网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
“ 透明胡同3号”/ 北京大观建筑设计
“ Transparent Hutong No.3” / Beijing DAGA Architects

大观建筑再次受北京电视台《暖暖的新家》节目组的邀请, 为新的胡同项目做改造设计。近两年来,大观建筑在胡同旧房改造方面做了很多尝试,在提升业主生活品质的同时,也在局促的小空间获得更丰富独特的空间体验。这种尝试的核心目的是致力于寻找现代与传统的平衡点,它的意义并不仅在当下,更多的是着眼于未来,对于新老结合方式可能性的探索。

DAGA Architects is invited by Beijing TV’s “NuanNuanDeXinJia” program again to redesign the new Hutong project. In the past two years, DAGA Architects has made many attempts in the renovation of old houses in Hutong, aiming in finding a balance between modern and traditional. While improving the life quality of the owners, they can also get more abundant and unique experience in the cramped small space. In addition to present effect, it focuses more on exploration of the possibilities of integration on classic and new styles.

▼ 夜晚鸟瞰 Bird-eye view at night
玻璃盒子与胡同瓦砖的搭配故事第1张图片


▼夜晚的北京东四胡同 Night view of DongSi Hutong
玻璃盒子与胡同瓦砖的搭配故事第2张图片


玻璃盒子与胡同瓦砖的搭配故事第3张图片


▼ 轴测图 Isometric drawing
玻璃盒子与胡同瓦砖的搭配故事第4张图片


▼ 玻璃盒子和周围的老房子 Glass house and the surrounding houses

玻璃盒子与胡同瓦砖的搭配故事第5张图片


玻璃盒子与胡同瓦砖的搭配故事第6张图片


玻璃盒子与胡同瓦砖的搭配故事第7张图片


本次改造项目位于东城区东四北大街的一胡同内。 胡同改造的首要问题是解决多人居住的狭小空间内的私密性问题,这其实是老建筑面对全新的生活方式所产生的不适应性问题。改造的第一步需要对原有空间进行重新梳理,重新组织公共空间与私密空间的序列关系。其次要解决的问题是卫生间的问题,老北京胡同的卫生间多为公共卫生间,这一点对于现如今的生活方式而言显然是十分不便的。

The renovation project is located in the Hutong of Dongsi North Street in Dongcheng District. The primary problem of the transformation is to leave privacy in the narrow space where many people lives. In fact, this is the inadaptability to the new life demands which was caused by the old buildings. The first step of the transformation is to rearrange the original space and organize the sequence relationships between both public and private spaces. However, the ancient Beijing Hutong mostly are adopted by public toilets, which are obviously inconvenient for peoples today. Therefore, the second step in the transformation is to solve the problems of public toilets.

▼上人玻璃平台 Climbable Glass rooftop platform
玻璃盒子与胡同瓦砖的搭配故事第8张图片


玻璃盒子与胡同瓦砖的搭配故事第9张图片


我们将“玻璃盒子”的概念植入老建筑内,通透的玻璃幕墙能保证住宅全天候的充足采光,这不仅大大提升小空间的采光效率,还能够最大程度的削弱小空间带来的压抑感。同时,大面积的落地窗能够最大程度的发挥古城胡同建筑作为景观的价值感。玻璃盒子的引入,打破了封闭隔阂的同时将给不同属性的空间带来更多的可能性。从材质属性上来看,光滑剔透的玻璃盒子与古老厚重的青砖灰瓦形成强烈的新老对比,从而隐喻了历史与现代的冲突与共生。

The concept of “glass boxes” is embedded in the old buildings, the transparent glass curtain walls ensure adequate lighting throughout the day, therefore lighting efficiency of small space is greatly improved. At the same time, large windows can maximize the landscape value of the ancient Hutong buildings. The using of glass box will break the barrier and bring more possibilities to different attributes of spaces. Base on the characteristics of the glass, the box forms a strong contrast with the old bricks, thus metaphorizing the conflict and symbiosis between the historical and modern era.

玻璃盒子与胡同瓦砖的搭配故事第10张图片


玻璃盒子与胡同瓦砖的搭配故事第11张图片


业主曹女士与她的老公,女儿以及他们的猫居住在胡同中深处,只有25平米的房间供他们打理日常的起居生活,工作学习和休闲娱乐。通过巧妙的设计手法我们要在小户型里打造出业主家的采光问题,独立卫生间与互动公共空间。满足小三口的居住需求,为老房子注入新的能量与生活方式。

踏进房子面对的就是就客厅与厨房的空间结合,大面积的白色空间使得整个空间宽阔明亮,轻盈整洁。厨房与客厅利用定做的内置存储架子把两个空间融入在一起,并充分做出了内置存储空间,为此创造了简洁的线条并完美的隐藏了生活中不可少的物品如洗衣机与油烟机等大型家具。存储架子置放在房间的一侧,并充分让出空旷的中庭为住户的公共区域,白色与自然光的结合让整个空间显得更加明亮与温馨。

The owner of the house, Mrs. Cao, lives the end of Hutong with her husband, daughter and their cat. Only 25 square meters of spaces are available for their daily living, work, study and entertainment. Through ingenious design techniques, we need to solve the problems of lighting, independent toilets and interactive public area in small space. While meeting the living needs of this three-member family, we inject new energy and lifestyles into the old house.
While stepping into the house, the first thing we saw is the combination area of both living room and the kitchen , by using white as our majority colour of the area , it makes the whole space indeed more spacious, bright and tidy. Customized built-in storage shelves integrate the two spaces and make full use of the built-in storage space. Simple lines perfectly hide the essential appliances in life, such as washing machines, lampblack machines and other large furniture. Storage shelves are placed on one side of the room and allow the open atrium to be the public area of the household. The combination of white and natural light makes the whole space brighter and warmer.

▼公共区域,客厅/厨房 The commune area, living/kitchen
玻璃盒子与胡同瓦砖的搭配故事第12张图片


▼厨房和主卧区域 Kitchen and master bedroom area

玻璃盒子与胡同瓦砖的搭配故事第13张图片


玻璃盒子与胡同瓦砖的搭配故事第14张图片


玻璃盒子与胡同瓦砖的搭配故事第15张图片


主卧区域将把白的元素持续下去,为了确保隐私,我们安置了滑轮轨道将白色布帘成为了主卧与其他区域的分界线,主卧区在布帘与暖色床边灯的衬托下显得轻盈与温馨,更是将整个空间提升了一些质感与氛围的体量性。

卫生间区域采用了大面积的利用白砖铺贴给一种简洁明亮,以及更现代化的一种设计手法。整齐排列的白砖显得更加沉稳。为了能让业主在家里也能享受spa一样的待遇,我们下挖并砌筑了一个浴缸。卫生间是直通到屋顶的,屋顶上方安置了一个全自动天窗。白天卫生间在白砖的折射光线并且提高明亮度之余却不乏质感,在夜幕降临时刻也可欣赏夜晚的零星。

White is still selected as main color of the master bedroom area, while pulley tracks are installed to separate with other functional spaces and therefore it solved the privacy problem. By using the curtain as an outer shell, the texture of the space and the volume of the atmosphere have been improved.
The bathroom area is paved by white bricks, which indicates concise, bright and modern. The white bricks are neatly arranged to reflect elegance of the design. We have also dug and built a bathtub for the family to experience the spa treatment. The bathroom went straight up to the roof and fully automatic skylight was installed above the roof. The bathroom use to refractive light from white bricks to improve its brightness and texture during the day. When night falls, family members can also enjoy the night scenery.

▼卫生间区域 Bathroom
玻璃盒子与胡同瓦砖的搭配故事第16张图片


简洁细长的楼梯将上下房子的两个空间划分的十分纯粹。精致而不占空间。楼梯的下方是猫咪的小窝,足够让猫咪休息并且不占空间。房子的阁楼是小孩的独立卧房。整个卧房与其他区域一样延续着白色的主导元素。在这里,她将独享自己的小天堂,学习睡觉个不耽误。通过玻璃隔断与天窗,让小孩的卧室整个空间显得更加明亮,又可增加空间的整体性与延伸的效果。白天她将享到第一缕阳光,夜晚星星可伴她入眠。

Simple and slender stairs divide the upper and lower spaces of the house. Below the stairs is a private area for the cat, which is enough for the it to rest and take up no space. The attic of the house is an independent bedroom for children. The whole bedroom is painted in white just like other areas. She will have her own little paradise area for study and sleep. Through glass partitions and skylights, the amount of nature sunlight receives to the children’s bedroom has been improved, the wholeness of space has been extended as well., she will enjoy the first ray of sunshine during the day, while accompanying by stars at night.

▼二层往下俯视卫浴 View from second level towards bathroom
玻璃盒子与胡同瓦砖的搭配故事第17张图片


我们利用玻璃砖将业主户外的地面跟其他的住户们的地面分隔起来,让它有个通往业主家的作用。温暖的灯光透过厚厚的玻璃砖,光晕能更开阔的发散出来,在夜幕的降临下提升了整个空间的氛围以及趣味感。

在如此拥有历史性的传统建筑下,我们加建了可爬上的屋顶作为设计的主要特点,钢结构的架子延伸出来并可作为平时晒衣服晾衣架,需要去二层屋顶露台时可将梯子放下来,可作为住户休闲娱乐的另一个空间。 激进感强烈得玻璃盒子与着拥有百年历史沉淀的胡同瓦砖的搭配形成了鲜明的对比。 不但能保证住户直接感受到全天充足的阳光,也会大大减少视觉上体积的重量性。

For the courtyard, the combination of glass bricks and the old traditional bricks has been used to separate the owner’s house with the neighborhood houses. While the lights glow warmly through thick glass bricks, the it gave a halo effect which can be seen clearly when night falls. Therefore the atmosphere of the entire space is greatly enhanced.
By in contrast with the traditional historical houses, climbable roof is added to indicates the new forms of design features. Steel frame ladder structures can be used as a drying rack, the ladder can be lowered to create a platform to go up to the roof top, which also provides a space for leisure and entertainment. The radical glass box contrasts sharply with the Hutong, which distinguish the old and new design structures clearly.

▼ 平面图 Floor plans
玻璃盒子与胡同瓦砖的搭配故事第18张图片


玻璃盒子与胡同瓦砖的搭配故事第19张图片


▼ 立面图 Elevations

玻璃盒子与胡同瓦砖的搭配故事第20张图片


玻璃盒子与胡同瓦砖的搭配故事第21张图片


项目名称:透明胡同3号
设计公司:DAGA Architects大观建筑设计
设计团队:申江海、李绍懿、王晓涵、尹爱黎
软装设计:余小雨、方婷萩、马炜煊
项目类型:建筑和室内设计
建筑面积:20㎡
设计时间:2019年2月
建造时间:2019年2月-3月
摄影师:五透

Project Information
Project name: Transparent Hutong No.3
Design company: DAGA Architects
Design team: Shen Jianghai, Li Shaoyi, Wang Xiaohan, Yin Aili
Soft loading design: Yu Xiaoyu, Fang Tingqiu, Ma Weixuan
Project type: Architectural&Interior design
Covered area: 20㎡
Date of design: February, 2019
Date of construction: February-March, 2019
Photographer: Wu Tou


来源:本文由DAGA Architects大观建筑设计提供稿件,所有著作权归属DAGA Architects大观建筑设计所有。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10651 articles)


居住建筑 (3250 articles)


住宅 (2673 articles)


改造项目 (97 articles)


中国 (1479 articles)


北京 (554 articles)


2019 (331 articles)


大观DAGA建筑设计事务所 (3 articles)


玻璃 (1780 articles)


砖材 (70 articles)