网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
悬挂在悬崖的广角住宅,像极了流水别墅第1张图片


加拿大Le Nid住宅
Residence Le Nid / Anne Carrier Architecture

由专筑网王沛儒,李韧编译

来自建筑事务所的描述。建筑位于Cap-aux-Corbeaux高地上,这个地方因经典小说“Menaud maitre-draveur”而闻名。建筑位于宽阔的私人车道上,因此,靠近道路的体量较为封闭,这是为了保护生活空间的隐私,它们面对着让人叹为观止的壮丽景观。

Text description provided by the architects. This second home is perched on high ground in Cap-aux-Corbeaux, a place made famous by the classic novel Menaud, maitre-draveur. The house is located on a shared private drive; accordingly, the more opaque secondary volumes by the roadside are oriented to protect the privacy of the living spaces, which face breathtaking views of the majestic landscape.

悬挂在悬崖的广角住宅,像极了流水别墅第2张图片


进入场地后,这座建筑几乎不怎么容易被发现,所有成熟的植被都得到了保护,木质外观的颜色与附近树木树皮的颜色融为一体。住宅巧妙地坐落在入口道路下方的狭窄悬崖上,让人有一种不可接近的错觉,就像树上的鸟巢一样。通过建筑的大型开口,使用者可以看到外部的景观,通过玻璃栏杆人行通道,使用者可以来到主卧,这是住宅与田园环境的第一次接触。

On entering the site, the building is barely noticeable: all mature vegetation was preserved, and the colour of the wooden exterior blends into the colour of the bark on the nearby trees. The house sits delicately on a narrow escarpment located below the access road, creating the illusion of inaccessibility, like a bird’s nest in a tree. A large opening in the building reveals a superb view of the Massif de la Petite-Rivière-St-François through the glass railing of the walkway leading to the master bedroom and covered porch. This is the first contact the house enables with its bucolic surroundings.

悬挂在悬崖的广角住宅,像极了流水别墅第3张图片


连接着建筑的桥体似乎在邀请使用者来到百年老松树树冠下的景观丛中。这条由雪松制成的走道穿过住宅主体通向壮观的瞭望台。在到达主入口之前,使用者就已经不可抗拒地被全景所吸引。建筑的积极影响在这里显而易见,人们的流线得以自然地排布,同时也不遮挡住宅主人的视线。

A bridge attached to the house invites us to enter the landscape under a canopy of hundred-year-old pines. This walkway, made of cedar, crosses the main volume toward a spectacular lookout. Before they even reach the main entrance, visitors are irresistibly drawn to the panoramic view. The positive impact of architecture is evident here, as it shapes guests’ path and allows the owners to see who has arrived.

悬挂在悬崖的广角住宅,像极了流水别墅第4张图片


主入口位于东北方,通向第二个体量,主要的交通区域、公用设施和存储空间都位于此。进入门厅后,使用者可以直接进入主客厅,这是一个抽象的体量,似乎漂浮在下部空间之上。

The main entrance, on the northeast side, leads into the secondary volumes. Main traffic areas, utilities and storage are found in this part of the house. Upon entering the foyer, visitors have direct access to the main living area, an abstract volume that seems to float above the lower level and adjoining spaces.

悬挂在悬崖的广角住宅,像极了流水别墅第5张图片


起居空间的玻璃墙为河流与景观构成了观景框架,使用者可以看到一副极美的山水画,侧凸窗与主要视角的景观形成互补,通过这里可以看到东南方向的美景和Baie-Saint-Paul镇西北的乡村风光。这个部分由淡雪松建造而成,门廊灰空间也是采用这种材料,起居室拥有环绕四周的大窗户,在任何季节,室内都有着充足的自然光线。

The living space’s glass wall provides a picturesque frame for the river, the Massif de la Petite-Rivière-St-François and Baie-Saint-Paul. Resembling a triptych painting, the lateral bay windows complement the composition of the main view, allowing glimpses of the tip of Ile- aux-Coudres to the southeast, and of the countryside northwest of the town of Baie-Saint-Paul. This volume, finished in pale cedar – including the covered porch – boasts large windows around its entire perimeter, for controlled but constant natural light throughout the day, in every season.

悬挂在悬崖的广角住宅,像极了流水别墅第6张图片


悬挂在悬崖的广角住宅,像极了流水别墅第7张图片


悬挂在悬崖的广角住宅,像极了流水别墅第8张图片


在起居室的西面,使用者可以通过玻璃走道进入主卧室,这保护了卧室隐私的同时还可以使充足的自然光进入住宅的核心。花园楼层阳光充足,这里包括客房、次要起居区和能够俯瞰河口和Baie-Saint-Paul的平台。

To the west of the living area, the master bedroom is accessed via the glassed-in walkway, which protects the privacy of the bedroom while admitting plenty of natural light into the heart of the home. The sunny spaces on the garden level include guest rooms, a secondary living area and access to a deck overlooking the estuary and Baie-Saint-Paul.

悬挂在悬崖的广角住宅,像极了流水别墅第9张图片


悬挂在悬崖的广角住宅,像极了流水别墅第10张图片


最初的住宅设计意图是,使用者可以生活在一个随着季节、天气和一天中的时间不断变化的艺术作品中,在六月灿烂的阳光下或九月闪烁的极光下生活,这是一种让人快乐的感受。使用者认为,魔术真实存在。

The original intention was to shape the site so that users would be living inside an artwork that would constantly change with the seasons, weather and time of day – a source of pleasure under the radiant June sun, or the shimmering auroras of September. According to the owners, the magic is real.

悬挂在悬崖的广角住宅,像极了流水别墅第11张图片


材料及建造系统

建筑坐落在山坡上,面积约240平方米。这个地区的土壤不稳定,地震常发。木材有几种不同的形状,即一个类似气球的框架和横梁体块,水平安装的深色云杉壁板,这与场地的分层相协调,支撑着整体结构,一个白色的雪松体块悬挂在场地上方。覆盖面板交替出现,侧板使其既能作为栏杆又能成为隔断。

Materials and construction systems
The house, which has 240m2 of living space, is perched on a mountainside. The soil is unstable, and the area is seismically active. Wood is used in several forms. A balloon-frame and crossbeam volume, with dark, horizontally installed spruce siding – harmonizing with the site’s stratification – supports the Nest, a pale-cedar volume suspended above the site. The siding alternates between full and gapped coverage, making it functional both as a railing and a screen.

悬挂在悬崖的广角住宅,像极了流水别墅第12张图片


住宅的四面完全开放,没有明显的垂直支撑体系,屋顶似乎悬挂在它所覆盖的体量之上。内部和外部空间并列叠加,没有展现任何关于双悬臂和加热体系的技术部件。

Fully open on four sides, with no visible vertical support, the Nest’s roof seems to hang above the volume it covers. The interior and exterior spaces are juxtaposed and superimposed, leaving no hints as to the technical challenges posed by the double cantilevers and heated sections.

悬挂在悬崖的广角住宅,像极了流水别墅第13张图片


该项目有着细致的施工细部和整体施工质量。这样做不仅为了隔热,还能使结构元素、机电系统与地板、屋顶等建筑构件完美结合在一起。

Special attention was given to fine construction details and to overall construction quality. The result is the perfect integration of insulation, structural elements and mechanical-electrical systems with the architectural components of the floors and roofs.

悬挂在悬崖的广角住宅,像极了流水别墅第14张图片


悬挂在悬崖的广角住宅,像极了流水别墅第15张图片


悬挂在悬崖的广角住宅,像极了流水别墅第16张图片


悬挂在悬崖的广角住宅,像极了流水别墅第17张图片


悬挂在悬崖的广角住宅,像极了流水别墅第18张图片


建筑设计:Anne Carrier architecture
地点:加拿大
项目类型:室内设计
首席建筑师:Anne Carrier, architecte patron
设计团队成员:Robert Boily, B. Arch. - B. Sc.a, Mathieu St-Amant, architecte
面积:240.0平方米
项目年份:2017年
照片摄影:Maxime Brouillet
制造商:Shalwin

Architects: Anne Carrier architecture
Location: Cap-aux-Corbeaux, Canada
Category: Houses Interiors
Lead Architects : Anne Carrier, architecte patron
Design Team: Robert Boily, B. Arch. - B. Sc.a, Mathieu St-Amant, architecte
Area: 240.0m2
Project Year: 2017
Photographs: Maxime Brouillet
Manufacturers: Shalwin

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

室内 (1856 articles)


居住空间 (672 articles)


住宅 (2634 articles)


加拿大 (301 articles)


2017 (842 articles)


Anne Carrier建筑事务所 (3 articles)


木材 (2641 articles)


玻璃 (1750 articles)