网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
印度玛拉商学院/ Architecture Paradigm第1张图片

© Anand Jaju

       在迈索尔城郊沿着公路,有一座占地12英亩的玛拉商学院。该建筑从南往北逐渐倾斜,西侧一部分固定在道路边沿,东部则是沿着道路的边缘进行建造。委托方希望能够建造一座因地制宜的房子,同时也可以体现他们自己开设的课程与教学方法。

印度玛拉商学院/ Architecture Paradigm第2张图片

© Anand Jaju

       这座特色建筑充分结合当地环境和地形特点, 也反映出了设计师的独有创造力。历经岁月的打磨,这个环境也记录着历史的变迁。设计者捕捉到现有景观,并在此基础上加以创新设计,使自然和建筑完美融合。设计师既是老师,也成为谦逊的学生,追求卓越的建筑,从实际出发,基于场地地形,由内向外进行构建,设计结构紧凑。

印度玛拉商学院/ Architecture Paradigm第3张图片

© Anand Jaju

       该项目分成两部分,相比单独的一座建筑,该建筑每一部分都可以最大程度地和大自然相沟通。两部分建筑划分为行政区和学生区。行政区位于东部,授课区位于西部。在整体建筑的西南和东北部分别腾出来一部分外部空间,由于东部的一个拐角,又将这里的开放空间分成明显的两部分,使得行政区和学生区再次被清晰地区分开。办公室和图书馆就坐落在这个重合的空间中。学生休息室建在两者中间,在休息室可以俯视到学生庭院,图书馆的位置也很醒目。学生区的一部分空间用来建造学生庭院,由于视角的选择恰到好处,在教室里一眼就能看到这个庭院。教室利用了地势倾斜的特点,即使庭院很小的空间也能给教室带来足够的光线和通风。

印度玛拉商学院/ Architecture Paradigm第4张图片

© Anand Jaju

       教学场地基本集中在课堂上, 同时设有自由活动的空间,分层设计出相互联系的空间走廊,与户外活动场地相连。设计中充分考虑了太阳能的运用,又保证了建筑的通风性。这些走廊通向庭院或露天剧场,联系着内部和外部空间,让人耳目一新。走在上面,就像是置身于大自然中。露天剧场地融入,给这个空间带来了一些大自然的元素。该建筑虽然是多层结构,但也没有忘记考虑残疾人通道的设计,通过建造坡道,所有的轮椅通道都可想通,而且一部备用升降电梯。也保证了人流交通的畅通。

印度玛拉商学院/ Architecture Paradigm第5张图片

© Anand Jaju

印度玛拉商学院/ Architecture Paradigm第6张图片

© Anand Jaju

       设计师通过对迈索尔郊区的空间环境的研究,将两个教室合并在一起形成单向倾斜的研讨会空间,在需要的时候,也可以作为两个教室使用。由于倾斜所产生的几何角度也成为该处的一道景观,很像是沿着班加罗尔迈索尔高速公路起伏的巨石。不管是对地面还是对天空,该视角都能帮助我们建立一种全新的视觉体验。图书馆就是利用几何角度,北部比南部略低,这样可以将阳光从北部充分引入到内部空间,保证了室内的采光。东西面的固体结构,可以尽量减少室内热量的散失。整个建筑采用混凝土砌块给人很坚实之感,地面采用精心打磨抛光的花岗岩作为材料。

印度玛拉商学院/ Architecture Paradigm第7张图片

剖面图

       整个设计给人感觉轻盈、自由和灵活。通过设计师的精心设计,使得原有僵硬的轮廓和裸露在外面的巨石带来了很多自由空间,将大自然的阳光和空气引到室内。

印度玛拉商学院/ Architecture Paradigm第8张图片

© Anand Jaju

印度玛拉商学院/ Architecture Paradigm第9张图片

© Anand Jaju

印度玛拉商学院/ Architecture Paradigm第10张图片

© Anand Jaju

印度玛拉商学院/ Architecture Paradigm第11张图片

© Anand Jaju

印度玛拉商学院/ Architecture Paradigm第12张图片

© Anand Jaju

印度玛拉商学院/ Architecture Paradigm第13张图片

© Anand Jaju

印度玛拉商学院/ Architecture Paradigm第14张图片

© Anand Jaju

印度玛拉商学院/ Architecture Paradigm第15张图片

© Anand Jaju

印度玛拉商学院/ Architecture Paradigm第16张图片

© Anand Jaju

印度玛拉商学院/ Architecture Paradigm第17张图片

© Anand Jaju

印度玛拉商学院/ Architecture Paradigm第18张图片

二层平面图

印度玛拉商学院/ Architecture Paradigm第19张图片

三层平面图

印度玛拉商学院/ Architecture Paradigm第20张图片

地下一层平面图

印度玛拉商学院/ Architecture Paradigm第21张图片

一层平面图

印度玛拉商学院/ Architecture Paradigm第22张图片

立面图

项目信息:
设计事务所:Architecture Paradigm
项目地点:印度卡纳塔克邦迈索尔
设计团队:Manoj Ladhad, Vimal Jain, Sandeep J, Prajwal M Krishna, Supriya A G
建筑面积:45000平方英尺
项目时间:2012年
摄影师:Anand Jaju
项目顾问:B.L. Manjunath & Company, Novel, Sans, Kinetix , Dhruva Associates, Shreeman Constructions, Padhiar Interiors


*本文由专筑网编辑刘庆新译自www.archdaily.com,转载请注明出处。*

Myra – School Of Business/ Architecture Paradigm

From the architect. The site is around twelve acres and is located on the outskirts of Mysore alongside area marked out for industrial development. It slopes down from south towards the north and is bound by roads along a part of eastern edge and completely along the western edge. Architecturally the Clients were keen on creating strong identity for the institution as they felt that it should reflect their own creative approach to curriculum and teaching.
The design for the management institute explores the potential of the rolling terrain on the outskirts of Mysore to create spaces which facilitates a participative environment which enriches the learning and living experience. The idea for the institution is inspired by the landscape, a terrain marked by boulders is a common landscape feature along the Mysore Bangalore highway. This landscape is also evocative from a sculptural perspective, here the weather beaten stones tell the story of time, there is also a primordial quality about boulders and its relation to the “idea of a shelter “. We looked to capture the energy of this landscape and translate into notion of institution where landscape and architecture are fused to create provocative identity for students and teachers alike promoting architecturally the need for pursuit of excellence. This we believe lends to the creation of fond memories centred around the idea of place, teaching and growing experiences, which are essential to the notion of an institution.
The Process
The program was blocked and was located along the southern edge along the highest contours. The design idea was to establish a datum with reference to the sloping terrain allowing us to use the terrain in a structured way. The program was divided into two bars, anticipating the surrounding development the idea was to look internally rather than outward resulting in open space between the two. This helped in the organizing the program into administrative and the student zones. The administrative functions are located in the eastern bar and the classrooms were located in the western bar. The two bars were modulated to create spaces in the south western and the north-eastern zones. The resulting open space between was further divided by folding the eastern bar inwards creating two distinct open spaces further giving identity to the student and administrative realms. The staff rooms and the library are housed in the folded space. A student’s lounge is planned in between them overlooking the student courtyard, giving the library a distinct presence. A part of the student’s bar is subtracted and rotated to create a more distinct student court. The rotated part was also seen as the executive classroom. Levels are modulated along the east and the western arms to exploit the slope of the land. Smaller courts are introduced to lend light and ventilation to classrooms.
The spaces are structured by the fact that teaching is essentially within the classroom, but on to this is juxtaposed a spatial structure which encourages the informal, allowing to release and in the process enhancing learning process itself. Movement system through this layered structure is continuous and also varied owing to the lying of the land, the resultant design is a system of interconnected spaces with verandahs, open corridors, terraces and courts at various levels establishing a links with the outdoors. These spatial elements are modulated further to serve as buffers from the sun and allow for effective ventilation. These corridors meld seamlessly into the courtyards or open air theatre dissolving boundaries between inside and outside giving the feeling of walking through landscape to reach different programmatic components Landscape elements like water bodies, seating spaces and open air theatres are carefully integrated into this experience adding to tactility while lending a human scale to the spaces. Though dealing with various levels the design incorporates wheelchair access to the various spaces through system of ramps and a strategically located lift.
The need for raked classrooms fuelled formal investigations. In the process two classrooms were combined to produce the possibility of single raked seminar space or also could be used as two classrooms when required. The resulting angular geometry in the section led to thinking of forms jutting out of the landscape. Much like the boulders along the Bangalore Mysore highway. The angular geometry also helped us establish an attitude towards the ground, but also to the sky. The library uses this to tap north light effectively into the space. The east and west are seen as solid surfaces reducing the heat penetration. Framed construction with solid concrete block in fill is rendered with plaster and paint to bring about the monolithic feel. Local rough finished granite is used as the flooring material, which is carried throughout and is complimented by polished stone or wood in case of certain programs.
The interiors contrasts the solidity of the exteriors bringing in a sense of lightness, flexibility and freedom. The hard edged and protective external boulder like surfaces give way to light and flexible spaces which provides for the nourishing needed for intellectual development and engagement. The design and spatial structuring also supports the accretive nature of an institution allowing for growth easily. The attempt here is to create an environment that one can emotionally identify with while opening one’s mind to the creative potential around us.


Project Credits:
Architects: Architecture Paradigm
Location: Mysore, Karnataka, India
Design Team: Manoj Ladhad, Vimal Jain, Sandeep J, Prajwal M Krishna, Supriya A G
Area: 45000.0 ft2
Year: 2012
Photographs: Anand Jaju
Consultants: B.L. Manjunath & Company, Novel, Sans, Kinetix , Dhruva Associates, Shreeman Constructions, Padhiar Interiors


*Appreciation towards www.archdaily.com for providing the project description.*
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

  • pangsea
  • 2014.05.24 16:10
    膜拜大神,学习学习
    • 0
  • 贱人张
  • 2014.05.05 10:47
    感觉不错,学习学习。
    • 0
  • 若梦醒时
  • 2014.04.21 11:31
    路过学习一下,感觉做的很好
    • 0
  • yuke__lee
  • 2014.04.17 16:30
    不错不错~~~~~~~~
    • 0
  • 孙铭浩
  • 2014.04.16 19:23
    值得借鉴,非常感谢
    • 0
    没有了...
    评论加载中,请稍后!

    建筑 (10710 articles)


    教育建筑 (662 articles)


    印度 (152 articles)


    花岗岩 (90 articles)


    钢材 (957 articles)


    混凝土 (2517 articles)