网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
MAC联合设计完成的悉尼斯特灵住宅第1张图片

以下内容由MAC建筑设计事务所提供:
建设工程基地周围交通便捷,拥有风景优美的袖珍公园,并且项目为居住者提供了一次排屋重游的机会。与以往不同,此次工程中的厨房成了现代住宅的设计焦点——室内和室外居住空间设计充满了文化气息。

MAC联合设计完成的悉尼斯特灵住宅第2张图片

除此之外,建筑外观形式直接来源于应用根据客户需求数值的控制规划;设计时还考虑了如何与周边的2,3和4层建筑相互融合。

MAC联合设计完成的悉尼斯特灵住宅第3张图片

住宅表皮采用木制灰皮砖覆盖(在当地气候中自然形成),设计原型是原始的檐板小屋。建筑中的一些细节突出与场所的关系:如利剑般瞬间起落的建筑造型和看似覆盖于整个3层建筑的表皮窗体。

MAC联合设计完成的悉尼斯特灵住宅第4张图片

顾客的设计需求清晰明确——他们不想要一个极简主义抽象派的白色盒子,也不想要一座类型确定的建筑。建筑师第一次拜访就得到了客户对于项目的明确要求,我们注意到他们收集到一些艺术作品充满现代气息。设计师认为可能建筑的体型应该十分特别。

MAC联合设计完成的悉尼斯特灵住宅第5张图片

为了最大化使用空间,加高屋顶获得三层的使用空间,基地重新挖掘——依据混凝土板材的需求量,看情况是否好转——能够获得更多当地资源。

MAC联合设计完成的悉尼斯特灵住宅第6张图片

细木工业包裹着的楼梯,把消极娱乐空间和积极的娱乐空间相互分开——装点厨房,洗手间/洗衣房和电视/立体声/储藏间。

MAC联合设计完成的悉尼斯特灵住宅第7张图片

木制楼梯梯段顶部连接铺设地毯的休息空间,里面是三层屋顶平台。

MAC联合设计完成的悉尼斯特灵住宅第8张图片

从这里起,项目为小朋友创造了儿童式空间,看起来趣味十足。这层的建筑也因此被当地人称作“方舟号”。

MAC联合设计完成的悉尼斯特灵住宅第9张图片

建筑设计当中还使用了ESD原则,尽管没有直接的解释,不过确实充分融入了周围环境。建筑并没有盲目迷恋这些新鲜的概念,而是因地制宜。

MAC联合设计完成的悉尼斯特灵住宅第10张图片

一个10,000公升的雨水收集器负责提供W.C、洗衣店和灌溉用水。室内没有空气调节器,使用消极ESD系统,提供自然通风,天窗部分机械制动,同时,北向窗户关闭,空间中的多余热量通过笔录收集起来并且抽送到卧室。热水系统采用动力系统,所有木制产品均属于可持续产品。

MAC联合设计完成的悉尼斯特灵住宅第11张图片

我们有幸拥有坚强的团队支持,坚持实现了整个项目建设,物有所值的同时深受当地人欢迎。
类似雷德福住宅类型的建筑是地势、景观和周围环境共同作用的结果,当然也满足了客户的需求。

特别鸣谢翻译一组6号 席岳林提供的翻译,译稿版权归译者所有,转载请注明出处。



Stirling House in Sydney by MAC Interactive Architects        
September 5, 2012 - Architecture, Homes, Interior Design, Lifestyle - Tagged: Architecture, Home, Interior Design, MAC Interactive Architects
Description by MAC Interactive Architects :
Despite having the advantage of a pocket-park to one boundary, this project presented an opportunity to revisit the terraced house typology. The kitchen has now become the central focus of a less formal contemporary house – with a cultural ‘need’ to link internal and external living spaces.
Besides book-ending the urban block and addressing the park, the architectural-form came directly from applying the numerical planning controls with the clients’ brief; and then manipulating this form to better respond to the context presented by the surrounding 2, 3 and 4 storey built-form.
Clad in Grey Bark (which is being left to weather naturally) the house makes reference to the original weatherboard cottage.  The detailing is contemporary in the way the cladding appears to end abruptly against the sky, whilst the windows wrap around the main edges to articulate the 3-dimensional form.
The Client’s brief was clear – they did not want a white box minimalist house. Nor did they want a house that would dictate the style under which they should live.  Visiting them for the first time to take the project brief, we observed that they had an eclectic collection of artworks, designer-furniture, industrial-junk and ‘objets-trouvés’. This diversity, combined with the brief that the style not dominate, seemed to lend itself to a more quirky/complex form (both internally and externally).
To maximise the ceiling heights and achieve 3 storeys, the site was excavated – which determined the need for a concrete slab and upturns – which like most of the materials were then expressed rather than dressed.
Entertainment (passive) is separated from entertaining (active) by joinery that wraps around the staircase – housing the kitchen, W.C./laundry and TV/Stereo/Data-storage.  Timber flooring leads upstairs to “the softer” side of the house culminating in a carpeted rumpus/play space, in what would have been the attic in a traditional terrace.  This space remains connected to the rest of the house by being a mezzanine/loft configuration.
From here the project became about creating a child-friendly house that had character and a story to tell.  The house has already been dubbed ‘The Ark’ by the locals.
None of the ESD principles are directly expressed – but rather are fully integrated into the built form.  This was a direct result of seeking not to fetishize these elements by presenting them as add-on “gizmos”.
A 10,000 litre rainwater tank (in the planter/seat) supplies W.C.s, laundry and irrigation. There is no air-conditioning, cooling happens naturally using good passive ESD principles, and clerestory windows.are computer controlled (linked to wind/rain/temperature sensors) whilst north-facing windows are shaded as part of the external form. An ‘open-fire’ with vertical sliding glass that enables its’ conversion to a combustion heater.  Any excess heat generated in the space immediately above the fireplace is then collected and pumped into the bedrooms. Hot-water is gas-boosted solar and all timber products came from certified and sustainable yield forests. We were luck to have a great team of collaborators/builders to assist in delivering a project that is excellent value-for-money and loved by the locals.
The form of this family house in Redfern was driven almost entirely by the height, scale and topography of the surrounding urban context and of course the Client’s requirements.

image023.jpg
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

  • 小子丫头czh
  • 2012.12.20 15:42
    • 0
    没有了...
    评论加载中,请稍后!

    建筑 (11094 articles)


    居住建筑 (3366 articles)


    住宅 (2796 articles)


    悉尼 (104 articles)


    灰砖 (4 articles)


    混凝土 (2580 articles)


    木材 (2799 articles)