网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第1张图片

© C.F. Møller Architects

      丹麦North Zealand区计划于2020年在靠近希勒罗德城的一块区域建立一座面积超过124000平方米,造价38亿丹麦克朗的现代化医院。

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第2张图片

© C.F. Møller Architects

       关于医院的设计构想,建筑师期望创造一个与附近腓特烈堡宫具有同等标志意义的建筑体。医院建筑能与自然环境充分融合,为患者提供一个隐秘的治疗环境,为医生提供一个舒适的工作环境,为居民提供一个绿色的休闲环境。

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第3张图片

© C.F. Møller Architects

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第4张图片

© C.F. Møller Architects

       该建筑呈现有机形态,且平面布局造型柔和,拥有宜人的设计尺度。周边的绿色景观紧紧包裹在建筑周围,建筑的绿色屋顶花园与庭院交织为一体,也为患者提供了舒适的室内外环境。

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第5张图片

© C.F. Møller Architects

       建筑整体造型犹如柔软分叉的曲线,与北方的希勒罗德城,东南方的火车站和新区彼此产生互动关系。

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第6张图片

© C.F. Møller Architects

       此建筑的设计灵感来源于纽约的Green Highline项目。建筑师们创造了一个大型公共花园广场。每一条长廊均可直通医院,让来自四面八方的病人均可以最便捷的方式就诊。同时,病人及陪护家属们还可在治疗期间漫步长廊,欣赏大自然的美景。

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第7张图片

© C.F. Møller Architects

       医院内部统一的中央大厅或内部走廊形成了治疗楼层的焦点——人员相对稀疏的门诊部位于主入口处,主要门诊部位于主入口的下层,创造出更高的隐私度。面积巨大的内部区域被集合为多个功能区块。医院内还设有儿童游乐空间和可以作为文化聚会场所的圆形剧场。

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第8张图片

© C.F. Møller Architects

       整个建筑布局紧凑,物流高效,交通流线距离短,从一定程度上节省了医护员工交通的间,也使得他们有更多时间把注意力重心放在患者身上。整个建筑被大量绿色景观紧紧包裹,种满绿植的屋顶花园与庭院交织为一体,建筑造型现代时尚、线条流畅匀称。设计师期望能创造一个与周围自然、人文环境融为一体的大型建筑,并通过这样的融合为患者、医生,以及当地居民提供一个安全、舒适的治疗、工作环境。

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第9张图片

© C.F. Møller Architects

       病房排布在中央街道的两侧,内部空间宽敞而简洁,选材自然朴实,营造出与外面乡村景色和谐一致的氛围,使患者有宾至如归的感受。

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第10张图片

© C.F. Møller Architects

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第11张图片

© C.F. Møller Architects

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第12张图片

© C.F. Møller Architects

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第13张图片

© C.F. Møller Architects

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第14张图片

© C.F. Møller Architects

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第15张图片

© C.F. Møller Architects

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第16张图片

© C.F. Møller Architects

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第17张图片

© C.F. Møller Architects

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第18张图片

© C.F. Møller Architects

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第19张图片

© C.F. Møller Architects

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第20张图片

© C.F. Møller Architects

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第21张图片

© C.F. Møller Architects

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第22张图片

© C.F. Møller Architects

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第23张图片

© C.F. Møller Architects

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第24张图片

© C.F. Møller Architects

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第25张图片

© C.F. Møller Architects

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第26张图片

© C.F. Møller Architects

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第27张图片

© C.F. Møller Architects

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第28张图片

© C.F. Møller Architects

绿色天堂——丹麦North Zealand区新医院/ C.F. Møller Architects第29张图片

© C.F. Møller Architects


项目信息:
委托方:Copenhagen Region
地点:丹麦希勒罗德城
合作团队:C.F. Møller A/S (architects), Alectia A/S, Rambøll A/S (engineers)
转包顾问:Søren Jensen, Rådgivende Ingeniørfirma A/S (engineers), Cubo Arkitekter A/S (archi-tects), Tredje Natur Aps (landscape architects)
面积:124000平米
时间:2013-2014年
获奖:国际竞赛一等奖


*本文由专筑网编辑刘庆新译自www.archdaily.com,转载请注明出处。*

New North Zealand Hospital / C.F. Møller Architects
The citizens of North Zealand in 2020 have a new and modern hospital at approx. 124,000 m2 to be built in green surroundings close to Hillerød city for the area’s 310,000 citizens, with a budget running to DKK 3.8 billion.
The idea of the new North Zealand hospital has been to create a landmark in line with the nearby Frederiksborg Castle – a hospital where architecture and nature merge and form a safe environment for patients, a super functional and attractive workplace and a green recreational haven for all citizens in the area.
The Hospital grows out of the landscaped woodlands, and consistently brings people close to nature both inside and out, to create a healing architecture focused on the patient. The architectural expression is therefore also based on an organic, soft and humane design. Treatment buildings with courtyards and landscaped gardens form a green base for the slim bed wards that rise above the hospital’s accessible green roofs.
The complex is diminished in scale by dividing the building into two elongated curves that mark the entrances to the city of Hillerød in the north, and to the new railway station and urban development in the southeast, thus forming an overall organization of the wards in a soft sinuous shape.
A public garden promenade, inspired by New York’s green highline, leads into and right through the hospital complex, and makes the building open and democratically accessi-ble to all citizens in the area: You can follow the path up to the roof and enjoy the view, without compromising the privacy of the patient rooms.
Inside, the unifying central lobby, or internal street, forms the focal point of the treatment floors – with the less intensive outpatient units located at the level of the main entrance, while the more intensive treatment units are located one floor below to create a higher degree of privacy. The internal integrates several squares with play spaces for children and an amphitheatre ramp, which can serve as a cultural meeting place or for research and teaching events.
The hospital’s compact layout ensures maximum functionality for the staff, efficient logistics and short working distances. Focusing on efficient flows for employees ensures they have more time for patients and their relatives. The internal layout, with the double-height internal street and spacious vertical connections up to the bed wards above, is logical, clear and concise so that everyone can find their way around and feel safe and welcome.
All one-bed rooms have sweeping views of the countryside right from the beds, and each room focuses on a sense of homeliness with chalorous materials, such as wood, to create an atmosphere more reminiscent of a comfortable hotel room.


Project Credits:
Client: Copenhagen Region
Address: Hillerød, Denmark
Consortium: (Lead consultancy and copyright):
C.F. Møller A/S (architects), Alectia A/S, Rambøll A/S (engineers)
Sub-consultants:
Søren Jensen, Rådgivende Ingeniørfirma A/S (engineers), Cubo Arkitekter A/S (archi-tects), Tredje Natur Aps (landscape architects)
Size: 124,000 m2
Year: 2013-2014
Awards: 1st Prize in international competition (phase I), Finalist (phase II)


*Appreciation towards www.archdaily.comfor providing the project description.*



【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

  • 小雨_cCozm
  • 2018.08.16 16:07
    怎么收藏啊
    • 0
  • pangsea
  • 2014.05.22 23:37
    • 0
  • zhuna
  • 2014.05.13 15:30
    真的是太棒了!!
    • 0
  • thenon
  • 2014.05.13 11:00
    图面效果真好 AI很强大
    • 0
  • 帅克
  • 2014.05.12 12:25
    不懂这么高级的总平图与分析图是如何用PS做的.
    • 0
  • 孙铭浩
  • 2014.05.10 18:31
    • 0
  • xjyxh010
  • 2014.05.06 10:02
    这种分析图用什么做的啊???
    • 0
  • huhuhu
  • 2014.05.01 08:58
    环境很美,视野很好!
    • 0
  • 大伙儿叫我石头
  • 2014.04.30 11:13
    这个是BIG做的那个么?
    • 0
  • 安静哈哈啊
  • 2014.04.29 13:31
    这个真不错
    • 0
  • 丁丁
  • 2014.04.29 10:24
    环境很美,视野很好!
    • 0
  • egtank2007
  • 2014.04.29 10:18
    不错的建筑
    • 0
    没有了...
    评论加载中,请稍后!

    建筑 (10578 articles)


    医疗建筑 (109 articles)


    医院 (35 articles)


    丹麦 (202 articles)


    2013 (513 articles)


    木材 (2667 articles)


    混凝土 (2487 articles)