网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
焕然一新的公寓住宅/ DTR_studio architects第1张图片

© DTR by Javier Callejas

       来自设计师的描述。这是一个普通家庭的公寓住宅,住宅有很方便舒适的4个卧室。我的客户也就是房子的主人刚退休想换一种生活方式,所以我对房间进行了翻新。这也让我有机会给房子赋予了新的理念:流体的空间充分利用了自然采光。

焕然一新的公寓住宅/ DTR_studio architects第2张图片

© DTR by Javier Callejas

       我的委托人对我很信任,所以我就有很大的自由去设计这个项目。
       设计该项目的目的就是增加自然光,因为以前的采光区很黑,所以我们采取了两个基本措施:
       1)把主要的窗户面积扩大,和外面的露台连为一体。
       2)这个空间又新开凿了几扇窗户,在整个房间创造了一个对角视线。这样,房间窗户增多,采光度高了,也会增加通风效果。

焕然一新的公寓住宅/ DTR_studio architects第3张图片

© DTR by Javier Callejas

       日光照射区是一个流动的空间,依据不同的用途如做饭、看电视、读书或吃早餐等划分不同的区域。但是,我们又设置了不同的橱柜家具来限制空间,使这种流动约束在合适的区域,同时,还会增加一系列储藏空间。

焕然一新的公寓住宅/ DTR_studio architects第4张图片

© DTR by Javier Callejas

       我们又开辟了两个额外的空间:避光区和访客接待区。
       避光区就像房子里的一片绿洲。绿洲提供了门厅、更衣室、卧室和浴室功能。
       访客接待区在旧厨房里面,以前是一个多功能的地方。平时可以作为一个办公室,当有客人来访时,又可以作为卧室。这片空间以前是做卫生间的。
       总之,我们设计这所住宅的主要特点就是最大程度地利用自然光和空间的伸缩性。

焕然一新的公寓住宅/ DTR_studio architects第5张图片

© DTR by Javier Callejas

该项目在材料上面我们还添加了一些小点缀:
— 地板、墙壁和壁橱采用的是橡木
— 墙壁和天花板粉刷成白色
— 浴室的墙壁是马赛克瓷砖
— 石英台面

焕然一新的公寓住宅/ DTR_studio architects第6张图片

©D TR by Javier Callejas

焕然一新的公寓住宅/ DTR_studio architects第7张图片

© DTR by Javier Callejas

焕然一新的公寓住宅/ DTR_studio architects第8张图片

© DTR by Javier Callejas

焕然一新的公寓住宅/ DTR_studio architects第9张图片

© DTR by Javier Callejas

焕然一新的公寓住宅/ DTR_studio architects第10张图片

平面图© Javier Callejas


项目信息:
设计事务所:DTR_studio : Jose Maria Olmedo / Jose Miguel Vázquez
地点:西班牙,格拉纳达
项目团队:Claudia Gutierrez, Alba Márquez
建筑面积:134平米
工程时间:2013
工程承包商:Mepabi S.L.
家具设计:Decofisur
摄影师:Javier Callejas


* 本文由DTR_studio设计事务所提供稿件,由专筑网刘庆新编辑翻译,转载请注明出处。*

REFURBISHMENT OF A FLAT / DTR_studio architects

This is the refurbishment of a very conventional 4 bedroom flat ideal for a typical family. The new status of the client (just retired) and their new priorities in life,  offer us the opportunity to design a new concept for their home: A fluid space that transforms itself  making use of natural light.
For that reason we have had a lot of freedom to develop the project.
The principal idea was try to increase the natural light. The previous daylight  zone was very dark, so we carried out  two basic actions:
1) Extend the principal window incorporating the outdoor terraces
2) Produce  a second façade for this zone, which allows a new diagonal view through out all the house. Therefore we can have more windows and crossed ventilation.
This daylight area is a very fluid space removing the division between the different uses like cooking, watching television, reading a book or eating breakfast. However we have placed different set furniture (cupboard) that limit the space and allow it to flow correctly, at the same time producing a lot of storage.
We have two more areas: the night area and the guest area.
The night area is like an oasis within the house. It is a complete suite with a hall, a dressing room, a bed area and the bathroom.
The guest area is located in the old kitchen and it has been designed as a multifunctional place. Normally it will be the office but it can change into a second bedroom for the guest. This area uses the previous toilet.
We’ve endeavoured to use the natural light and the flexy of the space as the main character of the house.
Regarding  the  finishing,  we have used a very short list of materials:
-Oak wood for the floors, walls and cupboards
-white paint for the walls and ceilings
-Mosaic tile for the showers walls
-Quartz worktop


Project credits:
Architects: DTR_studio : Jose Maria Olmedo / Jose Miguel Vázquez
Location: Granada (Spain)
Project Team: Claudia Gutierrez, Alba Márquez
Project Area: 134 sqm
Project Year: 2013
Contractor: Mepabi S.L.
Furniture: Decofisur
Photographs: Javier Callejas


*Appreciation towards DTR_studio for providing the project description.*
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

  • 呛水的鱼
  • 2014.09.05 09:31
    厨房位置改变了,排水管道怎么解决的,公寓楼一般厕所、厨房位置格局基本不怎么动的吧。
    • 0
  • 孙铭浩
  • 2014.05.12 21:20
    • 0
  • glxxl
  • 2014.04.04 14:11
    • 0
  • jane7life
  • 2014.03.31 17:46
    要是能出现之前房间的对比就好了
    • 0
  • 胖冬瓜华华
  • 2014.03.31 13:50
    这漂亮的房子啊~
    • 0
  • 建筑小小生
  • 2014.03.30 13:54
    来学习借鉴一下
    • 0
  • 丁丁
  • 2014.03.28 12:51
    牺牲两房做到敞亮的流动空间,提升了居住品质。空间赋予人更多的灵活和可能性。
    • 0
    没有了...
    评论加载中,请稍后!

    建筑 (11083 articles)


    居住建筑 (3361 articles)


    公寓 (659 articles)


    西班牙 (669 articles)


    格拉纳达 (7 articles)


    2013 (514 articles)


    DTR_studio (2 articles)


    橡木 (23 articles)


    马赛克瓷砖 (4 articles)


    石英台 (2 articles)