的几何景观元素。

The Landscape and Learning Forest. The landscape is characterized by open grass plains and geometrically planned forest elements. Together, they create a distinct spatial differentiation between the cluster of trees and the open spaces in between. Inspired by both C.TH Sørensen’s geometric gardens in Herning and the existing landscape, we designed the Learning Forest, the Vrå School, and additional geometric landscape elements used for recreational learning.

自然是最好的课堂 | 丹麦Vrå儿童文化中心第6张图片


有机立面。树林成为建筑的第二立面,树林丰富了各个层面,延伸出多种不同的活动区域,为建筑创造了活跃的框架,随着季节和时间的变化而变化。在树林和附近湖泊的环绕下,室外区域成为了教学区和操场。绿色景观为孩子们提供了多种游戏和学习的方式,并与大自然建立了良好的关系。

Organic Façade. The forest becomes the second façade of the building. Programmed with many different activities in all the layers of the forest, it creates a living frame for the building, changing with the seasons and throughout the day. Surrounded by the forest and nearby lake, the outside areas are used for teaching as well as a playground. The green landscape offers various ways for the children to play and learn and establish a good relationship with nature.


建筑设计:JAJA Architects
类型:幼儿园
面积:20000 m²
项目时间:2022年
摄影:Rasmus Hjortshøj
设计团队:Kathrin Gimmel, Jakob Christensen, Jan Tanaka, Rie Celine Nielsen, Pola Rebecca Koch, Bruno Malusa, Mette Greve, Ervin Trombitas, Stephen Dietz-Hodgson, Sam De Boever, Natalia Gruszczynska, Caroline Lowen
城市:Vrå
国家:丹麦

KINDERGARTEN•VRÅ, DENMARK
Architects: JAJA Architects
Area: 20000 m²
Year: 2022
Photographs:Rasmus Hjortshøj
Design Team: Kathrin Gimmel, Jakob Christensen, Jan Tanaka, Rie Celine Nielsen, Pola Rebecca Koch, Bruno Malusa, Mette Greve, Ervin Trombitas, Stephen Dietz-Hodgson, Sam De Boever, Natalia Gruszczynska, Caroline Lowen
City: Vrå
Country: Denmark

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (13335 articles)


教育建筑 (877 articles)


幼儿园 (210 articles)


丹麦 (223 articles)


2022 (206 articles)