网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
足不出户,看庭前花开花落第1张图片


灵魂花园房
Soul Garden House / Spacefiction Studio

由专筑网飞鱼,小R编译

来自建筑事务所的描述:城市中居民最小使用面积为200平方米 或170平方米.针这类小户型,建筑师一般采取内向型措施,即设计中庭花园,其他住房围绕布置。因此,在该项目中,这一花园内设置停车库、女佣房和一间架起来的游戏室,平台上额外为客人增加了一间房间。

Text description provided by the architects. The smallest plot size available in most of the residential layouts of the city is about 200sqyards or 170 sqmts. A Large requirement on such a small plot called for an introverted solution with a garden at the center, around which the rest of the spaces function. This garden was lifted up to accommodate parking, a room for the domestic help and a games room on the stilt floor. An extra room was added on the terrace for guests.

足不出户,看庭前花开花落第2张图片


所有的服务空间都设置在南侧,可以隔绝主要空间的外部热空气。起居室和餐厅围绕花园设置,采用可移动的倾斜玻璃门分隔空间。当把门打开时,整座建筑在则变成通透的单一空间,与花园紧密相连。两间卧室设置在二层,通过平台走廊连接。

All services were pushed to the south as a buffer to the heat. The living / dining areas surrounding the garden have operable, sliding glass doors to contain the air conditioning. When these are open the whole length of the house behaves as a single space connected by the garden. Two bedrooms are pushed to the next higher level connected by a corridor with a concrete bench.

足不出户,看庭前花开花落第3张图片


足不出户,看庭前花开花落第4张图片


足不出户,看庭前花开花落第5张图片


中庭通高空间四周利用激光切割出一系列带孔洞的低碳钢作为立面。这种参数化设计可以营造私密性空间。立面上有着很小的孔洞,从相邻建筑望向庭院和整座建筑时,人们只会看到黑色的建筑墙面。

The central double height court is covered with mild steel, with laser cut perforations; parametrically designed to create privacy. The perforations are smaller where the adjacent building has an opening looking into the court and larger, where the building has a blank wall.

足不出户,看庭前花开花落第6张图片


足不出户,看庭前花开花落第7张图片


整个系统采用玻璃屋顶,立面采用不锈钢网,抵挡雨水和昆虫。阳光通过孔洞洒在中庭内,其中种植有热带植物。阳光通过洞口进入地下游戏室里,庭院中设置小型喷泉,喷泉的流水声使这一热带环境生机勃勃。无论任何人来到这里,他们都会感受到花园中的自然气息。

This system is covered with glass on top and stainless steel mesh on the side as a protection from rain and insects. The filtered light through this powers the tropical growth of the garden below. A cutout allows light all the way to the games room in the basement below.  The garden also houses a fountain which brings the tropical environment alive with its sound of water. Wherever one is in the house they’re always aware of the elemental nature of the garden.

足不出户,看庭前花开花落第8张图片


足不出户,看庭前花开花落第9张图片


足不出户,看庭前花开花落第10张图片


主卧室的阳台向庭院内出挑打开。壁橱采用手工制作,这种手工艺术即将失传。庭院相连的卫生间一侧开敞透明,使用者在卫生间内可以欣赏庭院的植物,卫生间的顶部也采用了天窗进行采光。

The master bedroom has an attached balcony which opens up inwards onto the garden below. The wardrobe features handmade cane work, a fast vanishing craft practice. The attached toilet is made transparent so the planters inside are visible, lit from the skylight above.

足不出户,看庭前花开花落第11张图片


儿童房东侧设置阳台,另一侧设置一些橱柜,在这里使用者同样可以看到下面的庭院。书房屋顶设置细缝天窗,这吸引着使用者的视线。工作区域在白天有着充裕的自然采光,阳光通过光孔板的过滤,洒在书桌上。

The kid’s bedroom has a balcony which opens onto the east. A play nook is integrated into the wardrobe which looks down onto the garden as well. The study room attached has a planter under a slit skylight which forms a focal point as one enters the room. The study area is lit with the eastern sun in the mornings which filters through the perforated screen and hits the study desk.

足不出户,看庭前花开花落第12张图片


立面的低碳钢板同时作为遮阳板,它与临近的建筑分隔开,保留一定的私密性。这些光孔板并不透明,白天从外部吸收光线,夜晚则向外渗透光线,使整座建筑变得通透,散发出的光线如同黄色的宝石。地面采用黄白相间的水泥,这是由手工制成的水泥瓷砖和陶瓦砖。天花板采用粗糙的混凝土板,墙面大部分是白色的,偶尔配以黄色的轮廓线。

The façade has operable louvers made out of perforated mild steel. This offers a certain amount of privacy from the close proximity neighborhood. They are opaque from the outside during daytime and when the light shines from within in the evening, they become transparent and shine like a yellow jewel. The flooring is a mixture of yellow & white cement oxide, handmade cement tiles, yellow tandoor and terracotta tiles. The ceilings are left exposed after the de-shuttering of concrete slabs.  Walls are mostly white with an occasional yellow highlighter.

足不出户,看庭前花开花落第13张图片


足不出户,看庭前花开花落第14张图片


足不出户,看庭前花开花落第15张图片


足不出户,看庭前花开花落第16张图片


足不出户,看庭前花开花落第17张图片


足不出户,看庭前花开花落第18张图片


足不出户,看庭前花开花落第19张图片


足不出户,看庭前花开花落第20张图片


足不出户,看庭前花开花落第21张图片


足不出户,看庭前花开花落第22张图片


足不出户,看庭前花开花落第23张图片


足不出户,看庭前花开花落第24张图片


足不出户,看庭前花开花落第25张图片


足不出户,看庭前花开花落第26张图片


足不出户,看庭前花开花落第27张图片


足不出户,看庭前花开花落第28张图片


足不出户,看庭前花开花落第29张图片


足不出户,看庭前花开花落第30张图片


足不出户,看庭前花开花落第31张图片


建筑设计:Spacefiction Studio
位置:印度
类型:住宅
主创建筑师:Baba Sashank, Vindhya Guduru
设计团队:Anusha Dasari
面积:3900.0 ㎡
项目时间:2019年
摄影:Monika Sathe Photography
制造商:Saint Gobain, Autodesk, Asian Paints, Trimble
业主:Suresh and Arpita
工程设计:Raghavendra (ALONUM Design)
景观设计:绿叶景观
制作者:Fabtech

Architects: Spacefiction Studio
Location: Hyderabad, India
Category: Houses
Lead Architect: Baba Sashank, Vindhya Guduru
Design Team: Anusha Dasari
Area: 3900.0 ㎡
Project Year: 2019
Photographs: Monika Sathe Photography
Manufacturers: Saint Gobain, Autodesk, Asian Paints, Trimble
Clients: Suresh and Arpita
Engineering: Raghavendra (ALONUM Design
Landscape: Green Leaf Landscape
Fabricator: Fabtech

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10785 articles)


居住建筑 (3288 articles)


住宅 (2717 articles)


印度 (155 articles)


2019 (393 articles)


低碳钢 (4 articles)


混凝土 (2539 articles)


玻璃 (1813 articles)


不锈钢 (133 articles)