网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
旅人的巢穴丨Stovnertårnet廊道第1张图片

Stovnertårnet by LINK Landskap

由专筑网胡婧宜,李韧编译

Stovnertårnet廊道是Groruddalen项目的一部分,该项目是Stovner区和奥斯陆城市环境署合作开发。Groruddalen项目旨在改善公共服务和当地环境,让居民在经济上更加独立,并更积极地参与社区活动。Stovner区也所属Groruddalen区域,坐落在奥斯陆东北部,有约13.8万人口。它是挪威人口多样性最高的地区,有来自140多个国家的居民。Stovner区和奥斯陆城市环境署想要建造一座高塔,从塔上可以看到奥斯陆海湾的水平线。该设计较为大众化,并使Stovner地区具有与众不同的吸引力。

LINK Arkitektur Landskap: Stovnertårnet is as a part of the Groruddalen project, built in collaboration with the district of Stovner and the Municipality of Oslo’s Agency for Urban Environment. The Groruddalen project, aims to improve services and local environments with the goal that residents will become more economically independent and participate more actively in their community. Stovner, is one of four districts in Groruddalen, located northeast of Oslo and has a population of about 138,000 people. It is Norway’s most diverse area, with inhabitants with backgrounds from over 140 countries. District of Stovner and the Municipality of Oslo’s Agency for Urban Environment wanted a tower, so high that you could see the Oslofjord in the horizon. It should be universally designed and provide Stovner with an attraction out of the ordinary.

旅人的巢穴丨Stovnertårnet廊道第2张图片

旅人的巢穴丨Stovnertårnet廊道第3张图片

设计的结果不同凡响。Stovnertårnet廊道在自然景观中结合了现代建筑,并吸引人们来体验户外生活。这是高达15米、长达260米的圆形走道。这座塔位于Fossumberget的历史街区内,距离奥斯陆市中心30分钟车程。廊道位于Fossumberget附近,也是Stovner市区活动花园的转换中心,同时还属于当地徒步旅行路线。

The result is an experience out of the ordinary. Stovnertårnet sets modern architecture in a natural landscape and is an invitation to experience urban outdoor life. Stovnertårnet, is a 260-meter long circular walkway, rising to 15 meters above the ground. The tower is located on historical grounds at Fossumberget, at Stovner, 30 minutes from Oslo’s city center. Stovnertårnet is a part of a larger transformation centered around Stovner city center area a part of the activity park: ‘Jesperudjordet for alle’, and are an integrated part of the local hiking trails in the area around Fossumberget.

旅人的巢穴丨Stovnertårnet廊道第4张图片

在最初设计时,设计师想到要设计的是具有漂浮感的廊道,而不是传统的塔楼。因此,Stovnertårnet廊道的理念受到空中飞鸟的启发。你会发现自己正穿过树梢,俯瞰着树木和山丘,远方便是奥斯陆峡湾。另外,设计师受到当地树木的影响,因此使用了大量的木材。

When the project landed at the drawing table at Link Landskap, the idea of designing a floating corridor rather than a traditional tower building appeared. Stovnertårnet was inspired by a bird’s flight in the air; You’ll find yourself walking through the treetops, with views overlooking the trees and hills of the Grorud Valley, all the way to the Oslo Fjord. Inspired by the beautiful trees at Fossumberget, wood material is used in the construction and thematic in the birds’ nests.

旅人的巢穴丨Stovnertårnet廊道第5张图片

旅人的巢穴丨Stovnertårnet廊道第6张图片

可行性是项目的重要因素,设计师不希望建筑的使用有所限制,因此,专为这条走道设置了无障碍通道,同时结合有1.30米高的栏杆,其标志系统既可读也可触摸识别。这些设计既提供了真正的安全性,也保障了所有人的安全、愉快的体验。

Accessibility has been an important part of the project, where the goal is that the tower should be accessible to all, regardless of the level of functioning and background. The walkway is accessible for disabled visitors and secured with tall railings a height of 1.30 meters. Information is marked with both tactile and readable writing. The universal design provides both a real safety and ensuring a safe and enjoyable experience for all.

旅人的巢穴丨Stovnertårnet廊道第7张图片

承重木柱如树的枝干,在地形中的放置较为谨慎,设计师将其与现有的树木和植被相结合,确保对该地区的影响最少。在通往山顶的路上设计了几个平台,寓意为鸟类的巢穴,这些平台可以容纳多人欣赏或休息,甚至还配备有可供坐卧的装置。另外,为了增强人们的体验感,设计师通过此项目让人们更加了解该地区的历史和奥斯陆从冰河时代至今的发展历程。

The load-bearing wooden columns, reminiscent of trees and branches, are placed as carefully as possible in the terrain, integrating with the existing trees and vegetation, ensuring the least possible intrusion on the site. On the way to the top there is several platous, representing birds nests. The platous allow room for one or more people to sit together, relax and enjoy the view and are furnished with custom lying and sitting elements. As part of the experience in the tower, there has been established a project to promote learning about the area’s local history and the development of Oslo from ice age, to today.

旅人的巢穴丨Stovnertårnet廊道第8张图片

夜晚降临的时候,Stovnertårnet廊道以灯光来显示其交织的路径,引人入胜。照明系统照亮了周围的区域,增加了安全性,并使人们全年都可进入这座建筑。

In the evening Stovnertårnet comes alive with a captivating light display that serves to emphasize its interweaving paths. The lighting also illuminates the surrounding area, increasing the feeling of safety, and making the tower accessible all year round.

旅人的巢穴丨Stovnertårnet廊道第9张图片

旅人的巢穴丨Stovnertårnet廊道第10张图片

旅人的巢穴丨Stovnertårnet廊道第11张图片

旅人的巢穴丨Stovnertårnet廊道第12张图片

旅人的巢穴丨Stovnertårnet廊道第13张图片

旅人的巢穴丨Stovnertårnet廊道第14张图片

设计方:LINK Arkitektur Landskap
设计方分工:建筑设计
其他设计参与方:工程与灯光设计
项目位置:挪威,奥斯陆
设计时间:2014-2017年
建设时间:2017年
项目面积:2000平米
项目经费:24,000,000挪威克朗
摄影:Jiri Havran
城市设备制造商:ÅF lightning/Aanesland Fabrikker AS

Short office name: LINK Arkitektur Landskap
Role of your office in the project: Architects
Website: https://linkarkitektur.com/Prosjekter/Destinasjon-Stovnertaarnet
Other designers involved in the design of landscape (architects and landscape architects):
Engineers and lighting designers.
Project location: Tokeruddalen 105, Stovner. Oslo, Norway.
Design year: 2014-2017
Year Built: 2017
Area: 2 000 m2
Budget: NOK 24 million
Image credits: Jiri Havran
Manufacturer of urban equipment: ÅF lightning/Aanesland Fabrikker AS

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9601 articles)


园林建筑 (31 articles)


廊道 (4 articles)


挪威 (131 articles)


奥斯陆 (20 articles)


2017 (768 articles)


木材 (2385 articles)