网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
       南京大学戊己庚楼建于上世纪初的1930年,作为金陵大学古建筑群的一部分是国家文物保护单位,戊己庚楼是典型的民国建筑,在形式上采用了中西结合大屋顶,建造方式则为局部混凝土框架结构,隔墙采用木板条,设计中拆除了部分木隔墙,将原有单元式的宿舍格局改造成空间较为开放的建筑设计工作室和研究室,建筑空间里所有具有时间记忆痕迹的元素都被精心的保留下来,新加入的部分被处理成匀质的背景突出了建筑的历史感,形成了记忆的场所,新与老相互映衬,相得益彰。

南京大学戊己庚楼改造项目/ ISO workshop第1张图片

北侧 © 姚力

南京大学戊己庚楼改造项目/ ISO workshop第2张图片

入口 © 姚力

南京大学戊己庚楼改造项目/ ISO workshop第3张图片

展览区 © 姚力

南京大学戊己庚楼改造项目/ ISO workshop第4张图片

屋顶结构 © 姚力

南京大学戊己庚楼改造项目/ ISO workshop第5张图片

会议中心 © 姚力

南京大学戊己庚楼改造项目/ ISO workshop第6张图片

通往顶层楼梯 © 姚力

南京大学戊己庚楼改造项目/ ISO workshop第7张图片

楼梯 © 姚力

南京大学戊己庚楼改造项目/ ISO workshop第8张图片

大厅 © 姚力

南京大学戊己庚楼改造项目/ ISO workshop第9张图片

工作室 © 姚力

南京大学戊己庚楼改造项目/ ISO workshop第10张图片

工作室 © 姚力

南京大学戊己庚楼改造项目/ ISO workshop第11张图片

会议室 © 姚力

南京大学戊己庚楼改造项目/ ISO workshop第12张图片

图书馆 © 姚力

南京大学戊己庚楼改造项目/ ISO workshop第13张图片

书架 © 姚力

南京大学戊己庚楼改造项目/ ISO workshop第14张图片

底层平面图

南京大学戊己庚楼改造项目/ ISO workshop第15张图片

一层平面图

南京大学戊己庚楼改造项目/ ISO workshop第16张图片

阁楼平面图

项目信息:
项目地点:江苏南京
主创设计:戚威
设计团队:甲骨文空间设计/ 戚威,蒲伟,方运平
设计顾问:张雷
设计合作:张雷联合建筑事务所
建筑面积:2000平方米
设计时间:2013年
摄影:姚力


* 本文由ISO workshop甲骨文空间设计机构提供稿件,转载请注明出处。*

Architecture Studio in Wujigeng Building / ISO workshop
As part of old Jinglin College campus built in last 20’s to 30’s in Nanjing, Wujigeng Building is regarded as typical Minguo (Republic of China period 1912-1949) style, Big Chinese roof and masonry grey brick wall as main façade elements, for its representative architectural quality, the left old Jinglin College campus buildings were preserved as major historic and cultural sites under state protection.
Unlike traditional Chinese house using wood and brick wall as main supporting, Wujigeng Building is constructed mainly in concrete structure and wood stripe partition wall, Here we see the opportunity to transfer its 80 years old small student dormitory rooms to open working space of architecture studio & workshop, for professors and teachers of School of Architecture & Urban Planning of Nanjing University.
Concrete column and slab, wood stripe wall, stone washed floor, wood roof structure etc, almost all representative surfaces and textures from different time in the building are carefully preserved, Newly added elements are treated as even background to emphasis the historic trace, to set off the brilliance of old.


Project Credits:
Location: Nanjing, Jiangsu Province, China
Architect in Charge: Qi Wei
Project Team: Qi Wei, Pu Wei, Fang Yunping
Project Adviser: Zhang Lei
Collaborator: AZL architects
Project Area: 2000 sqm
Project year: 2013
Photographs: Yao Li


*Appreciation towards ISO workshop for providing the project description.*
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

  • 345552624
  • 2014.05.19 20:10
    想找一些历史建筑的改造方案
    • 0
  • 孙铭浩
  • 2014.05.08 01:45
    • 0
  • huhuhu
  • 2014.05.07 14:11
    古朴与超现代简约的结合,很有范
    • 0
  • 莫道纷飞
  • 2014.05.06 11:07
    古朴与超现代简约的结合,很有范
    • 0
  • Wind_Mydream
  • 2014.05.05 17:33
    呵呵,白色纯净但不干净的空间~ 手法很明了
    • 0
    没有了...
    评论加载中,请稍后!

    建筑 (10578 articles)


    教育建筑 (652 articles)


    中国 (1445 articles)


    2013 (513 articles)


    钢材 (952 articles)


    混凝土 (2487 articles)