网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
六块三角形混凝土板,不仅遮挡烈日还能给自然留下空间第1张图片


由六个三角形水泥块构成的办公空间
Vo Trong Nghia Architects connects six triangular pavilions to create zigzag office

由专筑网邵红佳,小R编译

Vo Trong Nghia建筑师事务所为越南电信集团Viettel,设计了一座办公建筑,建筑底部的盒子连接了顶部的六个三角形混凝土。

坐落在胡志明市Vo Trong Nghia建筑事务所,将具有V形截面的大型混凝土设计成了锯齿形的形状。混凝土板在办公楼层连接起来。

这座建筑的设计目的是用一堵高墙阻挡附近的城市视线和过于强烈的日照,同时开口处有屋顶露台,面向邻近的湖和北面的绿地。

Vo Trong Nghia Architects has completed a series of six triangular concrete pavilions connected by a low block of office spaces for Vietnamese telecommunications group Viettel.
Ho-Chi Minh City-based Vo Trong Nghia Architects arranged the large concrete pavilions, which have V-shaped sections, in to a zigzag formation. The tall concrete slabs are connected by a single-storey office block.
The building has been designed to present a high wall to the nearby city and the southern sun, but open out with planted roof terraces to an adjacent lake and green spaces to the north.

六块三角形混凝土板,不仅遮挡烈日还能给自然留下空间第2张图片


“墙面创造出了开敞的轮廓,将自然填在其中。”建筑师解释说,“可以让人们在其中感受到轻松,并且更能集中注意力。”

“高V型墙用来遮挡残酷的日照,立面给人留下让人难忘的印象。”

"The walls create an open book shape, filled with nature," explained Vo Trong Nghia Architects, "allowing people to relax and concentrate".
"The high V-shaped walls are designed to cut out harsh sunlight, as well as present a strong, impressive facade to visitors."

六块三角形混凝土板,不仅遮挡烈日还能给自然留下空间第3张图片


建筑距离越南首都河内20公里,位于Viettel学术教育中心的边缘,该中心也由Vo Trong Nghia事务所设计。

建筑包含有培训公司新工程人员的设施。

Located 20 miles from from Hanoi in the Thạch Thất district , the new complex sits at the edge of the Viettel Academy Educational Centre, which was also designed by Vo Trong Nghia Architects.
The building houses facilities to train the company's new engineers.

六块三角形混凝土板,不仅遮挡烈日还能给自然留下空间第4张图片


建筑远离城市,构成被绿色景观包围的“训练营”,以及一个可举行室外会议的空间。

Vo Trong Nghia建筑事务所的设计目标是将室内空间直接连接到室外,玻璃会议室在混凝土高墙之间。

这些混凝土块创造了阴影,天光照亮了内部庭院,北面明亮的外部露台上面种满了树。

The spaces are designed to be a retreat from the cities that many employees will be used to, providing a space for off-site meetings and "boot camps" surrounded by green landscape.
Vo Trong Nghia Architects' design aims to relate interior spaces directly to the exterior, with glazed meeting rooms accessed via gaps created between the high concrete walls.
These concrete slabs create sheltered, sky-lit internal courtyards or bright, north-facing external terraces potted with trees.

六块三角形混凝土板,不仅遮挡烈日还能给自然留下空间第5张图片


V型墙上有特定大小的小方块开口,使得少量直射光线进入花园中,除此之外,南立面还能够控制进入屋顶花园和中央展馆双层大厅的光照。

在高高的混凝土墙下,底层建筑连接着其他组成部分,每个展馆相互穿插,并设置有通往上面花园的通道。

Patterns of small square openings in these V-shaped walls allow some direct sunlight onto the garden terraces, and slices out of their points - which face directly south – allow a controlled amount of light onto roof gardens and into the double-height lobby of the central pavilion.
Beneath the high concrete walls is a low-level block connecting each distinct form, weaving between each pavilion and providing access up to the gardens above.

六块三角形混凝土板,不仅遮挡烈日还能给自然留下空间第6张图片


六块三角形混凝土板,不仅遮挡烈日还能给自然留下空间第7张图片


在南面,低矮的体块前面是一个由混凝土柱遮蔽的拱廊。在北面,人们在会议室可以俯瞰湖面,另外还有通高玻璃和大型会议桌,镜面反射了建筑的自身形态。

不同楼层的露台中间通过楼梯连接,人们在最高的露台可以俯瞰湖泊和阶梯式空间。

To the south, this low block is fronted with an arcade shaded by concrete columns, and to the north the meeting rooms themselves overlook the lake with full-height glazing, with large meeting tables mirroring the shape of the building itself.
Stairs provide access to between the different levels of terrace, the highest being  with those overlooking the lake featuring a stepped profile.

六块三角形混凝土板,不仅遮挡烈日还能给自然留下空间第8张图片


Vo Trong Nghia建筑事务所在2006年成立,建筑师将自然作为设计的重要因素,最近的作品Ha住宅的生活空间连接着花园和露台,还有位于河内附近的夯土屋,屋顶种植着果树。

摄影:Vo Trong Nghia Architects / Hiroyuki Oki

Vo Trong Nghia established his studio in 2006. It frequently pushes nature to the forefront of its schemes, with the recent Ha House featuring living spaces linked by garden terraces, and a rammed earth house close to Hanoi designed with a roof covered in fruit trees.
Photography is by Vo Trong Nghia Architects / Hiroyuki Oki

六块三角形混凝土板,不仅遮挡烈日还能给自然留下空间第9张图片


六块三角形混凝土板,不仅遮挡烈日还能给自然留下空间第10张图片


六块三角形混凝土板,不仅遮挡烈日还能给自然留下空间第11张图片


六块三角形混凝土板,不仅遮挡烈日还能给自然留下空间第12张图片


六块三角形混凝土板,不仅遮挡烈日还能给自然留下空间第13张图片


六块三角形混凝土板,不仅遮挡烈日还能给自然留下空间第14张图片


六块三角形混凝土板,不仅遮挡烈日还能给自然留下空间第15张图片


六块三角形混凝土板,不仅遮挡烈日还能给自然留下空间第16张图片


六块三角形混凝土板,不仅遮挡烈日还能给自然留下空间第17张图片


六块三角形混凝土板,不仅遮挡烈日还能给自然留下空间第18张图片


项目信息:
建筑团队:VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects)
首席设计师:Vo Trong Nghia
设计团队:Marek Obtulovic, Nguyen Van Thu
监督:Nguyen Hoang Son, Doan Huu Chinh
客户:Viettel Corporation
承包商:Delta Corp

Project credits:
Architect firm: VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects)
Principal architect: Vo Trong Nghia
Design team: Marek Obtulovic, Nguyen Van Thu
Supervision: Nguyen Hoang Son, Doan Huu Chinh
Client: Viettel Corporation
Contractor: Delta Corp

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10843 articles)


办公建筑 (599 articles)


办公楼 (278 articles)


越南 (125 articles)


胡志明 (12 articles)


Vo Trong Nghia Architects (12 articles)


混凝土 (2542 articles)


三角形 (19 articles)