网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第1张图片

英国剑桥学院
Leading Cambridge School / Chadwick Dryer Clarke Studio

由专筑网李韧,王帅编译

来自建筑事务所的描述:新建筑位于两座现有建筑之间,不仅将这两座建筑连接在一起,更提升了整个校园的紧密性。在基地的西北侧,新老建筑的交汇点形成了全新双层高度的入口和接待大厅,Panton House便位于此,这是一座两层的翻新式维多利亚建筑,设置有接待处和办公区域,通过玻璃通道连接着主楼。这为校园形成了一座全新的门廊,让使用者能够看到基地的场景,并且也让校园与街道密切相连。通过建筑入口便来到一个具有私密性的院落,学生们可以在这里学习与放松。

Text description provided by the architects. The new building sits between, and connects to, two existing school buildings, improving access to both and providing ‘connective tissue’ for the whole school. To the northwest of the site, a new double-height entrance and reception space is formed at the junction of new and old. Here, Panton House, a two-storey Victorian building has been refurbished to form a new reception and office spaces, linked to the main building by a lightweight glazed bridge. This forms a new ‘porter’s lodge’ style gateway to the school, providing views into the site and allowing the school to engage with the street. Through this entrance, an intimate courtyard is visible and provides a quiet space for study and relaxation.

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第2张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第3张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第4张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第5张图片

在地面层设置有一个灵活的活动空间,这是校园的多功能活动中心,设置有开阔的双层高的顶棚,棚顶通过下方的胶合板梁和双绞线组成的树冠状结构支撑着,而室内体育场的屋顶也使用了类似的结构支撑着。

At ground level, a flexible activity space creates a new multi-functional heart to the school, opening out beneath a double-height canopy and supported by a woven structure of glulam beams and twisting columns to the surrounding school grounds beyond. This organic tree-like canopy partly supports the rooftop sports pitch which spans perpendicularly across the sports hall.

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第6张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第7张图片

室内体育场有四层通高,而下面的地下空间设置有更衣室和附属设施,这样能够减少对主要功能空间的影响,同时也让上方的室内体育场与附近的空间相连接。这里适用于多种运动,如篮球、羽毛球、排球,同时也可用于一些考试,两侧的伸缩座椅可容纳280人,因此也可开展校园的大型活动。

The four-court sports hall, alongside changing rooms and support facilities is sunk into a basement level, reducing the height of the hall and impact on adjacent buildings, as well as allowing the classrooms above to link through with the adjacent STEM building. Used for a variety of different sports including basketball, badminton, basketball and volleyball, the hall can also be used for exams, with two banks of recessed retractable seating for 280 people able to be used for school assemblies and larger scale events.

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第8张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第9张图片

建筑上部的两层空间设置有教学设施和学习社交场所,这些空间位于二层的上部,直接开敞面向MUGA空间,建造位于屋顶的MUGA空间遇到一系列挑战,例如结构、造价、规划、声学、光影、照明,以及体量关系,但这样能给人们带来开阔的景观视角,受到了众多使用者的喜爱。

The upper two storeys of the building house a number of teaching, informal learning and social spaces, which at second floor, open out onto the MUGA. Putting the MUGA on the roof posed a number of challenges for the design team in terms of structure, cost, planning, acoustics, over-shadowing, lighting and massing, but it’s location on the roof greatly freed up the site for the landscape strategy to be implemented and is greatly enjoyed by the pupils.

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第10张图片

室内体育馆上部采运用了交叉层压木材(CLT)以及钢桁架,其跨度达20米,支撑着上面的2层使用空间和MUGA空间。建筑内部则主要运用裸露的木构架,交叉层压木材结构是针对成本、时间、结构的最佳解决方法,还能在施工期间有效地降低噪音,同时不影响学校的日常使用。另外,建筑师在设计过程中还结合了高性能立面系统、自然通风与采光,减少碳排放等一些列方法。针对学校的教育与学习,该建筑为人们提供了具有可持续性质的基础设施。

The superstructure utilises a system of cross laminated timber (CLT) and steel trusses to support the 20m clear width of the sports hall, 2 storeys of classrooms and MUGA. Internally, great use has been made of the exposed timber finish of the structure. CLT was deemed the most efficient solution in terms of cost, time, structure and reducing noise levels during construction, while the school was still in operation. Forming part of wider strategy to design a high performance envelope with a low carbon footprint and allow for natural ventilation and high levels of natural daylight, the building provides sustainable new facilities to support the school’s excellent teaching and learning for the next generation of pupils.

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第11张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第12张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第13张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第14张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第15张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第16张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第17张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第18张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第19张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第20张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第21张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第22张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第23张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第24张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第25张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第26张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第27张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第28张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第29张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第30张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第31张图片

大跨度结合多功能让这座建筑既实用又充满诗意第32张图片

建筑设计:Chadwick Dryer Clarke Studio
地点:英国,剑桥
面积:2940.0 m2
项目时间:2017年
摄影:Richard Chivers
制造商:Forbo Flooring Systems, Trespa, Velfac, Trespa Brasil, Havwoods, KME, KLH, Trilux
承包商:Kier Construction
驻场建筑师:LSI Architects

项目管理:Bidwells

规划顾问:Beacon Planning
结构工程:Smith and Wallwork
成本顾问:Aecom

机电工程:Mott McDonald

声学顾问:Sharps Redmore

景观设计:The Landscape Partnership
客户:Stephen Perse Foundation

Architects: Chadwick Dryer Clarke Studio
Location: Cambridge, United Kingdom
Area: 2940.0 m2
Project Year: 2017
Photographs: Richard Chivers
Manufacturers: Forbo Flooring Systems, Trespa, Velfac, Trespa Brasil, Havwoods, KME, KLH, Trilux
Contractor: Kier Construction
Contractor’s Architect: LSI Architects

Project Manager: Bidwells

Planning Consultant: Beacon Planning
Structural Engineer: Smith and Wallwork
Cost Consultant & CDM: Aecom

M&E Engineer: Mott McDonald

Acoustic Consultant: Sharps Redmore

Landscape Architect: The Landscape Partnership
Client: Stephen Perse Foundation

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9362 articles)


教育建筑 (567 articles)


学校 (157 articles)


英国 (474 articles)


2017 (746 articles)


木材 (2306 articles)


钢材 (856 articles)