网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
折纸屋/ TSC Architects第1张图片

© Masato Kawano

       由TSC Architects设计的Origami折纸住宅项目位于日本三重县三面环山的老村庄。很早很早以前房子下面就是圆石砌成的地基,地基是祖父亲手砌的。住宅主人的祖辈曾在这里世代生活。
折纸屋/ TSC Architects第2张图片

© Masato Kawano

       从城市回来的后代年轻夫妻,在祖宅地基上新建了这座如同折纸的住宅,既有现代生活元素,又保留了祖辈记忆。

折纸屋/ TSC Architects第3张图片

© Masato Kawano

       在设计中,设计师们决定保留祖宅地基,在地基的基础上改建了房顶,将房顶建成折纸的形状,看上去,房子和大地融为一体。屋顶从尖端向两边倾斜的三角形状很是奇特,从正面看,像是一个手掌形状;从背面看,又似一座山 。

折纸屋/ TSC Architects第4张图片

© Masato Kawano

       房屋就像一顶大帐篷,庇护着整个家庭。此外,折纸型的屋顶具有多种功能,既遮挡了阳光直射,保证通风,同时营造了半室外的灰色空间。

折纸屋/ TSC Architects第5张图片

© Masato Kawano

建筑布局方面
       客厅和饭厅是住宅的中心,其他房间(厨房、日式起居室、卧室、浴室等)围绕着它布局设计。连接客厅的半户外空间采用了木制的天花板,这个空间也将作为村民集会的社交场所。

折纸屋/ TSC Architects第6张图片

© Masato Kawano

结构方面
       斜屋顶与地面相交,外形上加强了自身的存在感,同时也能抵抗强风和地震,遮风挡雨,也成为结构的一部分。

折纸屋/ TSC Architects第7张图片

© Masato Kawano

环境方面
       该住宅适应四季的变化。冬天,大屋檐能挡住直射的阳光与雨水;夏季,风自南面的窗户吹入室内。设计师期望人在室内能充分感受到自然环境。

折纸屋/ TSC Architects第8张图片

© Masato Kawano

折纸屋/ TSC Architects第9张图片

© Masato Kawano

折纸屋/ TSC Architects第10张图片

© Masato Kawano

折纸屋/ TSC Architects第11张图片

© Masato Kawano

折纸屋/ TSC Architects第12张图片

© Masato Kawano

折纸屋/ TSC Architects第13张图片

© Masato Kawano

折纸屋/ TSC Architects第14张图片

© Masato Kawano

折纸屋/ TSC Architects第15张图片

© Masato Kawano

折纸屋/ TSC Architects第16张图片

© Masato Kawano

折纸屋/ TSC Architects第17张图片

© Masato Kawano

折纸屋/ TSC Architects第18张图片

© Masato Kawano


折纸屋/ TSC Architects第19张图片

平面图

折纸屋/ TSC Architects第20张图片

结构模型

折纸屋/ TSC Architects第21张图片

示意图

折纸屋/ TSC Architects第22张图片

平面图

折纸屋/ TSC Architects第23张图片

剖面图

折纸屋/ TSC Architects第24张图片

示意图

项目信息:
设计事务所:TSC Architects
地点:日本三重县
设计师:Yoshiaki Tanaka
面积:112平米
时间:2013年
摄影师:Masato Kawano
基地面积:251.01平米
建筑面积:146.63平米


*本文由专筑网编辑刘庆新译自www.archdaily.com,转载请注明出处。*

Origami / TSC Architects
From the architect. Site is located in the old village surrounded by mountain, Mie Prefecture Japan. There is a stone wall made with a round stone around this area from old days a lot. There was the stone wall which a grandfather made in the plan place.
What was needed when young husband and wife returned to this ground and began a new life was the residence which matched the present-day life, though memory of the area and the climate was inherited.
Therefore I decided to leave the stone wall of the site and, on the foundation stone, hung the roof which I folded like origami and thought about the earth and the form of the house where I could live all in one body. The roof of the triangle of the sharp slope of the form that I matched both palms of the hand with seeing from the front is good at all with the scenery of the back mountain and is familiar.
The ORIGAMI roof stands from the earth like a tent and creates tolerant space and protects the life of the family. In addition, the ORIGAMI roof has various functions. It controls sunlight and takes in wind and, besides, makes half outdoors space. This house creates new scenery while inheriting the memory of the village.
About PLAN
This house is planned so that the internal space wrapped in the ORIGAMI roof. The architect places the living room and dining room in the center of the house to utilize internal space and locates other rooms (kitchen, Japanese-style room, bedroom, and bathroom) to surround it. The half outside space of a terrace connected from the living room is protected by wood soffit. This space will become the place of the community with the people of the village.
About STRUCTURE
The diagonal roof becomes stronger by contacting with the ground, and it is effective for wind pressure and an earthquake. Not only as a shelter which protects a family from a wind and rain, the diagonal roof functions also as a structure.
About ENVIROMENT
Japanese house have to adapt to change of the four seasons. The firewood stove of the living, anchorage for the family, warms the whole house in winter. The big eaves block the direct rays and protect an outer wall from rain. In the summer, wind comes out of the south window to the north. The architect planned this house to feel environment in the room.


Project Credits:
Architects: TSC Architects
Location: Mie, Japan
Architect In Charge: Yoshiaki Tanaka
Area: 112 sqm
Year: 2013
Photographs: Masato Kawano
Site Area: 251.01 sqm
Total Floor Area: 146.63 sqm


*Appreciation towards www.archdaily.com for providing the project description.*
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

  • 孙铭浩
  • 2014.05.10 18:45
    • 0
  • qingyoucao
  • 2014.05.08 20:06
    小巧精致 感觉很好借鉴的样子~
    • 0
  • huhuhu
  • 2014.05.01 09:21
    环境很美,视野很好!
    • 0
    没有了...
    评论加载中,请稍后!

    建筑 (10711 articles)


    居住建筑 (3265 articles)


    住宅 (2691 articles)


    日本 (938 articles)


    三重县 (6 articles)


    2013 (513 articles)


    木材 (2709 articles)


    钢材 (957 articles)


    混凝土 (2518 articles)