网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
挪威北极博物馆——来自地球北侧的光芒第1张图片


挪威北极博物馆是“发光的灯塔”
Henning Larsen designs Norwegian arctic museum as "cluster of glowing beacons"

由专筑网小R编译

Henning Larsen公布了挪威北极大学博物馆的设计方案,这座建筑位于Tromsø海岸,是一系列的透明灯塔。

挪威北极大学博物馆包含有文化艺术品和自然历史档案,它们都属于Tromsø大学所有。

Henning Larsen不仅仅希望该项目能够更加完善学校的设施,同时希望这座建筑能够成为城市的新地标。

因此,设计方案考虑了和周边环境的关联,并且应用了“发光灯塔”的大胆形式,让建筑从背景中脱颖而出。

Henning Larsen has revealed plans for The Arctic University Museum of Norway, which will evoke a cascade of glass beacons on the coast of Tromsø.
The Arctic University Museum of Norway will contain a mix of cultural artefacts and natural history archives owned by University of Tromsø.
While offering the university improved facilities, Henning Larsen's ambition is to use the project as an opportunity to offer the city with a new cultural landmark.
Therefore, the proposal prioritises strong links to its surroundings and a bold form that resembles a "cluster of glowing beacons" so it stands out from its harbourside setting.

挪威北极博物馆——来自地球北侧的光芒第2张图片


“该项目结合了两个部分,这两个部分曾经位于分离的建筑之中,它们是博物馆和研究设施,因此这座新建筑能够将研究人员与藏品更加密切地联系在一起。”建筑师说。

“除此之外,博物馆位于岛屿的南侧,距离城市中心比较远,因此这座建筑也更像是在表达城市的文脉,而不仅仅用于储存藏品。”

“Tromsø滨海地区较为工业化,但是工业水平对于城市的影响逐渐下降,因此文化生活占据了更大的空间。”

挪威北极大学博物馆由Henning Larsen与COWI、Borealis,以及 SLA合作设计。

在建成之后,其面积将为19700平方米,沿着大学现有的商店旁边的斜坡向下延伸。

"The project joins two programs that were formerly housed in separate buildings: the museum and the research facilities," the studio told Dezeen. "So this new building will allow the researchers to work more closely with the collection."
"Additionally, the museum is today housed on the southern tip of the island, quite far from the centre of the city. So the move will also allow the museum to be more of a cultural presence in the city, as opposed to a collection housed out on the fringes," it continued.
"The waterfront in Tromsø is quite industrial, it has been this way for a long time. As industry begins to have less of a presence in the city – or at least, less of a presence in the city centre – there is the opportunity to reclaim a lot of the space for public, cultural life."
The Arctic University Museum of Norway has been designed by Henning Larsen in collaboration with COWI, Borealis, and SLA.
Once complete, it will measure 19,700 square metres and cascade down its sloping site beside the university's existing store for the collections.

挪威北极博物馆——来自地球北侧的光芒第3张图片


Henning Larsen首先考虑的是对于游客的吸引,这座建筑与城市中心有着密切的联系,因此需要考虑与城市的连接。

因此建筑师设计了一条穿过博物馆中心的小路,延伸向主要城市区域。

两条更小一些的道路垂直于这条中央道路而分开,连接附近的区域。

那么这就将博物馆分成了4个不同的区域,类似于四叶草,同时也削弱了博物馆的体量感,和周围环境相辅相成。

四个独立的空间有着同样的材料,还有着石材基座一直延伸向山坡。

这些基座也由不同的石材制作而成,有着粗糙的表面,看起来“有些斑驳”,这也代表了植物的生长,让建筑和景观相互融合。

上部楼层环绕着乳白色玻璃,构成了灯塔般的美感,这就类似于北欧当地Sami人住宅所使用的帆布,光线从玻璃照射向外部,在夜晚照亮整个滨海地区。

在内部,博物馆有着许多展览和研究设施,最大的展厅中悬挂着蓝鲸骨架。

Henning Larsen's priority for the new building's layout was for it to have a strong link to the city's centre in a bid to attract visitors, and ensure it is an accessible part of the city at all hours.
To achieve this, a pathway will cut down through the centre of the museum that connects to the main town.
Two smaller paths will then branch off perpendicularly to this central passage, creating a link to the nearby neighbourhoods.
In plan, this landscaping divides the museum into four distinct volumes that resemble a four-leaf clover, and also reduces the visual impact of the museum so it complements the scale of its surroundings.
The four individual volumes will be unified by the same material finishes, including a solid stone base that slots into the hillside.
These bases will be made of a mix of different types of slate with rough finishes to create "a flecked, dynamic appearance". This is also hope to encourage the growth of plants to help it integrate with the landscape.
Above, the upper storeys will be enveloped by milky glass to create the beacon-like aesthetic. Informed by Lavvu – a canvas tipi-like dwelling used by the indigenous Sami people of Northern Europe – these glass upper storeys will glow from within and light up the waterfront at night.
Inside, the museum will contain a number of exhibition and research facilities. The largest exhibition hall will contain the skeleton of a blue whale suspended from its ceiling.

挪威北极博物馆——来自地球北侧的光芒第4张图片


另外,博物馆还包含有一间200座的礼堂、学习室、档案空间,内部立面主要为木材,和外部空间形成对比。

在该项目中,Henning Larsen还与SLA共同合作,为项目设计景观,其中包括不断向外延伸的巨型圆形露天剧场阶梯,这构成了公共活动空间,游客们可以在此聚集。

这里还有着花园和院落,主要用于展示来自Tromsø和北极地区的“植物和地质藏品”。

Elsewhere, the museum will contain 200-seat auditorium, study rooms and archival spaces. The finishes will be dominated by a wooden material palette to offer a "cosy counterpoint" to its exterior.
As part of the project, Henning Larsen has also worked closely with SLA to develop landscaping for the museum. This includes a large amphitheater-like stair cascades outwards to double as an event and public gathering space for visitors and passersby.
There will also be gardens and courtyards used to exhibit and host "a living collection of the botany and geology" from Tromsø and the Arctic region.

挪威北极博物馆——来自地球北侧的光芒第5张图片


建筑师认为:“景观就是博物馆的一部分,可以让游客很好地感受博物馆的藏品。”

“这里有许多当地的植物,随着潮汐,我们也希望让它们遍布场所,这样在‘海滩’上也能有许多不同的当地景观。”

Henning Larsen于1959年创办了位于哥本哈根的建筑事务所,该事务所由Mette Kynne Frandsen和Louis Becker共同领导,近期获得了欧洲建筑奖。

该工作室目前正在进行巴黎一座大型歌剧院的扩建项目,以及哥本哈根的“全木材社区”项目。

"The landscape is really seen as a part of the museum, it is a fantastic opportunity to engage visitors in the museum’s collection both inside and out," explained the studio.
"Plantings will cover a variety of local and regional species, and will change around the year. We hope eventually to be able to pull this all the way down to the waterfront – as the tide comes in and out, even the landscape on the "beach" will reflect a different local landscape."
Henning Larsen is an architecture practice founded in 1959 in Copenhagen by the Danish architect Henning Larsen. Today it is headed up by Mette Kynne Frandsen and Louis Becker, and was recently awarded the European Prize for Architecture.
Other proposals that the studio is currently developing include a proposal for an extension to Paris' largest opera house, and Copenhagen's "first all-timber neighbourhood".


项目信息:
建筑设计:Henning Larsen
客户:Statsbygg
合作方:COWI, Borealis, SLA

Project credits:
Architect: Henning Larsen
Client: Statsbygg
Collaborators and partners: COWI, Borealis, SLA

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (11086 articles)


文化建筑 (1115 articles)


博物馆 (591 articles)


挪威 (139 articles)


设计方案 (115 articles)


Henning Larsen Architects (4 articles)


木材 (2797 articles)