网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第1张图片

▲ 太空舱马烧餐厅外观

在美食的江湖中,一餐一食均需值得精心准备,而筹备一间承载美食至味及文化记忆的创意餐厅,更需要挖掘编辑美食背后的场景内涵。

此前,我们接到马烧创意餐厅经营者的委托,对松江云间粮仓的筒仓进行设计改造,将原本废弃的粮食仓储用房投入餐厅运营,而设计伊始,了解餐厅的前世今生则有助于场景编辑的丰富性及完整度。

In the culinary world, every meal needs to be carefully prepared. The preparation of a creative restaurant that carries the flavor of food and cultural memories needs to tap into the connotation of the scene behind the food
Previously, we received a commission from the operator of Mashao Creative Restaurant to design and renovate the silo of Songjiang Cloud Grain Silo, turn the originally abandoned grain storage room into a restaurant. At the beginning of the design, understanding the past and present life of the restaurant will help to make the scene editing richer and more complete.

筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第2张图片

▲ 餐厅及筒仓外观

01
背景 | 废墟中的重构


“我喜欢废墟,因为它留下的虽然不是完整的设计,但却又明晰的思想,裸露的构造和它的精神”
——安藤忠雄

Background | Reconstruction in Ruins
"I like ruins because what it leaves behind is not a complete design, but a lucid thought, a bare construction and its spirit"——Tadao Ando


筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第3张图片

▲ 改造前原空间

筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第4张图片

▲ 改造前原结构

松江云间粮仓占地136亩,有60余栋仓储建筑,自上个世纪50年代年建立,云间粮仓文化创意园区前生是上世纪的松江粮食仓库及工厂,承载了特殊的工业历史记忆,历经了繁盛到衰落,如今,在城市更新背景下,遵循修旧如旧的更新改造,园区重新成为了城市活力新据点。

Songjiang Cloud Grain Silo covers an area of 136 mu and has more than 60 storage buildings. The pre-existence of Cloud Grain Silo Cultural and Creative Park was Songjiang grain warehouse and factories established in the 1950s, which carries a special memory of industrial history, and has experienced prosperity to decline. Now, in the context of urban renewal, following the renewal and transformation of repairing the old as the old, the park has re-emerged as a new stronghold of urban vitality.

筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第5张图片


筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第6张图片


筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第7张图片

▲ 马烧餐厅弧形吧台区

餐厅就位于云间粮仓高24米、直径5.5米八大筒仓的底层,八大粮仓赫然矗立在园区中心位置,筒壁的麦田守望者巨型涂鸦蕴含松江大米航天育种主题。设计师将这处占据3间筒仓的创意餐厅,呈现城市更新下的美食江湖一隅。

The restaurant is located on the ground floor of the eight silos of the Cloud Grain Silo. The silos are 24-meter high and 5.5-meter in diameter, and stand in the center of the park. The giant graffiti of the Catcher in the Rye on the wall of the silos implies the theme of aerospace breeding of Songjiang rice. The designers have edited this creative restaurant, presenting a culinary world under urban renewal.

筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第8张图片

▲ 从餐厅望向外部

02
策略 | 场景的“佐味”


场景作为一道无法取代的“佐味”,使得美食的韵味多了文化的层次感。业主对于餐厅的构想始于情怀,落到经营,在设计之初对餐厅设计提出了两点主要诉求,一方面希望回应粮仓外观的麦田守望者涂鸦主题,也作为一种群体记忆的保留,另一方面对于客人就餐体验及座位率提出了平衡需求。

Strategy | The "flavor" of the scene
The scene as an irreplaceable "flavor" makes the flavor of the food more culturally layered. The owner's conception of the restaurant began with sentiment and ended with operation. At the beginning of the design, the owner put forward two main demands for the restaurant design, on the one hand, he hoped that it could respond to the graffiti theme of the Catcher in the Rye on the exterior of the grain silo, and could be kept as a kind of retention of group memories; on the other hand, he put forward a balanced demand for the dining experience of the guests and seating rate.

筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第9张图片


筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第10张图片


筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第11张图片


筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第12张图片

▲ 大包间内部

在此基础上,设计针对经营者的显性诉求,以及场地天然属性进行策略回应。在解读场所精神的内生动力上,设计者并非因循守旧的腾挪使用原始素材,而是在尺度与空间,材料与氛围上进行扣题的编辑,整合,保留,介入。

On this basis, the design responds strategically to the operator's explicit demands and the natural attributes of the site. In interpreting the endogenous dynamics of the spirit of the place, the designers do not stick to the old ways and use the original materials, but edit, integrate, preserve and intervene in the scale and space, materials and atmosphere.

筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第13张图片

▲ 环形门洞元素

03
秩序 | 链接内外之间


尺度是决定空间生命周期的重要因素。在马烧餐厅整个设计中,包含了立面、卡座区、筒仓、吧台以及餐厨区,尽管外观辨识度最为显著,设计者仍选择从内到外进行推敲重构。筒仓是粮食仓储的内核,内部空间还保留了漏斗状的米仓出口,作为记忆留存的结构,也作为布局以及灯光布置的尺度支撑。

Order | Between Inside and Outside Links
Scale is an important factor in determining the life cycle of a space. In the entire design of Mashao Restaurant, including the façade, the seating area, the silo, the bar, and the kitchen area, the designers chose to reconstruct the space from the inside out, even though the exterior is the most recognizable. The silo is the kernel of the grain storage, and the interior space retains the funnel-shaped exit of the rice silo, which serves as a structure for memory retention, and as a scale support for the layout and lighting arrangement.

筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第14张图片


筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第15张图片

▲ 餐厅灯光布置

外摆部分包纳成为室内的一部分,设置7处卡座,靠窗布置,筒仓中分别设置吧台区、散座区以及大小包间,吧台区餐桌呈弧线型,围出客人行走、就餐以及布餐区,吧台区连接着大包间以及散座区,在筒仓之间的过渡空间也被充分设计,作为小包间、洗手台、卫生间以及装饰陈设,整体空间区隔分明,形成了连贯且独立的流线。

The outside part is packaged to become a part of the interior. 7 car seats are arranged by the window. Bar area, casual seating area, and large and small private rooms are set in the soli. The dining table in the bar area is curved and makes out guests walking, dining and preparing area. The bar area is connected to the large private rooms and casual seating area. The transition space between the silo space has also been adequately designed as small private rooms, washbasin, restrooms and decorative furnishings. The overall space is clearly separated, forming a coherent and independent flow.

筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第16张图片


外观采用连续的窄开窗方式,内部就餐可适当的感受到被照拂,外部视角则产生向内探究的好奇心,吸引人们前来就餐打卡。较收拢的开窗尺度,更加利于内外客人拥有各自的独立性,外部等候区还设置了露营座椅,将等候的时间变换成为休憩的愉悦。

The exterior adopts a continuous narrow window pattern, so that people dining inside can feel properly taken care of, while people outside will have the curiosity of exploring inward, attracting people to come to visit and dine here. The narrower window scale is more conducive to the independence for the internal and external guests. The external waiting area is also equipped with camping seats, transforming the waiting time into a restful pleasure.

筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第17张图片


04
氛围 | 味蕾之外的冲击


不破不立,筒仓口原本破损严重,不甚美观,我们对筒仓的外观进行剥离打磨,裸露原始状态,并以独特肌理漆覆盖原表面,使之呈现既粗粝且细腻的质感。

Ambience | Impact beyond the taste buds
The silo mouth was originally badly damaged and not elegant, so we stripped and polished the silo's appearance to bare the original state, and covered the original surface with a unique texture paint to give it both a coarse and delicate texture.

筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第18张图片


筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第19张图片


筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第20张图片


筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第21张图片

▲ 餐厅散座区

在筒仓内就餐,的确是独具一格的体验,流线型灯光搭配半弧形门窗,裸露筒仓搭配舒适桌椅,工业气息搭配创意餐食,在不经意间,思绪、视觉以及味蕾均获得了多层次的冲击。

Dining in the silo is indeed a unique experience. Streamlined lighting with semi-curved doors and windows, exposed silo with comfortable tables and chairs, industrial atmosphere with creative meals, inadvertently give rise to multi-level impact to thoughts, vision and taste buds.

筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第22张图片

▲ 小包间

门窗的开洞方式,与外观呈现设计语言的一致性,弧形语言的柔模糊了工业中的刚硬,调性从而发生了柔和的偏移,使得就餐空间更具有亲和力。在门窗、地面、墙体以及筒仓等边缘位置,设计特地为灯线预留位置,光线从边缘处渗透而出,以线条去强调筒仓的立体空间,具有科技未来的微妙氛围。

The openings of the doors and windows are consistent with the appearance of the design language. The softness of the curved language blurs the rigidity of the industry, and the tone is offset from the softness, making the dining space more amiable. In the edge position of doors, windows, floors, walls and silos, the design specially reserves a position for the light line. The light penetrates from the edge, and emphasizes the three-dimensional space of the silo with lines, which is full of the subtle atmosphere of the future of science and technology.

筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第23张图片


在一期一会的就餐中,美食在独特的场景中得以提味,尽管一餐与亲友相聚的时光短暂,美食场景记忆却能够在往后不断翻涌,而这也是设计希望能够体现的空间要义之一。

In the one-period-one-meeting meal, the food is flavored in a unique scene. Even though a meal with friends and family is short, the memory of the food scene can be reminiscent later. It is one of the main points of the space that the design hopes to embody.

筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第24张图片

▲ 云间粮仓总平面图

筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第25张图片

▲ 筒仓平面设计图

筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第26张图片

▲ 筒仓西立面图

筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第27张图片

▲ 正立面图

筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第28张图片

▲ A立面图

筒仓废墟中的至味,上海太空舱马烧餐厅第29张图片

▲ B立面图


项目地点:中国·上海·云间粮仓
项目业主:马烧炙酒乐团队
建筑面积:266平方米
设计公司:DCDSAA淀川建筑事务所
设计范围:建筑改造、室内设计、软装设计
主持建筑师:王皓
设计团队:袁郑亮、唐超、徐大明
设计时间:2023年5月
建成时间:2023年8月
施工单位:上海爱易坊工程装饰有限公司
照明设计:上海驰加照明
家具定制:杭州住工智能家居有限公司
主要材料:石材、钢板、木饰面、玻璃、金属、肌理漆
项目摄影:吴清山
内容策划:意料文化

Project location: China - Shanghai - Cloud Grain Soli   
Project owner: Mashao Wine & Music Team
Building area: 266 square meters
Designing company : DCDSAA Yodogawa Architect & Associates
Scope of design: architectural renovation, interior design, soft furnishing design
Host Architect: Hao Wang
Design Team: Zhengliang Yuan, Chao Tang, Daming Xu
Design time: May 2023
Completion time: August 2023
Constructor:Shanghai Aiyifang Engineering & Decoration Co.,Ltd.
Lighting design: Shanghai Chijia Lighting
Furniture customization: Hangzhou Zhugong Intelligent Home Co.,Ltd.
Main materials: stone, steel plate, wood veneer, glass, metal, texture paint
Project Photography: Wu Qingshan
Content planning: YLIAO agency


来源:本文由DCDSAA淀川建筑事务所提供稿件,所有著作权归属DCDSAA淀川建筑事务所所有。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

室内 (2870 articles)


餐饮空间 (319 articles)


餐厅 (462 articles)


中国 (3329 articles)


上海 (630 articles)


DCDSAA淀川建筑事务所 (6 articles)


石材 (670 articles)


钢材 (1083 articles)


金属 (710 articles)