网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
深圳领展中心城,福田CBD中心区的四季感官之旅第1张图片


由Aedas改造的备受瞩目的领展中心城已于今年1月重新向公众开放。

经过几十年的快速发展,福田已成为深圳的首善之区,是其包含行政、文化、金融、商务和国际交往等在内的多维中心。而位于福田中央商务区中轴线上的领展中心城,作为该区域曾经最大的购物中心,是片区重要的地标之一。地块周边分布着众多金融企业、市政机构和商业中心,交通网络便利。

经过十余年的岁月洗礼,领展中心城过时的外观与内部空间亟待更新。Aedas受业主委托承担了改造翻新工作。

过去的领展中心城,室内空间与四周的绿色景观完全割裂。设计的主要任务就是加强建筑内外空间的连接,改善建筑的整体连接性和流通性,并通过战略规划,结合内部空间、外立面以及景观的改造升级,全方位提升商业价值。

The highly anticipated The Link CentralWalk revamped by Aedas is now open to public.
Located in the Futian CBD area of Shenzhen sitting on the central axis of the district, The Link CentralWalk is surrounded by a network of financial institutions, civic and retail centres and convenient transportation. Futian is on the cusp of a new and exciting era after decades of rapid development, and as a prominent destination in the area, The Link CentralWalk was renovated to meet the new standard.
Aedas has taken up the task to enhance Link REIT’s first large-scale asset in Mainland of China and one of the largest shopping malls in the region.
Prior to the renovation, the interiors did not integrate with the surrounding greenery. The enhancement plan is chiefly about strengthening indoor-outdoor relationship, improving connectivity and circulation, and to increase commercial value for every retailer through strategical planning, interior and facade makeover as well as landscape upgrade.

深圳领展中心城,福田CBD中心区的四季感官之旅第2张图片

▲ 内部空间改造示意
Concept Development


为构建商店间流畅清晰的动线,设计重新调整空间布局,在中央构建出全新的通廊衔接主入口及主中庭,打破过去环形往复的动线,形成东西翼两个极具特色的商业空间。并在两侧构建出多个出入口,通过露天广场和蜿蜒的口袋空间与周边景观无缝连接。

To ensure a smooth circulation between shops, the design redresses the spatial layout by introducing a central spine and pocket spaces along key intersections which serve as distinguishable signposts for visitors.  The existing loop breaks into two characteristic retail wings, seamlessly connected to the piazzas in the east and west, as well as the two foci (main entrance and event atrium) along the spine.

深圳领展中心城,福田CBD中心区的四季感官之旅第3张图片

▲ 从四季往复中汲取灵感
Inspired by the cyclical of the four seasons

深圳领展中心城,福田CBD中心区的四季感官之旅第4张图片

▲ 分布示意图
The layout


团队力图在繁忙的都市中打造“福田中轴线上的都市桃源”,让访客在沉浸式的“慢空间”中享受一次感官之旅。设计从四季往复中汲取灵感,将内部划分为春、夏、秋、冬四个主题区域,通过相应的色彩与植被,营造四季之感,并在静止的视觉场景外,充分利用香气、背景音乐、互动投影系统、吹雪机来全方位提升访客的感官体验,让访客可以在充满自然趣味的四时之景中,沉浸式游览各商业区域,并从任一区域皆可进入到城市空间。

Positioned as an "urban paradise on the central axis of Futian",  the project provides a sensory journey where visitors could immerse themselves in a “slow space”. The cyclical nature of the four seasons inspired the zoning of CentralWalk, in which visitors are afforded to stroll effortlessly along the retail wings or to access the surrounding urban space from either direction. Based on sectors’ spatial qualities, four seasons themed areas (Spring, Summer, Autumn, Winter) are created, with corresponding color and greenery application. Besides still visual scenes, specific aroma, background music, interactive projection system, snow blower are applied to heighten visitors’ senses, submerging them into an environment full of nature and wonder.

深圳领展中心城,福田CBD中心区的四季感官之旅第5张图片

▲ 烂若星河:中央连廊空间
The Starry Tunnel – Central Spine Arcade


全新的中央连廊贯穿各层空间,并与南侧主入口以及北侧主中庭直接连接。天花板采用LED聚光灯搭配带有三角形镂空图案的金属板,犹如灿烂星河。

New central arcades are introduced to all levels to link up the North Main Atrium from the South Main Entrance directly. The sensational starry galaxy effect will be experienced as walking along. The effect is created by the triangular perforations in the metal panel and the densely spaced LED spot is lighting at the upper layer.

深圳领展中心城,福田CBD中心区的四季感官之旅第6张图片

▲ 西翼:春季主题
Spring – West Wing  

深圳领展中心城,福田CBD中心区的四季感官之旅第7张图片

▲ 主中庭:夏季主题
Summer – Main Event Atrium  

深圳领展中心城,福田CBD中心区的四季感官之旅第8张图片

▲ 东翼:秋季主题
Autumn – East Wing

深圳领展中心城,福田CBD中心区的四季感官之旅第9张图片

▲ 主入口:冬季主题   
Winter – Main Entrance Artium

深圳领展中心城,福田CBD中心区的四季感官之旅第10张图片

▲ 蔓园:连接地铁的室内外摆区
The Vines Court – Southeast MTR Entrance

深圳领展中心城,福田CBD中心区的四季感官之旅第11张图片

▲ 花径:消防车道的户外餐饮区
The Blossom Path – Emergency Vehicular Access Route


团队充分运用绿色元素。设计通过垂直绿墙打破原本单调的外立面色调,形成屋顶绿化与露天广场间的衔接呼应,自然融入周边绿色景观肌理。

The Link CentralWalk is thoroughly laced with green design elements. Building on the property’s featured green roof and piazzas, vertical green walls are integrated to break the monotonous tone of the existing facade and harmonise the building with its surrounding greenery.

深圳领展中心城,福田CBD中心区的四季感官之旅第12张图片


团队将绿色元素贯穿内外,通过绿色植被将室外景观延伸至商场空间,增强视觉连续性,并模糊室内外界限,形成呼应,在繁忙的都市中创造出宜人的绿洲。设计在商城内部设置了多处垂直绿墙和花卉景观,突出季节主题。入口处互动式投影,为从露天广场进入商场的访客,营造出极具趣味性的到达体验,并通过吊顶处的季节性绿植,将其自然引入主中庭空间。

Advancing the design narrative, a green belt further extends the greenery from the outdoor landscape into the interior space of the mall resulting in greater connectivity as well as visual continuity; green walls and planters are set along the void edges to highlight the themed zone’s seasonal features. Seasonal greenery from the ceiling guides people to the main atrium, and the interactive projection effect at entrance gate provides an interesting arrival experience entering from the piazza. This blurring of indoor and outdoor creates a true oasis in this busy city center.

深圳领展中心城,福田CBD中心区的四季感官之旅第13张图片

▲ 西侧乐广场
Garden of Joy at West Piazza

深圳领展中心城,福田CBD中心区的四季感官之旅第14张图片

▲ 丰富的休闲公共空间
Relaxing Common Spaces


领展中心城将是一个理想的社交活动和休闲放松目的地。改造后的露天广场以趣味休闲为主题,增加了无障碍设施、公共座椅和公共空间,适合露天餐饮、季节性活动、互动艺术装置展示等。

CentralWalk makes for an ideal locale for social activities and relaxation. Designating themes of fun versus leisure, the piazzas are redesigned with increased accessibility, public seating and communal spaces perfect for alfresco dining, seasonal events, interactive art installations, leisure activities and more.

深圳领展中心城,福田CBD中心区的四季感官之旅第15张图片

▲ 主中庭:夏日主题特色天花
Summer Sunshine – The Circular Feature Ceiling at Main Event Atrium


“领展中心城是一个以绿色为灵感的核心枢纽,将为商业建筑和城市生活树立全新标杆”。Aedas执行董事林世杰说道。

“CentralWalk is a green-inspired hub that will set the new benchmark for retail architecture and urban living.” – Aedas Executive Director Ed Lam.


项目:深圳领展中心城
位置:中国深圳
设计建筑师:Aedas
业主:领展房地产投资信托基金
总楼面面积:83,900平方米
竣工年份:2022年
主要设计人:林世杰,执行董事
摄影:TAL

Location: Shenzhen, PRC
Design Architect: Aedas
Client: Link REIT
GFA: 83,900 sq m
Completion Year: 2022
Design Director:  Ed Lam, Executive Director
Photography: TAL


来源:本文由Aedas提供稿件,所有著作权归属Aedas所有。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (12439 articles)


商业建筑 (612 articles)


购物中心 (107 articles)


中国 (2747 articles)


深圳 (272 articles)


2022 (44 articles)


Aedas (143 articles)