网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
百乐时代广场餐厅/ NC Design & Architecture第1张图片

© Nathaniel McMahon

       时代购物广场位于香港铜锣湾的显著位置,由NCDA设计的百乐潮州餐厅是家庭餐饮集团新开设的。百乐品牌创办于1967年,起源于广东省沿海地区,有着当地闻名的传统潮州菜。为了满足最新一代香港食客不断变化的口味,百乐的使命是利用创新的技术和优质的时令食材为深受欢迎的传统菜肴带来新的元素。作为一种设计策略,NCDA打造了一个6000平方英尺的餐厅,使旧的和新的通过一个综合传统形式和流线型的现代设计进行融合。

百乐时代广场餐厅/ NC Design & Architecture第2张图片

© Nathaniel McMahon

       进入餐厅后,食客们穿过黄铜饰面垂直帘组成的弯曲通道,来到以木材为主材料的餐厅。在入口的两侧,设有两间曲线型的贵宾室,从繁华的购物中心有一个渐进的通道通向主餐厅。通过入口的收缩处理突出主餐厅宽大的体积,进而为顾客在餐厅提供一种静谧的体验。

百乐时代广场餐厅/ NC Design & Architecture第3张图片

© Nathaniel McMahon

       主餐厅的拱形天花板——胡桃木结构参考了1960年香港提倡的一个未来尖端的设计方式。螺纹数控铣削的顶棚结构有20个半拱,进行角度旋转和重复搭建后覆盖整个天花板,形成一个成本低且相对简单的装置,产生一个独特而复杂的吊顶几何形式。当然这种木复合结构也提供了良好的吸声性能,在一个原本嘈杂的空间中有助于降低噪音水平。定制壁灯悬挂在一个原本容易被忽视的位置,经过设计可以进一步凸显结构框架的精致。

百乐时代广场餐厅/ NC Design & Architecture第4张图片

© Nathaniel McMahon

       对于该空间来讲,主餐厅的拱形结构带来的通风问题至关重要,同时设计师在设计中关注细节和材料的处理,力图为每一位顾客能提供一个舒适和亲密氛围的就餐环境。例如,定制burgundy皮革长沙发上的水平镜和几何图案的壁纸。此外,定制的橄榄绿色的丝绒椅弯曲腿设计和有回声的拱形天花板,很大程度上打破了空间的大小使人更亲密。

百乐时代广场餐厅/ NC Design & Architecture第5张图片

© Nathaniel McMahon

       在餐厅的后面,盥洗室通过大型中央公水槽分为男厕和女厕。定制背景的男厕和女厕的指示标志安放在每个门的上方,引导顾客到相应的厕所隔间,同时每一个隔间都镶有色彩鲜艳的瓷砖。

百乐时代广场餐厅/ NC Design & Architecture第6张图片

© Nathaniel McMahon

       关于百乐的设计,NCDA试图为避免任何直接联想到中国的传统元素,混合了现代和古典的材料,在尊重60年代香港就餐方式的同时,创造一个舒适、高雅的就餐空间,。百乐潮州酒家展示了餐厅的整体设计,无缝集成的室内设计,家具、灯具、导示和员工的制服。通过对空间意境的打造和对空间中照明设计的细致处理,最终使该餐厅呈现出别致的视觉效果,同时也成为了实用性的现代餐厅。

百乐时代广场餐厅/ NC Design & Architecture第7张图片

© Nathaniel McMahon

百乐时代广场餐厅/ NC Design & Architecture第8张图片

© Nathaniel McMahon

百乐时代广场餐厅/ NC Design & Architecture第9张图片

© Nathaniel McMahon

百乐时代广场餐厅/ NC Design & Architecture第10张图片

© Nathaniel McMahon

百乐时代广场餐厅/ NC Design & Architecture第11张图片

© Nathaniel McMahon

百乐时代广场餐厅/ NC Design & Architecture第12张图片

© Nathaniel McMahon

百乐时代广场餐厅/ NC Design & Architecture第13张图片

© Nathaniel McMahon

百乐时代广场餐厅/ NC Design & Architecture第14张图片

© Nathaniel McMahon

百乐时代广场餐厅/ NC Design & Architecture第15张图片

© Nathaniel McMahon

百乐时代广场餐厅/ NC Design & Architecture第16张图片

© Nathaniel McMahon

项目信息:
设计事务所:NC Design & Architecture
地点:香港铜锣湾时代广场停车场
面积:6000平方英尺
摄影师:Nathaniel McMahon
室内设计:NC Design & Architecture
设计团队:Nelson Chow, Chris Lam, Yazh Yip, Pierre Wu
家具设计师:家具设计师
承包商:Kin Wah Decoration Limited
定制照明供应商:Ricardo Lighting Limited


*本文由专筑网编辑刘庆新译自www.archdaily.com,转载请注明出处。*

Pak Loh Times Square Restaurant / NC Design & Architecture

From the architect. Prominently located on the 10th floor of the Times Square Shopping Center in Causeway Bay, Hong Kong, Pak Loh Chiu Chow Restaurant by NCDA is the latest addition to the multi-outpost Family owned Restaurant Group. Established in 1967, Pak Loh is locally renowned for its traditional Chiu Chow cuisine, which originates from the coastal region of Guangdong Province. To cater to the evolving tastes of the newest generation of Hong Kong diners, Pak Loh’s mission is to bring new elements to popular conventional dishes using innovative techniques and premium seasonal ingredients. As a design strategy, NCDA interpreted the mission statement and created a 6000 SF restaurant that represents the convergence of the old and the new through a synthesis of vintage references and streamlined modern details.
Arriving at the restaurant, diners pass through a curved passageway comprised of faceted brass vertical screens which leads to the main wood covered dining room. Placed on either side of the entrance, two curvilinear VIP rooms allow for a gradual passage from the bustling mall into the cocoon like wood interior of the main dining space.  The compressed entryway accentuates the generous volume of the main dining room beyond, and in turn the transition provides a calm yet discreet experience for the patrons as they enter and leave the restaurant.
Dominating the main dining room, the vaulted walnut veneer ceiling structure references the spirit of 1960’s Hong Kong in a futuristic cutting-edge manner. The ribbed CNC milled ceiling structure consists of 20 half arches, which are rotated and repeated at angular increments to cover the entire ceiling. The ceiling geometry results in a cost effective and relatively simple installation that yields a unique and complex form.  The wood clad structure offers good sound absorption properties which helps to reduce noise level in an otherwise loud space.  Bespoke wall sconces and suspended light fixtures are being placed strategically to create a rythmical pattern that further highlights the delicate framework of the ribbed structure.
While the vaulted structure of the main dining room appears airy and larger than life, attention to small details and materials offer a comfortable and intimate scale at each of the dining zones.  For instance, custom upholstered burgundy leather banquettes with horizontal mirrors and 60’s geometric print wallpaper define individual table groupings. Furthermore, custom olive green velour chairs with curved legs are design to echo the vaulted ceiling and to break the scale of the space down to more intimate components.
Efficiently located at the back of the restaurant, the bathroom is divided into male and female halves using a large central communal sink. Custom backlit male and female WC indicators are placed above each door in the manner of an aircraft installation, and leads the patrons to the corresponding toilet compartment where each one is cladded with a distinct color tiles.
In the design of Pak Loh, NCDA sought to avoid any direct links to the Chinese vernacular, while mixing modern and classic materials to create a comfortable and refined dining space that respects the 60’s Hong Kong manner of dining. Pah Lok Chiu Chow Restaurant showcases a holistic approach to restaurant design, seamlessly integrating the interior design, furniture, lighting fixtures, graphics, and staff uniforms. By defining an aesthetic from the mood and lighting of a space right down to its detailed ceiling construction, the end result is a visually striking yet highly functional contemporary restaurant.


Architects: NC Design & Architecture
Location: Times Square Car Park, Causeway Bay, Hong Kong
Area: 6,000 sqft
Photographs: Nathaniel McMahon
Interior Design: NC Design & Architecture
Design Team: Nelson Chow, Chris Lam, Yazh Yip, Pierre Wu
Furniture Designer: Bridge Lam
Contractor: Kin Wah Decoration Limited
Custom Lighting Supplier: Ricardo Lighting Limited


*Appreciation towards www.archdaily.com for providing the project description.*
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

  • A圄欲
  • 2014.05.22 07:46
    不错的设计
    • 0
  • 孙铭浩
  • 2014.05.10 18:57
    • 0
  • thenon
  • 2014.05.06 22:16
    节奏感很强 细节设计业很到位 赞
    • 0
  • 娶☆右心房
  • 2014.05.05 10:29
    • 0
  • huhuhu
  • 2014.05.01 08:16

    好好学习天天向上
    • 0
  • huhuhu
  • 2014.04.30 22:10
    好好学习天天向上
    • 0
    没有了...
    评论加载中,请稍后!

    建筑 (10578 articles)


    酒店建筑 (453 articles)


    餐厅 (326 articles)


    中国 (1445 articles)


    香港 (118 articles)


    2014 (732 articles)


    木材 (2667 articles)


    瓷砖 (169 articles)