网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
Doshisha礼拜堂竞赛方案入围/ BAKOKO + Structured Environment第1张图片

BAKOKO建筑这次与 Structured Environment工程合作,与我们分享了他们为Doshisha大学京都分校基督教文化中心的新礼拜堂方案。在结构,外形,功能方面都极具统一性,他们的目的不在于吸引众人目光,而是去融合地板,墙体和屋顶,创造出一种沉浸感,在中央大殿优先考虑个人反应以及人与人的互动。下面是更多方案图片和建筑师描述。

Doshisha礼拜堂竞赛方案入围/ BAKOKO + Structured Environment第2张图片


设计建议通过一个如桥梁一般的屋顶连接两个新设施,连续性的概念挤压出一个8字形的形状,这两个庇护所是为了宗教礼拜和文化所造。在循环链接的点上,屋顶在校园上方拱起,连接两座专门用来礼拜,教学,聚集和展览的建筑。屋顶绿化减少雨水流失,帮助原先就在此处树木植物重新找到种植点。

Doshisha礼拜堂竞赛方案入围/ BAKOKO + Structured Environment第3张图片

学校建造这座新大楼的动机之一是利用礼堂的现代文化中心和接待场所主办利润丰厚的婚礼。婚礼过程可以象征性地在起伏的屋顶,通过电梯和楼梯,从礼堂走到接待处,留下不平凡的记忆。在日常运营中,屋顶将会对公众公开,这将使这里变成学生的放松空间和聚集场地。

Doshisha礼拜堂竞赛方案入围/ BAKOKO + Structured Environment第4张图片

内嵌相对的两个房间为两核,都用来做礼拜和进行教育。光滑流畅的水泥形态没有硬质转角或边界。他们展现出无限感,旨在允许和鼓励在拜神中自由的交流形式。

Doshisha礼拜堂竞赛方案入围/ BAKOKO + Structured Environment第5张图片

线索网在每个核心上方支撑玻璃屋顶,以其特殊的鞍状承受很大的拉力,与此同时又不会在视觉上影响空中观景。玻璃上方,一个渐变的晶格图案被使用,为中心内部的礼拜者进行遮阳,但是在边缘处其密度变小,阳光透过滤器射到水泥上。

Doshisha礼拜堂竞赛方案入围/ BAKOKO + Structured Environment第6张图片

弯曲的水泥墙和地板向外拱起,使双曲型的外壳结构得以完整。屋顶悬臂高于支撑物和流动空间伸向外,排列在设施周围。房屋几乎全部被全尺寸玻璃外墙包围,所以内部水泥材质完全暴露在室外视线内。房屋的水泥地板微妙地跟随着地形起伏,然后跟房间墙体融合。这种手段可以提高无缝延续性,给人结构延伸至地面的感觉。

特别鸣谢翻译一组7号 叶闻博 提供的翻译,译稿版权归译者所有,转载请注明出处。



Architects BAKOKO, in collaboration with engineers Structured Environment, shared with us their proposal for a new chapel and Center for Christian Culture at Doshisha University’s Kyoto campus. With structure, form, and function molded into a singular totality, their intention is not to draw attention to the form of the building, but rather, to merge floor, walls, and roof into an immersive experience prioritizing personal reflection and human interaction within the central sanctums. More images and architects’ description after the break.

Proposing to connect the two new facilities with a bridging roof, the notion of continuity is extruded within the cores of this figure-eight formation, to house two sanctuaries devoted to religious worship and culture. At the point where the loops merge, the roof arches over a campus thoroughfare, linking two new buildings dedicated to worship and parochial classes, gatherings, and exhibitions. The green roof reduces rainwater runoff and also helps to offset the loss of plants and trees which previously inhabited these greenfield sites.

One of the university’s motivations to build this new facility was to host lucrative weddings in the chapel, with the complementary cultural center serving as an occasional reception venue. The wedding procession can symbolically walk across the undulating roofscape from chapel to reception – via an elevator and stairs – to mark the special occasion. In day-to-day operation, the roof will be a publicly accessible gathering and relaxation space for students.

Nested within the opposite cores are twin sanctuaries devoted to worship and education. The smooth concrete forms encircling these spaces have no hard corners or boundaries. They appear limitless and are intended to permit and encourage free flexible forms of worship and communication.

Suspended cable nets support the glazed roof above each core – held in rigid tension due to their saddle-like curvature – without visually obstructing views to the sky above. A gradated frit pattern is applied to the overhead glass, shading worshipers in the center, but becoming less dense at the edges where sunlight filters onto the concrete.

The curved concrete walls and floors arch up and outward, deriving their structural integrity from their shell-like double curvature. The roof cantilevers outward over the support and circulation spaces arrayed around the facilities’ perimeter. The building is almost entirely wrapped by a full-height glass facade that exposes the concrete form of the sanctuaries to views from the exterior. The concrete floors of the building follow the subtle topography of the site. and merge with the sanctuary walls – a move that enhances seamless continuity with and gives the impression that the structure is an extension of the ground.

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

  • caalin
  • 2013.02.24 23:49
    看起来很扎哈
    • 0
  • caalin
  • 2013.02.24 23:48
    效果可以借鉴
    • 0
  • remon
  • 2013.02.23 22:53
    这个美  不过还缺少一样的东西
    • 0
    没有了...
    评论加载中,请稍后!

    建筑 (10691 articles)


    宗教建筑 (204 articles)


    基督教堂 (6 articles)


    日本 (938 articles)


    京都 (18 articles)


    水泥 (132 articles)


    玻璃 (1788 articles)


    设计方案 (109 articles)