网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第1张图片


城水相依,乌篷摇曳,越国古都绍兴被誉为“东方威尼斯”。本案位于绍兴柯桥城区,当地的纺织技艺卓绝,亦堪比意大利“丝绸城”科莫。

Modern Waterfront Settlement Awash with fluidity, Light and Shadows
| Shaoxing Vanke·Fontanelle Life Aesthetics Pavilion
The project is the exhibition and sales center of the residential property Fontanelle developed by Vanke, located in Keqiao District, Shaoxing, China. Used to be the capital of state Yue in ancient time, Shaoxing is renowned as the “Oriental Venice”. It boasts prominent textile craftsmanship, making it comparable to Como, the “Silk City” of Italy.

行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第2张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第3张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第4张图片


在设计上,春山秋水意图提炼丝绸纺织美学为空间精髓,将江南水乡的诗意映象和亚平宁半岛的时尚艺术气息融为一体,交织出引领崭新生活方式的当代美学空间。

As envisioning the space, the design team drew on the aesthetic of silk, while integrating the poetic scenery of southern China with the stylish and artistic ambience of Apennine Peninsula, hence creating a modern aesthetic space that leads a new lifestyle.

行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第5张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第6张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第7张图片


从背景确定思路
Design concept


项目位于大小坂湖南岸,道路交叉口,地块呈现一个近扇形的姿态。3000㎡的占地范围内,建筑体量及庭院景观均以优美的带状回应柯桥的水院情结。

Sitting at the intersection of roads on the lakeside, the site has a fan-like shape. Occupying a total land area of 3000 square meters, the building volume and the courtyard feature graceful ribbon-like form, which echoes local flowing water yards.

行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第8张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第9张图片


而落位到室内600㎡的极限狭长用地,设计团队择取了丝绸的概念,在视觉、空间、叙事和功能角度,秉承匠人制衣的思路,熨整每一寸空间,点亮人居对于品质的渴望。

The interior space is liner and narrow, with a footprint of 600 square meters. The design team extracted design concept from silk, and conceived the space by taking full account of visual effects, functionality and spatial narrative, with a view to showcasing a quality lifestyle space.

行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第10张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第11张图片


从空间延伸风格
Visual effects


正如打造一场华丽的秀场一般,先用视觉给访者留下深刻的印象。在室内的空间上以建筑几何元素为拓展,围绕院落中心的景观,透明落地窗与灰度石材作为表面肌理,通过开窗取景的方式与自然产生联系。

The space impresses the visitors with unique visual effects at the first glance. It continues the geometric architectural elements and connects to the landscape of the courtyard. Enveloped by transparent French windows and gray stone material, it brings in outdoor scenery and interacts with nature via window openings.

行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第12张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第13张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第14张图片


线条与光影在空间维度上进行剪裁,为有限的容量注入开阔的视野。

Lines and light are subtly refined to create a broader field of view within the limited space.

行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第15张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第16张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第17张图片


内部天光的运用,也优化了自然采光并高效地节约能源。

Moreover, the skylight optimizes natural daylighting and helps save energy.

行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第18张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第19张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第20张图片

△景观水庭 Landscape water yard

行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第21张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第22张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第23张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第24张图片


以流线体现态度
Circulation


罗丹曾说:“塑造的时候,千万不要在平面上,而是要在起伏上思考。”

The designers extended the progressive garden-style circulation route to the interior space and emphasized an axis-based spatial sequence and relationship.

行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第25张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第26张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第27张图片


延续层层递进的园林式路径,空间序列上强调轴线关系,洽谈区、书吧、水吧等功能布局沿着带状条错落分布。空间内部利用建筑和景观的自有条件,最大化行走动线中人与自然的感官互动,配以材质和颜色上的微妙冲突,凸显附着在生活里的美学价值。

Functional divisions like negotiation area, book bar and water bar are scattered along the linear plane. By making use of the advantages of the architecture and landscape, the space maximizes the sensory interaction between human and nature along the circulation. Materials and hues show subtle contrast, which highlights the aesthetics in life.

行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第28张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第29张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第30张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第31张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第32张图片


自细节体现用心
Details


风格与态度既已确定,锦上添花的点睛妙笔落在了细节上的升华。基于对当地丝绸纺织文化的理解,在空间的转换节点上以对景及艺术品的置入,弱化建筑及景观的刚硬线条并将空间有效串联。

Exquisite details add the finishing touch to the interior space. Based on the understanding of the local silk culture, the design team brought in artworks and opposite scenes at key spatial nodes, softened the rigid lines of the architectural structures and landscape, and effectively linked up different areas.

行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第33张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第34张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第35张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第36张图片

△艺术装置 Art decorations

丝绸造型的艺术装置、特殊肌理的石材台面、娟红色丝绸背景墙以及雾红色玻璃门和绍兴圆扇装置,皆营造出丝绸般灵动而细腻的氛围体验。

Various details, such as the silk-shaped art installation, the stone countertop with special grain, red silk background wall and glass door, as well as the Shaoxing-featured round fan installation, create an atmosphere that is as dynamic and delicate as silk.

行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第37张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第38张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第39张图片


在这样的空间中生活美学成为主导,同时回归自然与人文的内在对话。

This space showcases lifestyle aesthetics, and returns to the dialogue between nature and humanity.

行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第40张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第41张图片


行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第42张图片


绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆所承载的,不仅是丝绸之路两端绵延千年的时尚默契,更以因地制宜衍生的设计逻辑展开对于未来生活的想象和期待。

It carries the tacit understandings of fashion for thousands of years in China and Italy, the two ends of the Silk Road, whilst also bringing imagination and expectation of future life based on the design logic derived from local context.

行云流水·光影裁剪现代水乡人居 |绍兴万科·芳塔纳丽生活美学馆第43张图片

△平面图 Plan

项目名称:万科芳塔纳丽生活美学馆
项目地点:浙江·绍兴市柯桥区鉴湖路
项目类型:销售中心
设计面积:600㎡
室内设计:春山秋水设计(Instagram: naturetimesart)
软装设计:春山秋水美学
主创设计:韦金晶、韦耀程、张慧超
参与设计:关皓元
业主团队:方海峰、沈苗、李超、王芳、傅路飞
项目摄影:释象万合
竣工时间:2020年3月

Project Name: Vanke Fontanelle Life Aesthetics Pavilion
Location: Jianhu Road, Keqiao District, Shaoxing City, Zhejiang Province
Category: Sales Center
Area: 600 square meters
Interior Design: Nature Times Art Design Co., Ltd. (Instagram: naturetimesart)
Decoration Design: Nature Times Art Design Co., Ltd.
Design Team: Wei Jinjing, Wei Yaocheng, Zhang Huichao
Participatory design: Guan Haoyuan
Owner Team: Fang Haifeng, Shen Miao, Li Chao, Wang Fang, Fu Lufei
Photography: Shixiang Wanhe
Completion time: March 2020


来源:本文由春山秋水设计提供稿件,所有著作权归属春山秋水设计所有。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

室内 (2427 articles)


商业空间 (404 articles)


销售中心 (33 articles)


美学馆 (5 articles)


中国 (2494 articles)


浙江 (137 articles)


春山秋水设计 (4 articles)


石材 (605 articles)