网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
来自日本建筑师Katsutoshi sasaki 的作品,曾经gooood还分享过以下他的有趣设计:i.n.g 同一屋檐下的“两户家人” unou 渐变“大房间” Oshikamo House 模糊空间

Appreciation towards Katsutoshi sasaki for providing the following description:

住宅区

该项目位于日本的普通住宅区。该区域之前是一片森林,几十年前曾无人管辖,最近几年才得到开发。在我看来,这是一次规划未来住宅区发展模式的绝好机会。

住宅区景观—花园

建筑位于转角地带的空地上,面向两条道路。因此,住宅依据特殊的地形进行布局,并且建筑和街道之间留出了一片缓冲区。我未在边缘处设置围栏,但在整个区域内栽种了树木,并让花园朝向街道。为了让花园更加贴近住宅开发之前的森林景观,我在花园周围铺上了从河流中挖掘的石头和曾生长在山上的野生樱桃树,让花园变成了一个小型森林。总平面规划和花园布局留出了住宅用地和开阔的街道。

区域特点

由于住宅位于稍稍向南倾斜的拐角处,因此视线可以越过周围房屋看到远方的天空,并且全天都能受到阳光的洗礼。如此有利的地段条件在住宅区十分少见。因此我将开阔的视野和自然光线沿着道路转移的特点作为该住宅的两个关键因素。

Scenery of a residential area

Location of the project is a residential area which is everywhere in Japan. This area was a forest in the past but it was developed into residential area. In this area that became the deserted scenery about ten several years passed, rebuilding is performed in recent years. I regarded this situation as a good opportunity and suggested the way of the residential area for the future.

Garden as the Scenery of a residential area

There is the site in the corner lot. And it faces two roads. Therefore I located a house in the depths of the site and made buffer space between the house and streets. Furthermore, I did not make the fence at border line of lot and planting trees on the whole site and opened the garden for streets.In the garden design, in order to close to the scenery of the forest before the residential land development, I used river stones and wild cherry blossoms which it was on the mountain just before construction. This project made scenery which a forest come back. Because of site planning andgarden design born margin space for the residential area and make expansive street.

Characteristic of the site

I had a good view of the sky over neighboring houses because the premise was a corner lot as well as a gentle slope toward south. The premise wasalso receiving sunlight all day. This is a fortunate condition rarely found in residential areas, and I thought that the broad view toward the sky andthe sense of transition of the sun along the road of natural light will be a key to build a house here.







设计意图

住宅的平面呈多边形,这种布局是因为:一、屋前花园、小型后花园、洗衣区花园和车库等围绕住宅分布;二、不同时段的太阳光线都应投射到住宅内。六边形结构是根据花园布局并在研究每个房间的光线条件之后设计出来的,是一种类似鸟巢的结构。建筑外围是用水区和卧室,家庭公共空间位于中心,也是通向每个房间的交通枢纽。

Intention of the planning

The plan is a polygon for two reasons. The first reason is that various elements ( family garden and small private garden and laundry garden and approach and parking ) required for the premise are gently separated by the house. The second reason is that transition of the sun is reflected inthe room multilaterally. The number of sides is six, which was decided according to the uses required for the garden and the study of each interiorroom. The outer shape of the hexagon has the same shapes with nesting structures, and the periphery is surrounded by a water section and a bedroom, and a family space is located in the center. The traffic line expands into every room through the family space in the center.









阳光聚宝盆

我在外墙和屋顶之间设置了透明玻璃层,由此可以仰望天际线,同时自然光线可以穿过玻璃层流入整个住宅内部。

“阳光聚宝盆”由一根根垂直的木条制成,反映着自然光线的变化。同时,通过垂直木条反射出的细微的光线变化为居住者带来休闲惬意的感觉,帮助他们从日本快节奏的生活中解放出来。轻描着阳光细微变化的“聚宝盆”在隔离整个住宅内部空间的同时建立了内外部的联系。

The delicate transition of light reservoir

I proposed a plan that we space the roof from the exterior wall to take in the view of the sky and natural light from the whole circumference of thehouse.

A light reservoir made of wooden vertical lattice has been planning as a medium that reflects the transition of natural light. Also, the delicate transition of the sun reflected on the wooden vertical lattice let inhabitants feel the riches and flux of time, and stirs their Japanese sensitivities. The light reservoir coloring the time gently separates the whole space as well as functions as a connection between the insides and outsides of the nested spaces.

























Project detail informationProject name: KORO HOUSELocation: Toyota Aichi JapanSite Area: 225.48m2Built Area: 68.71m2Total Floor Area: 107.34m2Type of Construction: WoodenExterior Materials: wooden boards + oil paint finishInterior Materials: paint finishDesign time:November, 2012 - July, 2013Year of completion :March, 2014Design team: Katsutoshi Sasaki + AssociatesStructure company /  Tatsumi Terado Structural StudioGarden design /  GARDEN WORKS ENZOConstruction company /  Inoue construction Co.,Ltd.Photo / Katsutoshi Sasaki + Associates



















MORE: Katsutoshi sasaki
via:gooood.hk

专筑粮仓——互动式资料分享平台

汇集众多高价值的设计资料,在这里,您可以和千万网友分享自己手中的文档,专筑将同您一起构建全球最大的设计资料库!

粮仓资料2群new:204369168  
专筑粮仓资料2群

学习,交流,群分享定期更新大量资料
【专筑网版权与免责声明】: 本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处,违者将追究其法律责任。
如未标明来源或作者,均来源于互联网,如有侵权,请致电,我们核实后将尽快删除。

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9696 articles)


居住建筑 (2971 articles)


住宅 (2415 articles)


日本 (901 articles)


东京 (243 articles)


2014 (724 articles)


木材 (2408 articles)