网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
护城河上的一段记忆迭代 ——北京城建设计发展集团总部办公楼更新第1张图片

▲ 建筑全貌 ©UK Studio
Overall view of the building ©UK Studio



1. 历史:从一条河说起
1.History: starting from a river


护城河上的一段记忆迭代 ——北京城建设计发展集团总部办公楼更新第2张图片

▲ 北京护城河的位置与项目位置© 葛国栋
The location of the moat and the project ©Ge Guodong


自古以来,护城河都是一座城的重要屏障,也是城的重要组成部分。现代都市中护城河虽然逐渐失去了它原本的防御功能,但是城市的角落和记忆里依然流淌着它们的身影。北京的护城河也承载了这座城市的记忆与发展,更保存了许多珍贵的历史与人文记忆。

Since ancient times, the moat has been an important barrier and an important part of a city. Although the moat in the modern city has gradually lost its original defense function, they are still in the memories of a city. Beijing's moat not only carries the memory and development of the city, but also preserves many precious historical and cultural memories.

护城河上的一段记忆迭代 ——北京城建设计发展集团总部办公楼更新第3张图片

▲ 地下河在场地里的位置© 葛国栋
The location of the underground river in the site ©Ge Guodong


老北京西护城河于20世纪70年代改道至项目红线内,成为地下盖板河,至今仍然发挥着泄洪排涝的积极作用。西护城河既是项目的约束条件,也是值得珍惜的历史遗迹。对西护城河的保护、利用和展示是本项目贯穿始终的重要课题之一。

河流与水以其柔性的身姿,对城市的每一次变迁、建筑的每一次改造,甚至生活在这里的人,都产生着巨大的影响。此次改造的一大愿景就是能够唤醒人们记忆里的关于这条河的回忆与情感。

The old Beijing West Moat was diverted to the red line of the project in the 1970s and became an underground cover river, which still plays an active role in flood discharge and drainage. The west moat is not only a constraint condition of the project but also a cherished historical relic. The protection, utilization, and display of the western moat is one of the important topics throughout this project.
With their flexible posture, rivers and water have a great impact on every change of the city, every renovation of architecture, and even the people who live here. A major vision of this renovation is to evoke memories about the river in people's memory.

护城河上的一段记忆迭代 ——北京城建设计发展集团总部办公楼更新第4张图片

▲ 改造前内院现状© 葛国栋(左)& 改造前主入口透视© 葛国栋(右)
The courtyard before renovation ©Ge Guodong
The main entrance before renovation ©Ge Guodong


北京城建设计发展集团总部办公楼位于阜成门北大街5号,建成于20世纪70年代。经历了唐山大地震后,持续使用40余年。后续出现的一些安全隐患也让这座承载着记忆的老楼亟待更新。场地中有两栋东西朝向的主体建筑作为办公楼,南侧则与居民楼紧邻,间距较小,因此带来一些与居民生活中存在矛盾的困扰。且两栋建筑还在90年代经过一次外立面装修,因此呈现折衷主义风格,现在看来,同企业形象和城市整体风貌都不太协调。

The headquarters office building of Beijing Urban Construction Design and Development Group is located at No. 5 Fuchengmen North Street, which was built in the 1970s. Since the Tangshan earthquake, it has been used for more than 40 years. The subsequent emergence of some security risks also makes this old building in urgent need of renewal. Two main buildings are facing east and west as office buildings on the site, and the south side is adjacent to the residential building, with only a small distance, which brings some conflicts with the residents' life. In addition, the two buildings also underwent a façade renovation in the 1990s, so they presented an eclectic style, which now seems to be incompatible with the company's vision and the overall appearance of the city.


2. 立面语言延续的历史性
2.The historicity of the continuation of the façade language


护城河上的一段记忆迭代 ——北京城建设计发展集团总部办公楼更新第5张图片

▲ 改造前后外立面© 葛国栋(左)© 廖晨(右)
The facade before and after the renovation ©Ge Guodong (left) ©Liao Chen (right)

护城河上的一段记忆迭代 ——北京城建设计发展集团总部办公楼更新第6张图片

▲ 外立面花砖© 廖晨
Facade tiles ©Liao Chen


改造后建筑外观焕然一新,原来的折衷主义外立面我们将其更换为了红色陶土砖外立面。以此来致敬当年由红砖砌筑而成的老建筑。外立面除了严格保持建筑原有形态外,标准层的立面窗洞,都逐一按照老建筑的窗洞尺寸复原,同时也提升了建筑的自遮阳效果。

After the renovation, the appearance of the building was completely new, and we replaced the original eclectic façade with a red terracotta brick façade. In this way, it pays tribute to the old building made of red bricks. In addition to strictly maintaining the original shape of the building, the facade window openings on the standard floor are restored one by one according to the size of the window openings of the old building, which also improves the self-shading effect of the building.

护城河上的一段记忆迭代 ——北京城建设计发展集团总部办公楼更新第7张图片

▲ 幕墙节点示意图© 葛国栋
Curtain wall node diagram ©Ge Guodong


陶土红砖幕墙既是对老建筑的致敬,也是对于新技术的一次新的探索与研究。经过多次1:1样板推敲,最终采用干挂陶土砖开放式幕墙体系,以避免勾缝砂浆返碱污染墙面。陶土砖由人工烧制,每一块砖的颜色和肌理都因人工介入变得与众不同。5种颜色,随机交替干挂,以表达岁月侵蚀的真实与厚重。65种模数,实现了多种砌筑图案的构建。从生产、运输、排版、干挂,陶砖幕墙经过了数十道人工工序,这是对传统技艺的尊重,也是工匠精神的完美诠释。

The terracotta red brick curtain wall is not only a tribute to the old building but also a new exploration and research of new technology. After many 1:1 template deliberation, the dry hanging terracotta brick open curtain wall system was finally decided to avoid caulking mortar returning to alkali to pollute the wall. The terracotta bricks are fired manually, and the color and texture of each brick become different as a result of artificial intervention. Five colors are hung randomly and alternately to express the truth and thickness of the erosion of the years.
65 kinds of modules, realize the construction of a variety of masonry patterns. From production, transportation, typesetting, and dry hanging, ceramic brick curtain wall has gone through dozens of manual processes, which is not only a respect for traditional skills but also a perfect interpretation of the spirit of craftsmen.

护城河上的一段记忆迭代 ——北京城建设计发展集团总部办公楼更新第8张图片

▲ 玻璃盒子楼梯间与室内的关系© UK Studio(左)© MAT(右上)© 廖晨(右下)
Relationship between glass box stairwell and interior ©UK Studio (left) MAT (top right) © Liao Chen (bottom right)

进入办公园区的主入口,建筑的转角处以一个既“开放”又“封闭”的楼梯间,实现了从建筑的外立面到建筑内部的过渡。这个以牺牲面积为代价而打造的透明盒子,不仅是创新的防火楼梯间设计,同时也成为一个独特的景观,将立面的语言延伸到室内。

Enter the main entrance of the office building, with a stairwell that is both "open" and "closed", the transition from the exterior to the interior of the building is realized. This transparent box, created at the expense of area, is not only an innovative fire stairwell design but also a unique landscape that extends the language of the façade to the interior.

护城河上的一段记忆迭代 ——北京城建设计发展集团总部办公楼更新第9张图片

▲ 建筑与场地的关系© 廖晨
The relationship between the building and the site © Liao Chen

建筑由外到内的的“再生”是激发场地活力的关键。保留记忆,也并不是单纯的重建老建筑。建筑存在于连续的时间流动中,运用现代的材料和建筑手法可以将这个时代的印记铭刻于建筑中。此次改造中,建筑外立面实现了从材料、形式到历史文脉关系的重新审视,延续历史语言的下的新的继承,从形式到功能再到技术的三重表达。

The "regeneration" of the building from the outside to the inside is the key to energizing the site. Preserving memories is not simply rebuilding old buildings. Architecture exists in a continuous flow of time, and the use of modern materials and architectural techniques can engrave the imprint of this era in architecture. In this renovation the building facade has realized the re-examination of the relationship between material, form and historical context, continuing the new inheritance of historical language, and the triple expression from form to function to technology.


3. 以人为本的空间规划
3.People-oriented spatial planning


护城河上的一段记忆迭代 ——北京城建设计发展集团总部办公楼更新第10张图片


护城河上的一段记忆迭代 ——北京城建设计发展集团总部办公楼更新第11张图片

▲ 办公区与休闲空间© MAT
Office and Leisure Space © MAT


办公空间的最终使用者一定是众多的员工,改造更新后也增加了不少新的功能,让员工拥有一个舒适温馨的办公环境,就是我们此次改造的目标。在设计之中,每个空间都尽量把最好的体验感留给员工。

The user of office space must be a large number of employees, so the renovation has also added a lot of new functions so that employees have a comfortable office environment, which is our goal of this renovation.  In the design, every space tries to leave the best sense of experience to the staff.

护城河上的一段记忆迭代 ——北京城建设计发展集团总部办公楼更新第12张图片

▲ 地下报告厅走廊及会议室© MAT
Underground lecture hall corridor and conference room ©MAT

建筑原有的地下人防工程进行保留加固,在地下结构之上搭建钢结构框架,拆除原有的地上砖混结构体系,将小开间的空间体系转换为适应现代办公的开敞办公体系。项目改造赋予建筑丰富的新功能:健身房、多功能厅、咖啡厅、展厅、图书馆、学术报告厅等,为员工健康工作提供物理空间和柔性支持。办公区里,私密电话间,小型讨论室、中型会议厅、休闲水吧、岛式卡座,带来不同场景的工作体验。

The original underground civil air defense of the building is retained and strengthened, the steel structure frame is built on the underground structure, the original above-ground brick-concrete structure system is removed, and the space system of the small bay is transformed into an open office system suitable for a modern office. The project renovation gives the building many new functions: gym, multi-functional hall, coffee shop, exhibition hall, library, academic lecture hall, etc., providing physical space and flexible support for employees' healthy work. In the office area, private telephone rooms, small d meeting rooms, medium-sized conference halls, leisure water bars, and island-style booths bring working experiences in different scenarios.


4. 极尽利用的庭院景观
4.A fully utilized courtyard view


护城河上的一段记忆迭代 ——北京城建设计发展集团总部办公楼更新第13张图片

▲ 庭院© 廖晨
Courtyard ©Liao Chen

护城河上的一段记忆迭代 ——北京城建设计发展集团总部办公楼更新第14张图片

▲ 改造前后建筑内庭院© 葛国栋(左) © 廖晨(右)
Courtyard before and after renovation © Ge Guodong © Liao Chen

庭院一直以来都是中国传统建筑的一大特征,到了近现代,人们被各种高楼等现代建筑所包围,庭院也就成为了一大奢望。所以我们再此次改造中,将景观庭院重新引入场地。改造前的场地的一大困扰点就是办公楼与毗邻的居民楼之间距离较窄,因此本次改造减少了机动车停车数量,将有限的空间进行景观营造,既创造了舒适宜人的户外交流空间,也以柔性的方式阻隔了对面的居民楼。

Courtyards have always been a major feature of traditional Chinese architecture. In modern society, people are surrounded by high-rise buildings, and courtyards have become a luxury. Therefore, in this renovation, we reintroduced the landscaped courtyard to the site. A major problem of the site before the renovation is that the distance between the office building and the adjacent residential building is narrow. Therefore, this renovation reduces the number of parking and creates landscapes in the limited space, which not only creates comfortable and pleasant outdoor communication but also blocks the opposite residential building flexibly.

护城河上的一段记忆迭代 ——北京城建设计发展集团总部办公楼更新第15张图片

▲ 内庭院以及图书馆借景关系© 廖晨
The relationship between the courtyard and the library © Liao Chen

穿越建筑的主门厅就可以看到一个静谧的内部庭院,既是门厅的视线延伸,也是北侧图书馆的借景。庭院虽小,却能清晰感知四季更替,既保持了空间的联系,又将景观通过玻璃幕墙延展到室内,室内外互相借景、浑然一体。

Through the main foyer of the building, you can see a quiet courtyard, which is not only an extension of the view of the foyer but also borrowed the view of the library on the north side. Although the courtyard is small, it can feel the change of the four seasons, not only maintaining the connection of space but also extending the landscape to the interior through the glass curtain wall, borrowing views from each other indoors and outdoors.

护城河上的一段记忆迭代 ——北京城建设计发展集团总部办公楼更新第16张图片

▲ 景观分析图© 葛国栋
Landscape diagram ©Ge Guodong

护城河上的一段记忆迭代 ——北京城建设计发展集团总部办公楼更新第17张图片

▲ 屋顶空中庭院© 廖晨© 李玉敏
Rooftop Courtyard © Liao Chen © Li Yumin


改造中极尽利用每一处可以作为景观的场所。建筑的楼顶层局部打开屋顶,形成空中庭院。高低错落的花箱配合观赏花卉将屋顶营造成为员工的休息平台,为每个人都提供了身心放松的场所的休闲场所,同时也阻隔了西二环路带来的嘈杂城市氛围,成为一处静谧的场所。

In the renovation, every place that can be used as a landscape is used as much as possible. The top floor of the building partially opens the roof to form a sky courtyard. The scattered flower boxes and ornamental flowers make the roof a resting platform for employees, providing a leisure place for everyone.


5. 城市中的美术馆营造
5. The creation of art gallery in the city


护城河上的一段记忆迭代 ——北京城建设计发展集团总部办公楼更新第18张图片

▲ 空间与艺术品© 廖晨 © MAT
Space and Artwork © Liao Chen © MAT


城市更新浪潮下的建筑改造,不仅仅是建筑的改造、空间功能的更新,还有更为重要的一点就是要体现当代的人文气息。建筑不仅是实现功能的场所,也是展现艺术的载体。为此,我们也把此次改造的题目定为了“UCD美术馆”。建筑内部的多个空间在设计时就做了留白处理,后期根据空间需求置入艺术作品,使艺术品与空间契合。在建筑空间中穿行,就仿佛置身于一座美术馆。

Architectural renovation under the wave of urban renewal is not only the renovation of buildings and space functions, but also the more important point is to reflect the contemporary humanistic atmosphere. Architecture is not only a place for realizing functions, but also a carrier for displaying art. For this reason, we also set the title of this renovation as "UCD Art Museum". Many spaces inside the building were left blank during the design, and later artworks were placed according to the space requirements, so that the artworks fit the space. Walking through the interior is like being in an art gallery.


6. 水的延续与共存
6.Continuation and coexistence of water


护城河上的一段记忆迭代 ——北京城建设计发展集团总部办公楼更新第19张图片

▲ 水与城市更新、与场地的关系© 廖晨
The relationship between Water and Urban Renewal and site @Liao Chen

水是场地中最具有灵性的元素,它温润地贯穿历史、时间,给记忆留下深刻印象。地下餐厅紧贴“护城河”,随着河道形状形成了空间外轮廓。我们在护城河的西侧,地下餐厅上方设置了水景,将水的元素重新引入,以此提示场地中地下护城河的存在。

Water is the most spiritual element in the site. It runs through history, leaving a deep impression on memory. The underground restaurant is close to the "moat", so we forming the outer contour of the space with the shape of the river. On the west side of the moat, we set up a water feature above the underground restaurant to reintroduce the element of water to remind the existence of the underground moat.

护城河上的一段记忆迭代 ——北京城建设计发展集团总部办公楼更新第20张图片

▲ 水与餐厅顶面的关系© 李玉敏
The relationship between Water and the roof of the dinner @Li Yumin

餐厅天窗位于水面之下,阳光照射下的餐厅,水波粼粼,光影之美透过天窗投射到空间内部,让地下就餐空间明亮且有诗意。

主门厅横跨在“护城河”上方,无柱的门厅对地下护城河没有任何侵扰,地下河安静的流淌,发挥本来的作用。主门厅地面在护城河位置做了水波变化的铺地,地面以四段铭文记述了护城河从元代形成至今的历史变迁。将水从具象到抽象,从地下到地上进行了延续,让水的灵性能够与建筑的不同历史时期共存。

The skylight of the restaurant is located under the water surface, the restaurant is under the sunlight, the water is sparkling, and the beauty of light and shadow is projected into the interior of the space through the skylight, making the underground dining space bright and poetic.
The main foyer spans above the "moat". The column-free foyer does not intrude on the underground moat. The underground river flows quietly and plays its original role. The ground of the main entrance hall is paved with water waves at the position of the moat, and four inscriptions on the ground describe the historical changes of the moat from the formation of the Yuan Dynasty to the present. Water is extended from concrete to abstract, from underground to ground, so that the spirituality of water can coexist with different historical periods of architecture.

护城河上的一段记忆迭代 ——北京城建设计发展集团总部办公楼更新第21张图片

▲ 改造后总平面图© 葛国栋
Master plan after renovation ©Ge Guodong


项目信息
项目名称:北京城建设计发展集团总部办公楼更新
建设地点:北京西城区阜成门北大街5号
建设单位:北京城建设计发展集团股份有限公司
设计单位:北京城建设计发展集团股份有限公司
主持建筑师:沈佳
设计团队:叶飞、徐宁、葛国栋、金云飞、刘旭、曲丹、秦晓晶、王玉杰、赵路、万礼
用地面积:9912㎡
建筑面积:22788㎡
设计时间:2015—2017年
竣工时间:2020年11月
摄影:UK Studio、MAT、葛国栋、廖晨、李玉敏
撰稿:刘羽

Project Information
Project Name: Renovation of Beijing Urban Construction Design & Development Group Headquarters Office
Construction Site: No. 5, Fuchengmen North Street, Xicheng District, Beijing
Construction Company: Beijing Urban Construction Design and Development Group Co., Ltd.
Design Company: Beijing Urban Construction Design Development Group Co., Ltd.
Master Architect: Shen Jia
Design Team: Ye Fei, Xu Ning, Ge Guodong, Jin Yunfei, Liu Xu, Qu Dan, Qin Xiaojing, Wang Yujie, Zhao Lu, Wan Li
Site Area: 9912㎡
Building Area: 22788㎡
Design Time: 2015-2017
Completion Date: November 2020
Photography: UK Studio, MAT, Ge Guodong, Liao Chen, Li Yumin
Writer: Liu Yu


来源:本文由北京城建设计发展集团股份有限公司提供稿件,所有著作权归属北京城建设计发展集团股份有限公司所有。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (12364 articles)


办公建筑 (708 articles)


办公楼 (330 articles)


更新 (8 articles)


中国 (2681 articles)


北京 (649 articles)