网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
盒里盒外:Atelier Peter Fong第1张图片

盒里盒外:Atelier Peter Fong第2张图片

盒里盒外:Atelier Peter Fong第3张图片
改造前

In and between boxes: Atelier Peter Fong

在广州天河区的一个老住宅楼下,芝作室将空置的城市边角改头换面成为Atelier Peter Fong: 一个工作室与咖啡馆。一系列的白色体块将原本凌乱的场地净化,创造出引人驻足的宁静空间。

Located in a residential neighborhood next to the Tianhe district in central Guangzhou, Atelier Peter Fong by Lukstudio revives an empty corner lot into both an office and a cafe. Through a series of clean white volumes, the design purifies the existing chaotic site to create a calm yet inviting atmosphere.

盒里盒外:Atelier Peter Fong第4张图片

盒里盒外:Atelier Peter Fong第5张图片

盒里盒外:Atelier Peter Fong第6张图片

在建筑外部,漂浮的轻盈铝板将白色体块归于其下,又像一条线划出新旧的交界。三个并列的白色盒子由内穿出,构成统一的外立面。而盒子间留出的‘之间地带’如同城市街巷的延续,吸引着过路行人。每一个白色盒子都包含着不同的功能:咖啡厅,“头脑风暴”区,会议室和休闲区。盒子“之间”以暖灰色调处理,顶部呈现原有结构,与纯白的盒子形成对比。

From the outside, a floating aluminum canopy connects the volumes together, while delineating between the old and the new. Three boxes stick out from the interior, composing a coherent façade while creating areas in-between like urban alleys that draw people in from the street. Each box contains a distinct program; café, brainstorming area, meeting room and a break-out lounge. In contrast to the pristine forms, the voids are painted gray and left with the original structural ceiling.

盒里盒外:Atelier Peter Fong第7张图片

盒里盒外:Atelier Peter Fong第8张图片

根据对功能需求和周边环境的细致推敲,芝作室在体块里外“雕刻”出不同的开口与凹凸。大的开口将咖啡厅里外贯通,并将窗外绿景框出。在室内,局部挖空的天花板与木饰面壁龛营造出亲近舒适的气氛。同样的手法也应用于办公空间入口,三角形门厅的底部留空而成一个静谧的禅意山水,它不但是内部办公的景观焦点,也在视觉上将室内外空间连接。

Following a process of meticulous spatial carving, openings and niches are shaped within the volumes. Large cut-outs connect the café to the exterior and frame the surrounding greenery. On the inside, white ceiling pockets and wooden niches create a sense of intimacy. The office entry is also carved at its edge to feature a peaceful Zen garden, which becomes a focal point and visually connects the different parts of the office together.

盒里盒外:Atelier Peter Fong第9张图片

盒里盒外:Atelier Peter Fong第10张图片

盒里盒外:Atelier Peter Fong第11张图片

盒里盒外:Atelier Peter Fong第12张图片

材质的运用进一步定义空间。平滑的白色墙壁与水磨石地板占据了主要的公共空间,如同画布捕获着光与影;半透明墙面在公共咖啡馆与工作场所间造成微妙联系;更私密的区域多选用自然原材,例如“头脑风暴”区的连续木材表面以及休息区中的砖石墙面。

The selection of materials further enhances the pure definition of the spaces. Smooth surfaces such as white walls and terrazzo flooring dominate the main space, serving as a canvas to capture light and shadow. The brainstorming box is lined with polycarbonate panels that form a subtle visual connection between the café and the workplace.  Intimate areas are characterized by organic elements; such as continuous timber panels in the brainstorming zone and remnants of an existing brick wall in the lounge.

盒里盒外:Atelier Peter Fong第13张图片

盒里盒外:Atelier Peter Fong第14张图片

通过咖啡文化与联合办公相结合的模式,Atelier Peter Fong将一个现代概念的社交模式融入到寻常邻里中。一个被遗忘的城市边角通过设计成为社交热点,这脱胎换骨的转变诠释了建筑的介入可以如何为城市注入新活力,激活社区再发展。 

Combining artisanal café culture with a collaborative co-working space, Atelier Peter Fong adapts a contemporary social model to a local Chinese neighborhood. The complete transformation of a forgotten site into a destination demonstrates how architectural interventions can activate the streetscape and enhance nearby communities.

盒里盒外:Atelier Peter Fong第15张图片

盒里盒外:Atelier Peter Fong第16张图片

盒里盒外:Atelier Peter Fong第17张图片
改造前 室内

盒里盒外:Atelier Peter Fong第18张图片
改造前 西立面

盒里盒外:Atelier Peter Fong第19张图片

盒里盒外:Atelier Peter Fong第20张图片
方案图

盒里盒外:Atelier Peter Fong第21张图片
方案图

盒里盒外:Atelier Peter Fong第22张图片
方案图

盒里盒外:Atelier Peter Fong第23张图片
方案图

盒里盒外:Atelier Peter Fong第24张图片
方案图

盒里盒外:Atelier Peter Fong第25张图片
平面图

盒里盒外:Atelier Peter Fong第26张图片
立面图

建筑与室内设计团队:Lukstudio芝作室 (lukstudiodesign.com)
项目团队:陆颕芝, Alba Beroiz Blazquez,区智维,蔡金红,黄珊芸
平面设计:Evelyn Chiu
家具:Emeco, Hay, Muuto, Paustian, Peixin
灯具:Bentu, Flos, Tons
室内面积:250 平方米
地点:广州天河区华康街42号
设计期: 2015年7月-11月
施工期:2016年2月-9月
摄影:Dirk Weiblen

Architecture and Interior Design: LUKSTUDIO (lukstudiodesign.com)
Design team: Christina Luk, Alba Beroiz Blazquez, Ray Ou, Jin Hong Cai, Shanyun Huang
Graphic design: Evelyn Chiu
Furniture: Emeco, Hay, Muuto, Paustian, Peixin
Lighting: Bentu, Flos, Tons
Net area: 250 sqm
Location: No. 42 Huakang Street, Tianhe District, Guangzhou, China
Design: July – November 2015
Construction: Feb -September 2016
Photography: Dirk Weiblen


来源:本文由Lukstudio芝作室提供稿件,所有著作权归属Lukstudio芝作室所有。


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (7639 articles)


娱乐休闲建筑 (269 articles)


咖啡馆 (55 articles)


办公室 (238 articles)


中国 (966 articles)


广州 (76 articles)


2016 (503 articles)


Lukstudio芝作室 (3 articles)


水磨石 (30 articles)


砖石 (38 articles)