网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
DQZ文化中心,HAO设计  DQZ Cultural Center by HAO / Holm Architecture Office + AI第1张图片

特别鸣谢翻译一组7号 叶闻博提供的翻译,译稿版权归译者所有,转载请注明出处
Aerial view of the proposed new DQZ Cultural Center in Daqiuzhuang, China (Image: HAO / Holm Architecture Office)
中国大邱庄DQZ文化中心鸟瞰(图像:HAO/Holm建筑事务所)

The DQZ Culture Center sits on a site in a newly developed part of the city of Daqiuzhuang situated approximately 200 kilometers south of Beijing in northern China. A rural village in a desolated salty marshland only 30 years ago, Daqiuzhuang has grown from village to city rapidly due to its early investments in and production of the city’s main commodity: steel.
DQZ文化中心坐落于大邱庄新开发的区域,北行200公里就到北京。这里三是今年前还是一片荒凉的咸水湿地,如今大邱庄已经通过早期投资以及城市的主要经济来源”钢铁”,从乡村迅速成长为城市。
The DQZ Culture Center building occupies a redesigned plaza that mimics the historic marshland of the city in its tone and variety of plantlife, combining landscape, trees, flexible water features, and gathering spaces into a new urban center with the 20,000 M2 / 200,000 SF DQZ Cultural Center at its core.
DQZ文化中心大楼占用了重新设计的广场,仿造历史上的城市湿地,融合景观,树木,灵活的水景以及集结空间,种植了多种多样的植物。面积大概在20000平方米。

DQZ文化中心,HAO设计  DQZ Cultural Center by HAO / Holm Architecture Office + AI第2张图片

Rendering (Image: HAO / Holm Architecture Office)
效果图(图:HAO/Holm Architecture Office)
The new DQZ building takes its form from the traditional Chinese courtyard square. By lifting the square in the diagonal corners, dual entry points to the building are created which lead visitors and locals through the building’s ground level public programs to the mid- and upper-level exhibition spaces while extending the existing North-South axis of the surrounding city.
新的DQZ大楼采取传统中式庭院广场的外形。方形建筑的四个对角的被提拉起来,大楼双入口设计对游客和本地居民都很有引导性,穿过大楼底层的公共空间直到中层和上层的展示区,城市南北轴线被拉伸了。
The inner courtyard of the building creates a protected lush landscape with cherry trees and terraces, which can be used as an outdoor venue for local theater and festival events. The central exhibition space of the building opens up visually through glass facades to the courtyard connecting the interior spaces with the exterior courtyard.
建筑内庭用樱花树和阶梯植物创造了一个闭合的茂密景观,这使得这个空间可被当地西苑和节日时间用做室外会场。建筑的中央展览区视觉上非常开放,玻璃外墙在视觉上直接连通室内外的空间。

DQZ文化中心,HAO设计  DQZ Cultural Center by HAO / Holm Architecture Office + AI第3张图片

Rendering (Image: HAO / Holm Architecture Office)
效果图(图:HAO/Holm Architecture Office)
Celebrating the history of the city’s growth, the DQZ building’s facade is made of perforated steel plates. This allows for natural ventilation as well as the integration of the building’s signage into the facade itself. The building is designed to integrate geo-thermal heating for heating and cooling as well the integration of PV cells in parts of the roof and in areas of the public plaza.
为了欢庆城市的发展史,DQZ大楼外墙使用了打孔钢板。使得自然通风的特性成为大楼以及其外立面的标致之一。楼房设计师也将地热系统放进了设计,光伏电池被置入屋顶和公共广场。
“We are excited for the opportunity to work with the city of Daqiuzhuang. With the DQZ building we wanted to generate a design that unites past and present in one building. It simultaneously integrates much needed public functions for the expanding city from kindergartens to areas for community gathering and cultural exhibitions while celebrating the history of the area through the use of steel in the building façade and structure." - Jens Holm, founder HAO / Holm Architecture Office.
“我们很兴奋能够有为大邱庄工作的机会。我们希望通过DQZ大楼表达一种连结过去和现在的设计。他通过对钢材和建筑外墙与结构的使用,集成了扩大城市的公共职能,从幼儿园,到社区聚会,以及庆祝历史时的文化展示。”-Jens Holm,Hao/Holm Architecture Office创始人.

DQZ文化中心,HAO设计  DQZ Cultural Center by HAO / Holm Architecture Office + AI第4张图片

Rendering (Image: HAO / Holm Architecture Office)
效果图(图:HAO/Holm Architecture Office)
Project Details:
方案细节
Name: DQZCulture Center
Location: Daqiuzhuang, China
Type: Invited Proposal
Size: 20,000 M2 / 200,000 SF Building, 100,000 M2 Landscape
Program: Exhibition, Education, Community Center and Landscape
Collaborators: AI, Kragh & Berglund
Status: Ongoing
名称: DQZ文化中心
位置:中国大邱庄
类型:邀请性招标
尺寸:20000平方米左右,200000平方尺,100000平方米景观
包含:展览中心,教育,社区中心和景观
合作商:AI, Kragh & Berglund
状态:进行中
DQZ文化中心,HAO设计  DQZ Cultural Center by HAO / Holm Architecture Office + AI第5张图片

DQZ文化中心,HAO设计  DQZ Cultural Center by HAO / Holm Architecture Office + AI第6张图片

DQZ文化中心,HAO设计  DQZ Cultural Center by HAO / Holm Architecture Office + AI第7张图片

DQZ文化中心,HAO设计  DQZ Cultural Center by HAO / Holm Architecture Office + AI第8张图片

DQZ文化中心,HAO设计  DQZ Cultural Center by HAO / Holm Architecture Office + AI第9张图片

DQZ文化中心,HAO设计  DQZ Cultural Center by HAO / Holm Architecture Office + AI第10张图片

DQZ文化中心,HAO设计  DQZ Cultural Center by HAO / Holm Architecture Office + AI第11张图片

DQZ文化中心,HAO设计  DQZ Cultural Center by HAO / Holm Architecture Office + AI第12张图片

DQZ文化中心,HAO设计  DQZ Cultural Center by HAO / Holm Architecture Office + AI第13张图片





【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

  • 杨柳岸
  • 2012.12.03 17:32
    好东西  不错
    • 1
  • 夏鱼小哲
  • 2013.05.07 15:25
    big的方案。。big式的分析图啊。。。
    • 0
  • 童心
  • 2013.04.12 16:42
    体型挺简洁,不知道内部是怎么布置的~~~
    • 0
  • naolbu
  • 2013.04.11 21:40
    还以为是BIG做的,分析图中文字都一样
    • 0
  • arcdon
  • 2013.02.04 11:01
    我也看到了林志玲。。分析图比较小清新
    • 0
  • y921112
  • 2013.01.31 19:53
    厉害哦,这是咱学校毕业学长的作品哦
    • 0
  • been_there
  • 2013.01.31 12:04
    收过来当素材。。。
    • 0
  • Yanggongping
  • 2013.01.30 14:39
    • 0
  • yangfan5939
  • 2012.12.10 16:25
    创意感觉一般,
    • 0
  • MRoJ
  • 2012.12.03 20:48
    我好像看到了林志玲。。。。。
    • 0
    没有了...
    评论加载中,请稍后!

    建筑 (10771 articles)


    文化建筑 (1083 articles)


    文化中心 (136 articles)


    中国 (1540 articles)


    HAO (4 articles)


    Holm建筑事务所 (3 articles)


    钢材 (962 articles)


    玻璃 (1806 articles)