网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第1张图片

© Martin Schubert

       2014年3月29日,蓝天组在丹麦北部港口城市奥尔堡的音乐厅项目对外正式开放。



奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第2张图片

© Rene Jeppesen

       据蓝天组主持建筑师Wolf D. Prix介绍:该设计项目将音乐学院与音乐厅合并为一个整体,其开放的结构能够加深艺术家与观众、老师与学生的交流。建筑的理念能从建筑的外形体量观看到,音乐学院拥抱着音乐厅。

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第3张图片

© COOP HIMMELB(L)AU

       建筑最核心的音乐厅可以容纳1300人,排练室和培训室呈U型围绕在音乐厅旁。一个宽敞的门厅联系两者,并充当一个文化交流的通道。观众可以在门厅三个有层次的辅助空间透过悬窗观看音乐厅的前厅与排练室,了解和体验音乐活动的组织和编排。

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第4张图片

© COOP HIMMELB(L)AU

       音乐厅内部流动曲线形式与音乐厅本身立方体量形成鲜明对比。建筑师与Arup工程公司的Tateo Nakajima合作,通过严谨的设计为观众们提供最佳的声学效果与观赏效果。天花板上石膏的定位由声学专家经过复杂的声学计算而得出,确保最佳的声音效果。这个音乐厅是欧洲噪声级别最小的音乐厅之一。由于其建筑和声学品质,音乐厅的活动日程早已被预定一空,在2014年的4月,人们可以欣赏到英国皇家爱乐乐团与小提琴演奏家 Arabella Steinbacher的演出,以及丹麦国家交响乐团与女高音歌唱家Mojca Erdmann在这里的表演。

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第5张图片

© Martin Schubert

       该建筑门厅是一个能够汇聚学生,艺术家,老师,游客的聚会场所。五层高楼梯上阳台能够欣赏到峡湾风景。这里是一个充满活力动感,能举行各种活动的空间。

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第6张图片

© Martin Schubert

       门厅利用高度进行自然通风热交换。楼板埋设水管为夏季制冷和冬季制暖。音乐厅周围的建筑可以看做是混凝土热储能体。音乐厅配置高效的热交换器。气流在天花照明层快速流通,带走照明所产生的热量,确保房间温度不因照明而上升。建筑内的设备只有通过激活才进行工作,确保能耗消耗达到最小。

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第7张图片

© Martin Schubert

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第8张图片

© Rene Jeppesen

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第9张图片

© Martin Schubert

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第10张图片

© Rene Jeppesen

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第11张图片

© COOP HIMMELB(L)AU

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第12张图片

© Rene Jeppesen

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第13张图片

© Martin Schubert

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第14张图片

© ISOCHROM.com, Vienna

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第15张图片

© COOP HIMMELB(L)AU

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第16张图片

© Aleksandra Pawloff

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第17张图片

建筑部分构架图 © COOP HIMMELB(L)AU

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第18张图片

音乐厅循环图 © COOP HIMMELB(L)AU

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第19张图片

原理图 © COOP HIMMELB(L)AU

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第20张图片

音乐厅构架图 © COOP HIMMELB(L)AU

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第21张图片

剖面图 © COOP HIMMELB(L)AU

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第22张图片

音乐厅剖面图 © COOP HIMMELB(L)AU

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第23张图片

总平面图 © COOP HIMMELB(L)AU

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第24张图片

总平面图 © COOP HIMMELB(L)AU

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第25张图片

底层平面图 © COOP HIMMELB(L)AU

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第26张图片

声学效果图 © COOP HIMMELB(L)AU

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第27张图片

二层平面图 © COOP HIMMELB(L)AU

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第28张图片

三层平面图 © COOP HIMMELB(L)AU

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第29张图片

四层平面图© COOP HIMMELB(L)AU

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第30张图片

五层平面图 © COOP HIMMELB(L)AU

奥尔堡音乐之家/ 蓝天组COOP HIMMELB(L)AU第31张图片

剖面图 © COOP HIMMELB(L)AU


项目信息:
委托方:North Jutland House of Music Foundation, Aalborg, Denmark

规划设计:COOP HIMMELB(L)AU, Wolf D. Prix & Partner ZT GmbH
主创设计师:Wolf D. Prix
项目合作伙伴:Michael Volk
建筑设计师:Luzie Giencke
项目建筑师:Marcelo Bernardi, Pete Rose
室内设计:Eva Wolf

CAD制图:Ronny Böser, Benjamin Schmidt
项目团队: Markus Baumann, Wendy Fok, Robin Heather, Ivana Jug, Ariane Marx, Anja Sorger, Bo Stjerne Thomsen, Anna Wasserthal, Philip Wilck
Blaine Lepp, Talya Kozminsky, Hannes Walzl, Morten Grau Jensen, Stephanie Neufeld, Tyler Bornstein, Laura Githa, Julia  Gärtner, Jenny Draxlbauer
3D建模:Armin Hess/ Isochrom, Vienna; Silkroad, Beijing, China;
Jens Mehlan, Jörg Hugo

地方设计事务所:Friis & Moltke, Aalborg, Denmark
Acoustics, Audio-Visual & Theatre Design and Planning Consultant: Arup, New York, USA
景观设计师:Jeppe Aagaard Andersen, Helsingør, Denmar
结构工程:Rambøll, Aalborg, Denmark;
B+G Ingenieure, Bollinger und Grohmann GmbH, Frankfurt, Germany
Mechanical, Electrical and Fire Engineering: Nirás, Aalborg, Denmark
造价咨询:Davis Langdon LLP, London, UK
照明设计顾问:Har Hollands, Eindhoven, The Netherlands
室内设计顾问:Eichinger Offices, Vienna, Austria

项目数据
楼层净面积:17.637平米
总建筑面积:20.257平米
音乐厅:1298个座位

年代表
获奖时间(一等奖):2003年
HoM I布局规划:2003-2005年
项目延期:2006-2007年
HoM II开始布局规划:2008年
HoM II开工建设:2010年
HoM II完工时间:2014年


* 本文由COOP HIMMELB(L)AU –蓝天组建筑设计事务所提供稿件,转载请注明出处。*

House of Music as a creative center for Aalborg

The multifunctional complex was opened on March 29, 2014.
After four years of construction, the "House of Music" in Aalborg, Denmark was ceremoniously opened on March 29, 2014 by the Danish Queen Margrethe II.
This cultural centre was designed by the Viennese architectural studio Coop Himmelb(l)au as a combined school and concert hall: its open structure promotes the exchange between the audience and artists, and the students and teachers. "The idea behind the building can already be read from the outer shape. The school embraces the concert hall," explained Wolf D. Prix, design principal and CEO of Coop Himmelb(l)au.
U-shaped rehearsal and training rooms are arranged around the core of the ensemble, a concert hall for about 1,300 visitors. A generous foyer connects these spaces and opens out with a multi-storey window area onto an adjacent cultural space and a fjord. Under the foyer, three more rooms of various sizes complement the space: the intimate hall, the rhythmic hall, and the classic hall. Through multiple observation windows, students and visitors can look into the concert hall from the foyer and the practice rooms and experience the musical events, including concerts and rehearsals.
The concert hall
The flowing shapes and curves of the auditorium inside stand in contrast to the strict, cubic outer shape. The seats in the orchestra and curved balconies are arranged in such a way that offers the best possible acoustics and views of the stage. The highly complex acoustic concept was developed in collaboration with Tateo Nakajima at Arup. The design of the amorphous plaster structures on the walls and the height-adjustable ceiling suspensions, based on the exact calculations of the specialist in acoustics, ensures for the optimal listening experience. The concert hall will be one of the quietest spaces for symphonic music in Europe, with a noise-level reduction of NR10 (GK10). Thanks to its architectural and acoustic quality, the concert hall is already well-booked: there will be concerts featuring the Royal Philharmonic Orchestra with violin soloist Arabella Steinbacher and the Danish National Radio Orchestra with soprano Mojca Erdmann in April.
The foyer
The foyer serves as a meeting place for students, artists, teachers, and visitors. Five stories high with stairs, observation balconies, and large windows with views of the fjord, it is a lively, dynamic space that can be used for a wide variety of activities.
For Wolf D. Prix, the "House of Music" is a symbol of the unity between music and architecture: "Music is the art of striking a chord in people directly. Like the body of musical instruments this architecture serves as a resonance body for the creativity in the House of Music."
The energy concept
Instead of fans, the foyer uses the natural thermal buoyancy in the large vertical space for ventilation. Water-filled hypocaust pipes in the concrete floor slab are used for cooling in summer and heating in winter. The concrete walls around the concert hall act as an additional storage capacity for thermal energy. The fjord is also used for cost-free cooling.
The piping and air vents are equipped with highly efficient rotating heat exchangers. Very efficient ventilation systems with low air velocities are attached under the seats in the concert hall.
Air is extracted through a ceiling grid above the lighting system so that any heat produced does not cause a rise in the temperature in the room.
The building is equipped with a building management program that controls the equipment in the building and ensures that no system is active when there is no need for it. In this way, energy consumption is minimized.


Project Credits:
HOUSE OF MUSIC II PROJEKT TEAM
Client: North Jutland House of Music Foundation, Aalborg, Denmark

Planning: COOP HIMMELB(L)AU, Wolf D. Prix & Partner ZT GmbH
Design Principal/ CEO: Wolf D. Prix
Project Partner: Michael Volk
Design Architect: Luzie Giencke
Project Architect: Marcelo Bernardi, Pete Rose
Design Architect Interior: Eva Wolf

CAD-Koordinator: Ronny Böser, Benjamin Schmidt
Projektteam: Markus Baumann, Wendy Fok, Robin Heather, Ivana Jug, Ariane Marx, Anja Sorger, Bo Stjerne Thomsen, Anna Wasserthal, Philip Wilck
Blaine Lepp, Talya Kozminsky, Hannes Walzl, Morten Grau Jensen, Stephanie Neufeld, Tyler Bornstein, Laura Githa, Julia  Gärtner, Jenny Draxlbauer        
3D Visualisierung: Armin Hess/ Isochrom, Vienna; Silkroad, Beijing, China;
Jens Mehlan, Jörg Hugo

Local Architects: Friis & Moltke, Aalborg, Denmark
Acoustics, Audio-Visual & Theatre Design and Planning Consultant: Arup, New York, USA
Landscape Architect: Jeppe Aagaard Andersen, Helsingør, Denmark
Structural Engineering: Rambøll, Aalborg, Denmark;
B+G Ingenieure, Bollinger und Grohmann GmbH, Frankfurt, Germany
Mechanical, Electrical and Fire Engineering: Nirás, Aalborg, Denmark
Cost consultant: Davis Langdon LLP, London, UK
Lighting Design Consultant: Har Hollands, Eindhoven, The Netherlands
Interior Design Consultant: Eichinger Offices, Vienna, Austria

PROJECT DATA
Net floor area: 17.637 m2
Gross floor area: 20.257 m2
Concert hall: 1.298 Sitzplätze

CHRONOLOGY
Competition (1st place): 2003
Layout planning HoM I: 2003-2005
Postponement of the project: 2006-2007
Start of layout planning HoM II: 2008
Start of construction HoM II: 2010
Completion HoM II: 2014


*Appreciation towards COOP HIMMELB(L)AU for providing the project description.*
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

  • mu|°
  • 2014.05.16 11:04
    • 0
  • .小開_﹏
  • 2014.05.14 23:18
    • 0
  • 孙铭浩
  • 2014.05.09 22:47
    • 0
    没有了...
    评论加载中,请稍后!

    建筑 (10578 articles)


    教育建筑 (652 articles)


    音乐学院 (11 articles)


    丹麦 (202 articles)


    奥尔堡 (6 articles)


    2003 (7 articles)


    木材 (2667 articles)


    混凝土 (2487 articles)